Generálka na Ligu majstrov Tatranu vyšla

Pivoti jasali právom, i oni „mali prsty“ v postupovej koncovke s Dunkerque.
Pivoti jasali právom, i oni „mali prsty“ v postupovej koncovke s Dunkerque. (Autor: Ján Leško)
Sportnet|27. aug 2013 o 00:00

Dôležitým podujatím je pre hádzanárov Tatrana Prešov kvalifikačný turnaj o postup do skupinovej fázy Ligy majstrov.

Prvým a hneď vrcholne dôležitým podujatím rozbiehajúcej sa sezóny 2013/2014 je pre hádzanárov Tatrana Prešov kvalifikačný turnaj o postup do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov tento víkend v Prešove.

DOBOJ/PREŠOV. V domovskom stánku prešovských hádzanárov sa v sobotu 31. augusta stretnú semifinálové dvojice Dinamo Minsk – AEK Atény (15,30 h) a Tatran Prešov – Besiktas JK Istanbul (18. h).

Zápas o tretie miesto je na programe v nedeľu 1. septembra o 15.30 h. Finále, v ktorom sa rozhodne o jedinom postupujúcom do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov, začne v nedeľu 1. 9. o 18. hodine.

Postupové ambície v prešovskej kvalifikačnej skupine majú všetci jej účastníci. Najväčšie šance sa však dávajú bieloruskému Dinamu Minsk a turnaj usporiadajúcemu Tatranu Prešov.

Slovenský hádzanársky šampión vôbec netají, že domáce prostredie hodlá pretaviť do postupovej reality.

V príprave pre splnenie prvého cieľa v novej sezóne robia vskutku veľa. Kvalitní súperi v prípravných stretnutiach na turnaji v poľských Kielcoch, doma a naostatok na silno obsadenom turnaji v Doboji.

Pre Tatran Prešov tento jeden z najstarších hádzanárskych turnajov v Európe bol poslednou hernou previerkou pred domácimi kvalifikačnými súbojmi o postup do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov.

Generálka nad očakávanie

Generálka na TV turnaji v Doboji vyšla Tatranu Prešov nad očakávanie. Pohár za prvenstvo putoval i s ďalšími oceneniami do klubovej vitríny slovenského majstra.

Prešovčania v Doboji zdolali v skupine domácu Slogu, srbského majstra Vojvodinu Novi Sad a remizovali s francúzskym USDK Dunkerque.

Z prvého miesta v skupine postúpili do finále, kde zdolali pravidelného účastníka Ligy majstrov, na ktorého štíte ostal trebárs i bundesligový Kiel, slovinský klub Pivovarna Laško Celje.

Pred finálovým duelom s Celje sme debatovali s trénerom prešovských hádzanárov Petrom Hatalčíkom.

Štyri zápasy za štyri dni

„Tatran Prešov, ktorý je už uznávanou európskou hádzanárskou značkou, kvalitných súperov v svojom bližšom okolí nenachádza. Musí za nimi do zahraničia, prípadne si ich pozývať spoza hraníc k sebe. Preto aj pozvánku na turnaj v Doboji sme len uvítali. To aj napriek tomu, že vzhľadom na turnajový program nás za štyri dni čakali v rade štyri zápasy,“ konštatoval kormidelník Tatrana.

Prešov cestoval do Doboja bez zranených Kroka a Michala Urbana. V dejisku turnaja sa zranil Rábek, po ňom aj Sadovyi. Spojkový rad sa slovenskému šampiónovi teda značne zúžil.

Kristopans bol zase vzornom uhle brániacich súperov, ktorí ho vôbec nešetrili. Rovnako aj veľmi dobre „hore dole“ hrajúceho Pejoviča, Členok ošetroval masér Š. Benko aj krídelníkovi T. Urbanovi.

Keďže ale sled zápasov bol rýchly, riadne museli a dobre zabrali skoro všetci zverenci P. Hatalčíka.

„Pravdou je, že previerky s kvalitnými súpermi sme volili aj s určitou dávkou rizika. Turnaj v Doboji má ale dlhoročnú tradíciu, patrí k najuznávanejším v Európe. Nie hocikomu sa dostane pocty na ňom štartovať. V prvom zápase skupiny s Dobojom bolo vidno, že sa naše mužstvo po predošlom týždni dobre zregenerovalo. Slogu po uvoľnenom výkone deklasovalo rekordnou výhrou o tridsaťjeden gólov. Rovnako dobre si poradili aj s ambicióznym majstrom Srbska. Francúzsky vicemajster Dunkerque s výraznými individualitami sa radí k európskej špičke. Výhodu v zápase s nami mali v tom, že deň predtým mali voľný žreb. My sme mali v nohách ťažký súboj s Novim Sadom. Aj preto sa náš tím pomalšie rozbiehal. Cez prestávku sme si ale „niečo“ povedali a po nej to bolo už lepšie. Pomerne rýchlo sme sa vrátili znovu do hry. Ku koncu to už bolo 'kto z koho'. Záverečný boj o postup do finále sme ale zvládli veľmi dobre.“

Dramatická postupová koncovka

Postupová koncovka do finále bola vskutku dramatická. Tatran sa mohol súperovi gólovo utrhnúť skôr. Inak ale dobre hrajúci Hrstka, autor deviatich gólov, nepremenil sedmičku.

Verkičom, podľa organizátorov najlepším brankárom turnaja, vyhodenú loptu do protiútoku súper zachytil a tesne pred koncom viedol.

Lenže potom prišli chvíle slovenského šampióna, ktorý na postup potreboval aspoň remízu. Pár sekúnd pred záverečným hvizdom rozohral Tatran svoju poslednú gólovú akciu zápasu.

Radčenkova prihrávka našla pivota Krzysztofika, ktorý vydrel medzi protihráčmi miesto, výborne loptu spracoval i zakončil.

Dunkerque chcel ešte kontrovať. Rozohrávku brankára ale takticky, hoc i za cenu diskvalifikácie, prerušil Petro.

Do záverečnej sirény takto ostali Francúzom iba dve sekundy. Tie si Prešov ustrážil a po remíze 25:25 bol vo finále.

Hatalčík optimizmom neoplýval, ale veril

V ňom čakal na slovenského majstra slovinský šampión Laško Celje. „Nie som prílišným optimistom,“ tvrdil pred finálovým duelom tréner Tatrana Prešov P. Hatalčík.

„Celje má výborné mužstvo zložené sťaby z 'klonovaných', výborne stavaných hráčov od dvadsať do dvadsaťdva rokov s úžasnou chuťou behať a hrať agresívne od začiatku do samého konca. Skrátka, sú to úplne odlišné somatotypy, akými disponujeme my. Opatrnejší som i preto, lebo sa musíme zaobísť okrem tých, ktorí ostali doma, aj bez Rábeka a Sadoveho. Chlapcom ale verím, že aj v štvrtom zápase v rade vydajú zo seba maximum a podajú dobrý výkon. Pre nás je turnaj v Doboji v prvom rade prípravou. Úspech na ňom, za ktorý považujem už postup do finále, má svoju vysokú medzinárodnú hodnotu.“

Ako sme už informovali, Tatran Prešov v dramatickom finále zvíťazil nad Laško Celje 33:31. Ocenení boli i jednotlivci, S. Verkič ako najlepší brankár turnaja, R. Antl ako najlepšie ľavé krídlo.

Okrem toho slovenský majster získal za víťazstvo na TV turnaji šampiónov šek na desaťtisíc eur.

Už zajtra na extraligu

Prešovskí hádzanári sa z Doboja vrátili domov v nedeľu. „V prvom rade bude potrebné dobre zregenerovať, dať sa zdravotne dokopy,“ zdôraznil P. Hatalčík.

„Dať sa tiež v rámci možností zdravotne dokopy a pripraviť sa na zajtrajší predohrávaný zápas prvého kola slovenskej extraligy, ktorý doma odohráme od 18. hodiny s ŠKP Bratislava. Potom všetku našu pozornosť upriamime na víkendovú kvalifikáciu o Ligu majstrov.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Generálka na Ligu majstrov Tatranu vyšla