Futbalisti prehrali s Dánskom 1:2

(Autor: čtk)
TASR|29. mar 2011 o 20:15

Prípravný zápas so severským súperom Weissovmu tímu nevyšiel. V Trnave prehral o gól. "Neboli sme horším tímom," myslí si stopér Ďurica.


TRNAVA. Slovenskí futbalisti prehrali v utorňajšom prípravnom zápase s Dánskom v Trnave 1:2. Zverenci trénera Vladimíra Weissa sa najbližšie stretnú v ostrom kvalifikačnom boji o EURO 2012, keď v domácom prostredí privítajú 4. júna Andorru.

Na Štadióne Antona Malatinského sa dostali do vedenia hráči kouča Mortena Olsena po vlastnom góle Kornela Salátu v 3. minúte, Slováci ešte do prestávky vyrovnali vďaka Filipovi Hološkovi.

V druhom dejstve o triumfe hostí rozhodol gólom v 72. minúte Michael Krohn-Dehli. Slováci potvrdili, že sa im v prípravných zápasoch pod Weissovým vedením nedarí, majú v nich bilanciu 3 výhry, 3 remízy a 9 prehier.

Slovensko - Dánsko 1:2 (1:1)

Góly: 32. Hološko - 3. Saláta (vlastný), 72. Krohn-Dehli, rozhodoval: Borbalan (Šp.), 4300 divákov.

SR: Kello - Pekarík, Saláta (46. Ďurica), Škrtel, Lukšík (46. Šebo) - Hamšík, Kopúnek (77. Kaščák), Čech - Piroska, Hološko (80. Kóňa), Jendrišek (60. Vittek)

Dánsko: Sörensen (46. Christiansen) - Jacobsen (60. Thomsen), Jörgensen, Svensson, S. Poulsen - Rommedahl (32. Enevoldsen), J. Poulsen (46. Lorentzen), Kvist, Krohn-Dehli (83. Skoubo) - Schöne (64. Eriksen) - Bendtner (76. Junker)

Slováci prekvapujúco skoro inkasovali, v tretej minúte Dáni rýchlo na pravej strane vykombinovali domáce rady a Rommedahlov center si ukážkovým vlastencom zrazil za Kellov chrbát Saláta.

0:1

Oba tímy sa snažili predvádzať kombinačnú hru, opticky to išlo viac Dánom, domácim chvíľu trvalo, kým sa oklepali. Príliš im to ale nešlo a Dáni mohli dať na 2:0 v 14. minúte po akcii z ľavej strany, keď sa do zakončenia zblízka dostal Schöne, ale Kello zachránil dobrým zákrokom.

Prvé vzrušenie domácich divákov mal na svedomí Čech, ku ktorému sa dostal pretiahnutý center z pravej strany od hlavy Jacobsena, no hráč West Bromwich Albion vôbec netrafil ideálne. Už lepšie mieril v 22. minúte Hamšík, ale jeho slabší pokus do stredu brány pokojne likvidoval Sörensen.

Slováci pridali plyn, v 26. minúte zahodil Hološko stopercentnú šancu, keď sa v bežeckom súboji pretlačil cez obrancu možno aj za cenu faulu, jeho strelu z hranice 16-ky ale skvele na roh vyrazil hosťujúci brankár. Aktivita domácich sa zvýšila po vynútenom odchode zraneného kapitána hostí Rommedahla a slávila úspech v 32. minúte.

1:1

Loptu od Kopúnka obranca hostí nahral priamo na rozbehnutého Hološka, ktorý obišiel aj brankára a pohodlne ju upratal do prázdnej bránky. Slováci začali búšiť, strelu Čecha aj Hološka Dáni v posledných chvíľach dokázali zblokovať na rohy.

Dáni v druhom polčase zahrozili prvýkrát pokusom Bendtnera, ktorý obetavo zblokoval Škrtel, na druhej strane vzápätí peknú akciu ukázal Piroska, no jeho strela, a ani ďalšia z Kopačky Ďuricu, si cestu do brány nenašla.

Poriadny závar pripravili Dáni domácim v 67. minúte, keď Bendtner dorážkou neprekonal Kella po vyrazenej strele Svenssona a slovenský brankár mu musel loptu zázračne ukradnúť aj pri druhej dorážke. O pár sekúnd nebezpečne pálil Jörgensen, ale lopta do slovenskej siete nezapadla.

Dánom sa tlak vyplatil, Eriksen v 72. minúte síce ešte stopercentnú šancu zahodil, no po zlej orientácii Škrtela sa lopta dostala ku Krohn-Dehlimu, ktorý už nezaváhal. Slováci mohli o chvíľu vyrovnať, ale Piroskov center z priameho kopu Vittek hlavou nepremenil.

Domáci sa v poslednej desaťminútovke snažili aspoň vyrovnať, ale hostia ich sústredeným a taktickým výkonom k tomu už nepustili. Hoci Ďurica mohol v nadstavenom čase po rohu hlavou napokon vyrovnanie zabezpečiť.

Aktéri hodnotia:

Vladimír Weiss st., tréner Slovenska: "V prvom rade chcem zagratulovať súperovi k víťazstvu. Zvíťazilo lepšie mužstvo, ktoré najmä v druhom polčase fyzicky dominovalo. Dali sme si nešťastný vlastný gól, avšak následne Hološko pekne vyrovnal. Potom nastalo viacero chýb, ktoré vyplývali zo zranení hráčov. Až 70 percent môjho mužstva teraz nie je v optimálnej kondícii. Chceli sme uhrať lepší výsledok, ale mojím zverencom nemám čo vyčítať."

Morten Olsen, tréner Dánska: "Začali sme aktívne, mali sme dobrý začiatok, dali sme rýchly gól. Prvých 20 minút sme mali viac loptu a kontrolovali sme hru, potom sa súper zlepšil a vyrovnal. V druhom polčase sme mali viac šancí, bol by som veľmi nespokojný, ak by sme dnes nevyhrali. Osvedčili sa hráči, ktorým sme dnes dali šancu, môžeme na nich stavať aj do budúcnosti."

Ján Ďurica, stopér Slovenska: "V prípravných zápasoch akoby to bolo pre nás zakliate, príliš sa nám nedarí. Pred ďalším stretnutím, ktoré odohráme v júni proti Andorre, máme našťastie dosť času na to, aby sme sa z tohto zápasu poučili. Myslím si, že v takýchto prípravných stretnutiach by sme mali aspoň remizovať, keďže sme určite neboli horším tímom. Ja som sa tiež dostal do niekoľkých šancí. Mrzí ma, že som ani jednu nepremenil."

Marián Kello, brankár SR: "Mali sme dosť veľa šancí, ale dali sme len gól, čo je málo. Zle sme vstúpili do zápasu, ale potom sme to troška nakopli. Žiaľ, nepremenili sme šance. Sme strašne smutní z prehry a z toho, že sme nezlomili zlú sériu v prípravných zápasoch. V šatni bolo ticho."

Filip Hološko, útočník SR: "Dal som gól, čo ma teší, lebo sa dostávam do formy, ale bohužiaľ sme prehrali. "Vykapali" sme kondične, Dáni s nami miestami hrali bago, my sme okolo nich behali ako myši. Niektorým z nás chýba zápasová prax, preto musíme na sebe popracovať v kluboch do leta. Treba zvládnuť Andorru a na jeseň sa rozhodne kvalifikácia. Trnavské publikum bolo výborné, ja som neďaleko odtiaľto z Piešťan. Mohla by sa tu hrať aj kvalifikácia."

Marek Hamšík, kapitán SR: "Dáni boli silným súperom a určite si zaslúžili vyhrať. Dostali sme zlepené góly, mrzia nás. V prípravných zápasoch nám to jednoducho nejde."

Zaujímavosti:

  • V treťom zápase Slovákov v roku 2011 sa zrodila ich druhá prehra. V prvom stretnutí v Luxembursku (9. februára) prehrali zverenci Vladimíra Weiss st. 1:2, v sobotu 26. marca zvíťazili nad Andorrou 1:0.
  • Slovenskí a dánski futbalisti sa stretli prvýkrát vo vzájomnom súboji.
  • Slováci nezvíťazili v ostatných štyroch medzištátnych prípravných zápasoch, keď pred duelom proti Dánsku 11. augusta minulého roku remizovali s Chorvátmi 1:1, v novembri prehrali doma s Bosnou a Hercegovinou 2:3 a vo februárovom meraní síl nečakane prehrali v Luxembursku 1:2. "Weissovci" naposledy zvíťazili v prípravnom dueli 5. júna 2010 nad Kostaričanmi (3:0).
  • Marián Kello absolvoval druhý zápas v seniorskej reprezentácii, pričom prvýkrát dostal príležitosť v základnej zostave. Druhý duel v najcennejšom drese absolvovali aj Filip Lukšík, Tomáš Kóňa a Juraj Piroska, pre tretieho spomenutého to bola premiéra v základnej zostave.
  • Úplnú premiéru v seniorskej reprezentácii absolvoval stredopoliar Marek Kaščák.
  • Obranca Peter Pekarík načal štvrtú desiatku štartov v najcennejšom drese, utorňajšie stretnutie bolo pre neho 31. v reprezentácii.
  • Filip Hološko strelil proti Dánsku siedmy gól v 48. zápase za A-mužstvo SR.
  • Najbližšie nastúpi slovenský tím 4. júna proti Andorre v B-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2012 do Poľska a na Ukrajinu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov