Poteší sa aj Calzona. UEFA zvažuje spraviť na EURO vítanú zmenu

Tréner Francesco Calzona.
Tréner Francesco Calzona. (Autor: TASR)
SITA|9. apr 2024 o 12:37

Po zmene volajú viacerí reprezentační tréneri, definitíva vo veci má padnúť v najbližších týždňoch.

BRATISLAVA. Európska futbalová únia (UEFA) v pondelok diskutovala na workshope v nemeckom Düsseldorfe s trénermi reprezentačných tímov o možnosti zapísať na súpisku pre ME 2024 v Nemecku až 26 hráčov.

Pôvodne plány počítali s 23-člennými nomináciami jednotlivých reprezentácii, čo kritizovali viacerí kormidelníci účastníkov šampionátu.

„UEFA vzala na vedomie jednotlivé názory a uhly pohľadu. Definitíva vo veci padne v najbližších týždňoch,“ stojí vo vyhlásení riadiaceho orgánu európskeho futbalu.

Všeobecne sa očakáva, že k zmene príde a nominácie budú napokon širšie. UEFA však vo svojom vyjadrení naznačuje, že názory zúčastnených neboli jednoliate.

„Chceli by sme poukázať na rôznorodosť názorov. Niektorí vyjadrili túžbu zvýšiť počet hráčov v kádri, iní uprednostňujú formát s 23 hráčmi. Tí ktorí boli proti, poukazovali na možné finančné navýšenie nákladov a náročnejšiu prácu v tréningu s vyšším počtom nominovaných futbalistov.

Anglický reprezentačný stratég Gareth Southgate patril pôvodne k tým, ktorí boli za zachovanie 23-člennej nominácie.

No najnovšie zmenil rétoriku, keď si uvedomil, že veľa jeho zverencov nastúpi na finálové zápasy európskych pohárových súťaží, ktoré sú na programe po zverejnení priebežnej nominácie Anglicka na ME 2024. Angličania avizovali, že prvá nominácie uzrie svetlo sveta 21. mája.

„Nepoznám trénera, ktorý by povedal, že mne stačí 23 hráčov. Stačí sa pozrieť na Francesca Calzonu a na jeho prácu s 30-člennou nomináciou v marci.

Podľa mňa, ak by mu povedali, že môže zobrať 38 hráčov, tak on ich zoberie a ešte by nadával, že štyria ďalší by sa mu zišli.

Nominácia bude širšia a tým pádom sa dostávame k tomu, že pri tvorbe našej záverečnej nominácie na ME nebude mať Calzona až tak čím prekvapiť,“ povedal vedúci futbalového oddelenia Denníka Šport Vladimír Pančík v relácii V športovom SITE.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Poteší sa aj Calzona. UEFA zvažuje spraviť na EURO vítanú zmenu