Futbal: Talian Capello na lavičku Anglicka?

Fabio Capello
Fabio Capello (Autor: AP)
SITA|11. dec 2007 o 09:50

LONDÝN 11. septembra (SITA, AFP) - Loď portugalského dobrodruha Joseho Mourinha sa v pondelok vzdialila anglickým futbalovým brehom, ale britská tlač už vidí na obzore ďalšieho dobyvateľa trénerského ...

LONDÝN 11. septembra (SITA, AFP) - Loď portugalského dobrodruha Joseho Mourinha sa v pondelok vzdialila anglickým futbalovým brehom, ale britská tlač už vidí na obzore ďalšieho dobyvateľa trénerského reprezentačného žezla. Aj tento prichádza z južných vôd a má za sebou prenikavé úspechy v klubovej sfére. Futbalový pragmatik Fabio Capello je však pre ostrovných fanúšikov určite o niečo "nudnejším" adeptom, a tak sa médiá ešte vracajú k svojmu obľúbencovi Mourinhovi. Ten si vyslúžil za svoje odmietavé stanovisko kritiku a denník Daily Mail dokonca napísal, že Portugalčanovi išlo iba o to, aby znova "upútal poľavujúcu pozornosť". "Hmla sa začala rozplývať minulý týždeň, keď musel čeliť jasnej výzve, či chce túto prácu zobrať. Mourinho sa doma samoľúbo vyvaľoval, zatiaľ čo všetky denníky, novinári a televízni analytici spievali o ňom ódy a postavili šéfa Anglickej futbalovej asociácie Briana Barwicka do roly absolútneho idiota, ktorý nie je schopný preskočiť plot okolo Joseho záhrady a ponúknuť mu zmluvu," s príznačným britským sarkazmom píše Des Kelly z Daily Mail. Jeho kolega z Guardianu Kevin McCarra vidí naopak pozitíva v tom, že budú Angličania uchránení od napätia, kedy vybuchne súdok s emóciami menom Mourinho na reprezentačnej lavičke. "Vyvolený by zamestnal špeciálny úrad na ministerstve zahraničných vecí, ktorý by za neho žehlil škody napáchané v diplomatických vzťahoch," napísal McCarra a na čelo poradia jednoznačne zaradil práve Capella. "Napriek tomu, že ho spájajú so starou školou, nikto nespochybňuje jeho silné postavenie na súčasnej scéne. V Capellovi má FA kandidáta, akého táto misia potrebuje, a istotu, že ju korunuje úspechom," podotkol žurnalista na účet talianskeho kouča, ktorý sa pred sezónou druhý raz vo svojej kariére porúčal z Realu Madrid po tom, ako ho priviedol k zisku španielskeho titulu. V špekulatívnej rovine sa objavuje aj meno jeho krajana - trénera talianskych majstrov sveta Marcella Lippiho.

Situáciu okolo hľadania nástupcu zatrateného Steva McClarena azda najlepšie vystihuje modlitba, ktorá sa objavila na mieste titulku v Daily Mirror: "Ó Bože, Anglicko osloví Dona Fabia! Nech neodmietne!"

Nachádzate sa tu:
Domov