Teší sa ako komiksový hrdina. Slovákov preverí kanonier, ktorý bol drahý aj pre gigantov

Švédsky útočník Viktor Gyökeres a jeho gólové gesto.

Teší sa ako komiksový hrdina. Slovákov preverí kanonier, ktorý bol drahý aj pre gigantov

Švédsky útočník Viktor Gyökeres a jeho gólové gesto. (Autor: REUTERS)
Švédsky útočník Viktor Gyökeres a jeho gólové gesto.
Švédsky útočník Viktor Gyökeres a jeho gólové gesto. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|11. okt 2024 o 08:00

Viktor Gyökeres patrí k najžiadanejším futbalistom sveta.

BRATISLAVA. V tejto sezóne už zdolal Manchester United, Chelsea či Tottenham a má dobre našliapnuté k tomu, aby opäť zabojoval o pohárovú Európu. 

Brighton sa etabloval v anglickej Premier League a patrí ku klubom, ktorých účtovná kniha ukazuje v posledných sezónach najmä zelené čísla. 

Od roku 2021 predal za aspoň 23 miliónov eur ôsmich hráčov, pričom najviac zinkasoval za Moisésa Caiceda. Chelsea na neho minula 116 miliónov. 

Brighton však okrem dobrých rozhodnutí urobil aj jedno zlé. Pred troma rokmi sa za "drobné" zbavil útočníka, ktorý dnes patrí k najlepším na svete.

V sezóne 2023/2024 strelil vo všetkých súťažiach 43 gólov, čo bolo iba o jeden menej ako slávnejšia dvojica Harry Kane a Kylian Mbappé.

O kvalitách Viktora Gyökeresa sa v piatok na Tehelnom poli (od 20.45 h) budú môcť presvedčiť aj slovenskí futbalisti, ktorých v 1. skupine C-divízie Ligy národov čaká súboj o prvé miesto proti Švédsku.  

Rýchly, silný a má čuch na góly

Gyökeres, ktorý má po starom otcovi maďarské korene, prvýkrát na seba upozornil na ME hráčov do 19 rokov 2017, keď bol najlepším strelcom. 

Prvý gól v seniorskej reprezentácii strelil Islandu už ako 21-ročný pri svojom druhom štarte, v októbri 2021 nahradil zraneného Zlatana Ibrahimoviča a od Ligy národov 2022 je pevnou súčasťou národného tímu.

V úvode aktuálneho ročníka Ligy národov bol pri výhrach v Azerbajdžane 3:1 a nad Estónskom 3:0 pri piatich góloch, pričom trikrát rozvlnil sieť. 

Viktor Gyökeres (druhý zľava) pred zápasom Ligy národov s Estónskom.
Viktor Gyökeres (druhý zľava) pred zápasom Ligy národov s Estónskom. (Autor: REUTERS)

"Viktor je rýchly, fyzicky silný a tiež veľmi dobrý v práci s loptou. Vie si nájsť správny priestor a má čuch na góly. Je to skutočne veľmi dobrý kanonier," povedal o ňom Alexander Isak pre Sweden Herald.

S útočníkom Newcastle tvoria dobré zladený tandem, no v Bratislave bude Isak chýbať. Pre zranenie nefiguruje v nominácii Dána Jona Dahla Tomassona.

"Chýba nám jeden z najlepších útočníkov sveta. Je sklamaný, že nemôže pomôcť tímu. Som si však istý, že sa v novembri vráti na finálový dvojzápas.

Na ďalšie stretnutie v Lige národov sa tešíme. Bude zaujímavé sledovať, ako obstojíme proti tímu, ktorý hral v lete na ME," povedal Tomasson.

Coventry takmer vrátil medzi elitu

O to väčšia zodpovednosť bude na pleciach Viktora Gyökeresa, ktorý po pôsobení vo Švédsku začal s veľkým futbalom v spomenutom Brightone.

Bol však preradený do tímu do 23 rokov a hoci dával góly, jeho pozícia sa nezlepšila ani príchodom trénera Grahama Pottera. Ani raz nedostal šancu v Premier League a bol na hosťovaní v St. Pauli či Swansea City.

Jeho kariéra sa nakopla po prestupe do Coventry City. Tréner Mark Robins sa nechal po zopár zápasoch počuť, že konečne našiel niekoho, kto mu rozumie. 

VIDEO: Zostrih vybraných akcií Viktora Gyökeresa

"Má všetky predpoklady na to, aby sa stal špičkovým útočníkom. Je silný, rýchly a má výnimočný zmysel pre to, kde sa má pohybovať v šestnástke. Má pred sebou veľkú budúcnosť," vravel Robins pre klubový web.

Vo svojej prvej sezóne za "Sky Blues" strelil Gyökeres 17 gólov a v tej nasledujúcej ich dal ešte o štyri viac. Pridal k tomu 10 asistencií a svoj tím doviedol do finále baráže o postup do Premier League.

Vo Wembley prihral švédsky útočník na gól Gustava Hamera, premenil aj svoj pokus v rozstrele, no šťastnejší boli napokon hráči Lutonu Town.

Nekončiaci hlad zničiť súpera

Britské média už pred zápasom písali, že je to rozlúčka Gyökeresa s dresom Coventry. Všetkým bolo jasné, že v druhej anglickej lige nemôže ostať.

Špekulovalo sa, ktorý tím z Premier League po ňom siahne, no rodák zo Štokholmu prekvapil. Opustil ostrovy a vybral si Sporting Lisabon. 

Kým Coventry ho kúpilo za 1,2 milióna eur, do Portugalska ho predalo za 24 miliónov. Gyökeres tým pokoril klubový rekord Robbieho Keana, ktorý na začiatku tisícročia prestúpil do Interu Miláno za bezmála 20 miliónov.

Ani zmena prostredia nezastavila gólovú mašinu menom Gyökeres. Také debuty v jednotlivých súťažiach nezažil v Sportingu ani Cristiano Ronaldo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Teší sa ako komiksový hrdina. Slovákov preverí kanonier, ktorý bol drahý aj pre gigantov