Prečo Calzona šetrí talent? Nechceli sme mu ublížiť. Veľa vecí musí pochopiť, tvrdí

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona gestikuluje počas prípravného medzištátneho futbalového stretnutia Slovensko - Rakúsko.
Fotogaléria (19)
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona gestikuluje počas prípravného medzištátneho futbalového stretnutia Slovensko - Rakúsko. (Autor: TASR)
Pavol Spál|23. mar 2024 o 21:53

Slováci inkasovali najrýchlejší gól v histórii medzinárodných zápasov.

BRATISLAVA. Hlásateľ krátko pred zápasom vyzval slovenských fanúšikov. „Pôsobí to, ako keby tu Rakúšania boli doma, nenechajte sa zahanbiť,“ vravel. Fanúšikovia hostí zaplnili takmer celý svoj sektor a bolo ich hlavne v úvode počuť viacej.

Rakúšania zaskočili Slovákov aj na ihrisku, keď skórovali už v siedmej sekunde. Christoph Baumgartner zobral loptu, prešiel cez troch hráčov a skóroval.

„Už proti Taliansku sme boli blízko podobného gólu, dnes nám to vyšlo parádne. Súper sa nestihol dotknúť ani lopty,“ vravel tréner Rakúska Ralf Rangnick. 

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Rakúsko (príprava na EURO 2024)

„Úvod bol grandiózny, ale potom som nebol príliš spokojný. Nebolo ľahké nájsť recept na slovenskú defenzívu. V druhom polčase sme boli výrazne lepší. Zaslúžene sme vyhrali,“ doplnil Rangnick.

Tak rýchlo nikdy neinkasovali

Bol to najrýchlejší gól v dejinách rakúskej reprezentácie. Ani Slováci nikdy tak rýchlo neinkasovali.

„Vedeli sme, že majú niečo podobné nachystané. Upozorňovali sme na to hráčov. Hráč prešiel veľmi ľahko cez Kucku, Dudu a Lobotku,“ opisoval Calzona.

VIDEO: Prvý gól Rakúska

Futbalisti Slovenska v prípravnom zápase prehrali na Tehelnom poli s Rakúskom 0:2. Zápas sledovalo priamo v aréne takmer 10-tisíc ľudí.

„Robili sme maximum, hrali sme proti silnému súperovi. Hráčom sme poďakovali. Sami povedali, že keby sme hrali tento zápas pred pár rokmi, tak ho prehráme vyšším rozdielom,“ vyhlásil tréner Francesco Calzona.

Calzona: Môžeme byť hrdí

„Nezabúdajme na to, že sme Slovensko. Môžeme byť hrdí, že dokážeme hrať s Rakúskom vyrovnanú partiu,“ pokračoval Calzona. Počas zápasu pobehoval emotívne pri postrannej čiare, po ňom pôsobil pokojne.

„Dáta nám ukazujú, že sme odohrali dobrý zápas. Zásluhou presingu sme získali veľa lôpt,“ myslí si Calzona.

Kapitán Milan Škriniar a Denis Vavro nemohli hrať pre zranenie, tréner Francesco Calzona tak musel zostaviť novú stopérsku dvojicu. Vedľa Norberta Gyombéra dostal šancu mladý Adam Obert.

„Som spokojný s oboma stopérmi. Nezabúdajme na to, že Noro bol dva mesiace zranený. Obert nám potvrdil to, čo sme si mysleli. Je to veľmi dobrý stopér. Keď bude pokorný, tak ho čaká veľká budúcnosť,“ verí Calzona.

Splnený sen

Dvadsaťjedenročný stopér Cagliari odohral svoj prvý zápas v národnom tíme. „Cítil som sa veľmi dobre, ja aj Noro pôsobíme v talianskej lige, takže poznáme taktické veci. Pomáhali sme si vzájomne, komunikovali sme,“ opisoval Obert.

V tejto sezóne odohral v talianskej lige jedenásť zápasov, z toho polovicu v základnej zostave. „Splnil sa mi sen. Som rád, že tu môžem byť. Dostal som šancu, snažil som sa ju využiť na sto percent,“ pokračoval Obert.

„Z prehry som sklamaný. Mal som tam aj dobré veci, niektoré situácie sa dali vyriešiť aj lepšie. Dal som do toho maximum,“ priznal Obert. S futbalom začal v bratislavskom Slovane, ale už v desiatich zamieril do akadémie Brna. A v šestnástich sa presunul do Talianska.

„Som narodený v Bratislave, vyrastal som tu. Zahrať si na Tehelnom poli je pre mňa krásny pocit,“ dodal Obert.

Musí veľa vecí pochopiť

Na svoju príležitosť stále márne čaká osemnásťročný Leo Sauer. Ak by nastúpil, stal by sa najmladším hráčom v dejinách národného tímu.

„Chceli sme ho tam dať. Ale v tom momente, keď sme nad tým premýšľali, sme neboli jednotní. Nechceli sme ho tam hodiť, aby sme mu neublížili,“ vysvetľoval tréner Slovenska.

„V tých momentoch sme neboli dobre organizovaní. Chceli sme tam poslať skúsenejších hráčov, aby sme získali väčšiu istotu,“ dodal Calzona.

Sauer bol nedávno vyhlásený za najlepšieho hráča Slovenska do 21 rokov, patrí medzi najväčšie talenty Feyenoordu Rotterdam. V holandskej lige naskočil do deviatich zápasov, ďalšie dva pridal v Lige majstrov.

„Leo je veľmi mladý, musí veľa vecí pochopiť, ale má moju veľkú dôveru. Ak pôjde po správnej ceste a nestratí sa, tak je budúcnosť reprezentácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Prečo Calzona šetrí talent? Nechceli sme mu ublížiť. Veľa vecí musí pochopiť, tvrdí