Rossi bol za spasiteľa, Calzonu hneď kritizovali. V čom sa líši príbeh dvoch Talianov?

Francesco Calzona a Marco Rossi
Francesco Calzona a Marco Rossi (Autor: TASR a Reuters)
Titanilla Bőd|23. nov 2023 o 07:30

Obaja boli úspešní v kvalifikácii EURO 2024.

BRATISLAVA. Na budúcoročnom európskom šampionáte vo futbale bude až päť talianskych trénerov. Okrem trénera Talianska Luciana Spallettiho svoje tímy doviedli na EURO 2024 aj kormidelník Turecka Vincenzo Montella, kouč Belgicka Domenico Tedesco, tréner Maďarska Marco Rossi a tréner slovenskej reprezentácie Francesco Calzona.

Tímy Rossiho a Calzonu si zabezpečili účasť na majstrovstvách Európy v rovnaký deň, Maďari remízou v Bulharsku 2:2 a Slováci výhrou nad Islandom 4:2.

Tento fakt si všimli aj talianske médiá. Gazetta dello Sport dokonca napísala, že Calzona sa pred prijatím ponuky zo Slovenského futbalového zväzu radil aj s Marcom Rossim.

„Marco, volali mi z Bratislavy. Ponúkli mi miesto trénera,“ povedal vraj Calzona v jeden augustový večer cez telefón Rossimu. „Prijmi to,“ odvetil Rossi.

Rossi pochádza z okolia Turína, Calzona zo "špičky čižmy", z Kalábrie. Svoj taliansky temperament pri čiare krotia a zdobí ich taktická vyspelosť.

Aké sú paralely medzi dvoma talianskymi koučmi a v čom sa ich príbeh líši?

Privítanie

Marco Rossi prebral maďarskú reprezentáciu v lete 2018. Maďarskí fanúšikovia ho vítali s nadšením.

Národný tím pred ním viedol Belgičan Georges Leekens. Jeho angažmán trval iba pol roka, za ten čas maďarská reprezentácia stihla prehrať doma s Kazachstanom, Škótskom i Austráliou a remizovala v Bielorusku. V svetovom rebríčku jej patrila 51. priečka.

Príchod Rossiho brali fanúšikovia ako príchod spasiteľa a pozitívne ho vnímala aj odborná verejnosť.

Francesco Calzona vlani tiež prišiel k tímu, ktorý sa nachádzal v kríze. Slovenská reprezentácia síce v Lige národov horko-ťažko zdolala Bielorusko, no potom doma prehrala s Kazachstanom. Herný prejav tímu bol neuspokojivý.

Vymenovanie Francesca Calzonu bolo pre slovenských športových priaznivcov prekvapením. Talianskeho trénera v našich končinách nepoznali. Síce pracoval s renomovanými trénermi, ale fakt, že nikdy nebol hlavný tréner, mu v očiach verejnosti nepomohol.

Calzona ešte neodkoučoval ani jeden zápas a už čelil kritike.

Znalosť prostredia

Novému koučovi na lavičke Slovenska mnohí vyčítali, že nepozná prostredie, neovláda reč a je „večný asistent“.

Calzonu odporučil zväzu Marek Hamšík, ktorý s ním spolupracoval v Neapole. Taliansky tréner od neho určite mal detailné informácie ohľadom kabíny, a futbalové poznatky a dáta v dnešnej dobe nie je problém získať.

Calzona postupne začal navštevovať aj slovenské trávniky a spoznával hráčov i trénerských kolegov aj osobne.

Je prvým tréner slovenskej reprezentácie, ktorý nerozumie po slovensky, jeho angličtina je vraj slabá, komunikuje po taliansky. Má výhodu je, že v reprezentácii je veľa futbalistov, ktorí hrali alebo hrajú v Taliansku: Stanislav Lobotka, Norbert Gyömbér, Milan Škriniar, Denis Vavro, Lukáš Haraslín, Juraj Kucka, Ondrej Duda, či Dávid Hancko.

Veľkým pomocníkom je aj Marek Hamšík, ktorý je od jesene členom realizačného tímu.

Po úvodných menších či väčších prešľapoch sa podarilo vyriešiť aj post tlmočníka, slová talianskeho trénera už aj pre médiá prekladá Pavol Farkaš, ktorý sa dokonale vyzná vo futbalovej terminológii.

Marca Rossiho pre neznalosť prostredia nikto nemohol kritizovať. Taliansky kouč päť rokov pôsobil v budapeštianskom Honvéde, s ktorým v sezóne 2016/2017 získal po 24 rokoch majstrovský titul.

Keďže majiteľ klubu George Hemingway mu napriek výborným výsledkom nechcel zvýšiť plat, odišiel z klubu a stal sa trénerom Dunajskej Stredy. DAC doviedol po 30 rokoch do Európy.

Rossi síce po maďarsky nehovorí (čo mu niektorí ľudia v anonymných diskusiách stále vyčítajú), ale ovláda aj angličtinu, rozhovory dáva v angličtine i v taliančine.

Dlhé roky žije v Budapešti a o maďarskej lige mal vždy výborný prehľad.

K maďarskému futbalu mal navyše odmalička aj emocionálnu väzbu: jeho starý otec bol veľký obdivovateľ slávneho Aranycsapatu (chýrnej generácie maďarských futbalistov z 50. rokov), a jeho zostavu sa musel naspamäť naučiť aj malý Marco.

Trénerská minulosť

Marco Rossi sa ako tréner vo svojej vlasti výrazne nepresadil. Pôsobil len v nižších súťažiach.

V jednom rozhovore tvrdil, že v tých ligách musia tréneri často zaplatiť majiteľom klubu, aby ich angažovali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rossi bol za spasiteľa, Calzonu hneď kritizovali. V čom sa líši príbeh dvoch Talianov?