Kisel: Calzona prišiel do nevraživej atmosféry. Na šampionáte nebude Slovensko outsider

Lukáš Haraslín a Milan Škriniar oslavujú gól v zápase Slovensko - Island.

Kisel: Calzona prišiel do nevraživej atmosféry. Na šampionáte nebude Slovensko outsider

Lukáš Haraslín a Milan Škriniar oslavujú gól v zápase Slovensko - Island. (Autor: TASR)
Lukáš Haraslín a Milan Škriniar oslavujú gól v zápase Slovensko - Island.
Lukáš Haraslín a Milan Škriniar oslavujú gól v zápase Slovensko - Island. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|17. nov 2023 o 18:10

Karol Kisel hodnotí kvalifikáciu slovenskej reprezentácie.

Futbalisti Slovenska zdolali Island 4:2 a vybojovali si postup na EURO 2024.

Slovenským reprezentantom tlieskalo vypredané Tehelné pole, čo bol úplne iný obraz, aký zažil pred štrnástimi mesiacmi tréner Francesco Calzona pri svojom debute na reprezentačnej lavičke.

Taliansky kouč spolu s realizačným tímom dokázal otočiť myslenie mužstva a slávil úspech. Kvalifikáciu zhodnotil aj expert a bývalý futbalista KAROL KISEL.

Slovenská reprezentácia si už v predstihu zabezpečila účasť na ME, navyše sa jej to podarilo pred vlastným publikom. Ako to vnímate?

Je to fantastická správa pre slovenský futbal a všetkých slovenských fanúšikov. EURO je v Nemecku, čo je veľmi blízko a fanúšikovia tam môžu vycestovať.

Je úžasný pocit vidieť chlapcov takto sa radovať. Keď si spomeniem na to, ako to bolo len pred rokom, keď Francesco Calzona so svojím realizačným tímom nastupoval, je to obrovský rozdiel.

Vtedy sme hrali doma s Azerbajdžanom, prehrali sme a na štadióne bola veľmi negatívna atmosféra. Teraz, o rok a dva mesiace neskôr, vidíme vypredanú arénu, v ktorej sa všetci tešia a stoja za hráčmi.

Chlapci tvoria skutočný tím a myslím si, že to je zásluha trénera, ktorý odviedol s celým tímom neskutočnú prácu. Treba si uvedomiť, že Slovensko bolo v piatom koši a postúpili sme na šampionát už pred posledným zápasom. Je to obrovský úspech.

Nového trénera mnohí kritizovali už predtým, ako vôbec začal robiť s reprezentáciou. Vyčítali mu, že nikdy predtým nebol hlavný tréner, ale aj to, že nepozná tunajšiu mentalitu ani reč.

O to viac mu treba pogratulovať! Uspel, hoci prišiel do nevraživej a negatívnej atmosféry. Ani neviem prečo, lebo vtedy nám nefungovalo nič a on prišiel s niečím novým.

Nebál sa toho, od prvého zápasu vedel, čo chce hrať. Dodnes sa toho drží. Získal si hráčov na svoju stranu, na ihrisku i mimo neho je disciplína.

Klobúk dole pred prácou realizačného tímu, úžasne to vychytali. Aj chlapci si to užívajú, videli sme to aj v zápase s Islandom. Teraz sme na opačnej vlne ako sme boli pred príchodom Francesca Calzonu.

Ono sa to ani nezdá, ale je to len rok a dva mesiace od prvého zápasu a zmena je taká obrovská, že sa mi zdá, ako keby to bolo dva a pol roka.

Kde vidíte najväčší progres tímu?

Prehrali sme len dvakrát s Portugalcami, čo je v dnešnej dobe, keď sa všetko vyrovnáva, neuveriteľné.

Vidíme aj na príklade Luxemburska, že to vôbec nebol taký ľahký súper, ako sa predpokladalo. Vyhrali sme u nich, čo bolo kľúčové.

Samozrejme, patrí k tomu aj šťastie, ale podarilo sa to vďaka tímovosti. Hráči bojovali jeden za druhého, vrhali sa do striel a zaslúžili si aj to šťastie.

Vidím za tým veľa práce trénerského tímu. Otočili myslenie chlapcov, začali si veriť. Dnes nie sme v pozícii, že pôjdeme na EURO ako úplný outsider. Naopak, môžeme prekvapiť.

Tréner Calzona po zápase povedal, že slovenský tím nemá kvalitu brániť na svojej polovici, ale na to, aby hralo vysoko na polovici súpera. Súhlasíte?

Myslím si, že to absolútne trafil. Máme kreatívnych hráčov. Ak máte v zálohe Lobotku s Dudom, tak si to môžete dovoliť. Zároveň musíte mať aj hore hráčov, ktorí sú schopní napádať. Pomáha k tomu aj práca v klube.

Myslím si, že Calzona to dobre trafil, povyberal typologicky vhodných hráčov, niekedy ich prestriedava, no pritom stále drží jadro tímu.

Sú však aj názory, že z tejto skupiny by bolo umenie nepostúpiť. Čo na to hovoríte?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kisel: Calzona prišiel do nevraživej atmosféry. Na šampionáte nebude Slovensko outsider