SsFZ má vynovené sídlo. Slávnostne otvorili Dom futbalu

Otvorenie Domu futbalu v Banskej Bystrici.
Otvorenie Domu futbalu v Banskej Bystrici. (Autor: Ivan Mriška)
Ivan Mriška|12. okt 2022 o 17:10

Nezastavili ich ani zvýšené ceny materiálov. Pomohla FIFA.

BANSKÁ BYSTRICA. Futbal na strednom Slovensku má vynovené sídlo. Rekonštrukcia priestorov SsFZ prebehla napriek zvýšeným cenám materiálov a energií.

Priestory otvorili poobede slávnostným prestrihnutím zelenej pásky.

„Teším sa, že sme to v zložitom období dokázali. Podarilo sa nám to vďaka tomu, že sme súčasťou rodín UEFA a FIFA. Pretože bez ich pomoci by to nebolo možné,“ uviedol prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Rekonštrukcia bola prioritou

FIFA prispela sumou približne päťstotisíc eur, čo je cez šesťdesiat percent celkovej ceny. Ostatné financie poskytli Slovenský futbalový zväz a Stredoslovenský futbalový zväz.

„Vieme, aké tu boli podmienky. Rekonštrukcia preto bola prioritou tohto obdobia. Ako sme budovali štadióny, tréningové plochy, chceme, aby aj naši funkcionári, či už na regionálnej alebo oblastnej úrovni, mali dôstojné podmienky,“ dodal.

Lorenzo Cavallari - šéf sekcie projektov FIFA.
Ján Kováčik – prezident SFZ.
Jozef Kliment – vedúci oddelenie UEFA.
Stanislav Neuschl - predseda SsFZ.
Ján Nosko – primátor mesta Banská Bystrica.
Jozef Paršo s manželkou.

Realizácia projektu trvala takmer rok. Stredoslovenský futbalový zväz je tretím regionálnym zväzom, ktorý má vynovenú budovu.

„Je to krásne sídlo. Ďakujeme FIFA a SFZ za vynaložené prostriedky. Od zajtra začínajú pracovať všetky komisie, aby sa stredoslovenský futbal mohol rozvíjať ďalej,“ povedal predseda SsFZ Stanislav Neuschl s tým, že pre všetkých funkcionárov je Dom futbalu otvorený.

Neuschl: Je to úžasná zmena

Pri narastajúcich cenách materiálov a energií bral výstavbu ako malý zázrak.

„Po dobe koronavírusu, dvoch rokoch online je to úžasná zmena. Konečne sa ľudia budú môcť stretávať, vymieňať si názory a robiť veci v prospech futbalu,“ dodal.

Neuschl vyzdvihol prácu svojho predchodcu Jozefa Parša, ktorý šéfoval futbalu na strednom Slovensku takmer 34 rokov.

„Stavalo sa v najprudšej pandémii, za vojny a zdražovania materiálov. No napriek tomu sme to zvládli. Nebyť však prezidenta SFZ Jána Kováčika, táto stavba by nestála. Klobúk dole tiež pred FIFA, ktorá neskutočne pomohla. Ďakujem tiež všetkým organizáciám, ktoré priložili ruku k dielu,“ uviedol bývalý šéf SsFZ Jozef Paršo.

Dom futbalu otvárali:

Lorenzo Cavallari (šéf sekcie projektov FIFA), Jozef Kliment (vedúci oddelenie UEFA), Ján Kováčik (prezident SFZ), Peter Palenčík (generálny sekretár SFZ), Ivan Kozák (prezident Únie ligových klubov), Richard Havrilla (1. viceprezident SFZ a predseda VsFZ), Juraj Jánošík (predseda BFZ), Peter Kováč (predseda ZsFZ), Stanislav Neuschl (predseda SsFZ), Jozef Paršo (bývalý predseda SsFZ), Ján Nosko (primátor mesta Banská Bystrica), Marek Štrpka (generálny riaditeľ Stredoslovenská distribučná, a.s.), Tibor Ďuriš (realizátor stavby z firmy STASO ĎZ, s.r.o.), Jozef Zubaj (realizátor stavby z firmy Fors - stav, s.r.o.)

Zmizla čierna diera

Radosť z novej budovy má aj primátor Banskej Bystrice. „Teším sa, že z mesta zmizla ďalšia čierna diera,“ vo svojom príhovore povedal Ján Nosko.

Na otvorení zrekonštruovaných priestorov bol prítomný aj zástupca FIFA. Ten uviedol, že Dom futbalu nie je posledný projekt, ktorý bude medzinárodná futbalová federácia kofinancovať.

„FIFA bude naďalej podporovať snahu o rozvoj futbalu. Budeme kráčať a pracovať ruka v ruke, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky,“ uzavrel šéf sekcie projektov FIFA Lorenzo Cavallari.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»SsFZ má vynovené sídlo. Slávnostne otvorili Dom futbalu