Pohár pre majstrov Európy je konečne v Bratislave. Deti nás už nepoznajú, vraví legenda

Zľava Jozef Čapkovič, Ladislav Jurkemik, Ján Švehlík, Karol Dobiáš, Ján Pivarník, Ladislav Petráš, Dušan Gališ a Alexander Vencel pri príležitosti predstavenia repliky víťazného pohára z ME vo futbale 1976.
Zľava Jozef Čapkovič, Ladislav Jurkemik, Ján Švehlík, Karol Dobiáš, Ján Pivarník, Ladislav Petráš, Dušan Gališ a Alexander Vencel pri príležitosti predstavenia repliky víťazného pohára z ME vo futbale 1976. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|2. feb 2024 o 20:45

Slávnostne ju uviedli do Siene slávy slovenského futbalu.

BRATISLAVA. Gól, gól! Sme majstri Európy! Radostný výkrik komentátora Karola Poláka vyvolá zimomriavky aj s odstupom takmer päťdesiatich rokov.

„Zlatí chlapci“ z Belehradu, ktorí v pamätnom finále zdolali Nemecko po penaltovom rozstrele, právom patria k futbalovým legendám.

Československá reprezentácia v roku 1976 získala cennú trofej, o ktorú sa pričinili najmä slovenskí hráči. V kádri bolo dovedna štrnásť Slovákov, asistentom trénera bol Jozef Vengloš.

Napriek tomu trofej pre víťazov bola vystavená v Prahe.

Pohár by mal byť v Bratislave

„Keď sme hrali Ligu národov s Českom, v predvečer zápasu mi Tono Ondruš hovoril: musím sa zajtra do tých Čechov pustiť, lebo pohár by mal byť v Bratislave. Oni tam boli traja a pohár je v Prahe.

Na druhý deň sme sedeli na obede, tak som do neho tak strkal: Tono, však si chcel niečo povedať. A on na to: prezident, včera bolo o jeden viac, odložíme to nabudúce,“ pripomenul si vtipnú príhodu prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

O to, aby sa replika trofeje dostala aj do Bratislavy, sa pričinil generálny sekretár zväzu Peter Palenčík.

Prvotná myšlienka vznikla na návšteve v Sieni slávy Futbalovej asociácie Českej republiky.

„Skontaktoval som sa s kompetentnými pánmi z UEFA, ktorí majú na starosti trofeje a sme radi, že odteraz už máme aj my oficiálnu repliku, takú istú, ako majú v Česku,“ povedal Pálenčík.

Vynikajúca generácia

Repliku trofeje odhalili autori gólov vo finálovom zápase: Ján Švehlík a Karol Dobiaš.

Švehlík do Siene slávy venoval aj svoju zlatú medailu. „Bude sa tu lepšie vynímať, ako u mňa niekde v skrini,“ vravel autor prvého československého gólu.

„Bolo pre mňa životným šťastím, že som sa vo finále dostal na trávnik. Ak by v semifinále nevylúčili Bobyho Polláka, zrejme by som bol ostal na lavičke,“ poznamenal.

„Mali sme vynikajúcu generáciu,“ vyhlásil Dobiaš, ktorý skóroval ľavačkou, hoci ju podľa vlastných slov mal drevenú a len na podopieranie.

„Dostať sa do semifinále a finále na majstrovstvách Európy nie je tak jednoduché. V semifinále s Holandskom 120 minút pršalo. Ako defenzívny záložník som mal úlohu osobne pokryť Johana Cruyffa. Myslím si, že som ho pokryl dobre, lebo gól nedal,“ zaspomínal si 76-ročný Dobiaš.

„Keď som vo finále dal gól tou drevenou nohou, chytili ma až u polky. Po finále sme, samozrejme, flámovali až do rána,“ dodal s úsmevom.

36 tisíc korún za titul

Mnohí z belehradských majstrov sa objavili aj v dokumentárnom filme pri príležitosti postupu Slovákov na EURO 2016.

V snímke s názvom Finále sa viackrát opakovala scéna, že Karol Dobiaš po nejakej akcii, besede či exhibičnom zápase preratúval peniaze.

Niekdajší hráč Spartaka Trnava a Bohemiansu Praha nezostal dlžný svojej povesti ani tentoraz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Pohár pre majstrov Európy je konečne v Bratislave. Deti nás už nepoznajú, vraví legenda