Makkabi Berlín bude prvý židovský klub v Nemeckom pohári, vyzve bundesligistu

Hráči TuS Makkabi Berlin e.V.
Hráči TuS Makkabi Berlin e.V. (Autor: facebook/TuS Makkabi Berlin e.V.)
TASR, SITA|11. aug 2023 o 14:50

Klub založili ľudia, ktorí prežili holokaust.

BERLÍN. Nedeľný súboj futbalového Nemeckého pohára medzi Makkabi Berlín a VfL Wolfsburg bude mať pre domáci tím historický rozmer.

Stane sa prvým židovským klubom v hlavnej fáze tejto súťaže 64 domácich klubov. V roku 1970 založili Makkabi Berlín ľudia, ktorí prežili holokaust.

Prvý zápas v roku 1971 sa skončil prehrou 1:15, spoluzakladateľ aktuálne piatoligového klubu Marian Wajselfisz sa na tomto výsledku dodnes smeje:

"Ale my sme chceli ukázať, že sme stále tu a že nás opäť prijali a že sme neskončili v roku 1933."

Jeho rodina prežila holokaust vďaka pomoci poľského páru, ktorý ju takmer dva roky ukrýval vo svojej pivnici.

Makkabi je nástupcom klubu Bar Kochba Berlin, ktorý bol založený v roku 1898 na podporu židovskej účasti v športe. Mal viac ako 40-tisíc členov.

Berlínsky klub má v súčasnosti 550 členov a pôsobí v rôznych športových odvetviach vrátane basketbalu a volejbalu. Existujú aj kluby Makkabi v Mníchove, Frankfurte nad Mohanom či Düsseldorfe.

Nemecký pohár sa začal hrať v roku 1935, no Židia sa nemohli zúčastniť. Keď sa nacisti dostali k moci, prinútili židovských športovcov, aby štartovali v samostatných súťažiach, potom v roku 1938 židovské organizácie úplne zakázali.

Teraz sa tím účinkujúci v piatej lige postaví proti mužstvu z Bundesligy.

"Nikdy som si nepredstavoval, že my ako židovský tím, budeme niekedy hrať pohárový zápas proti bundesligovému tímu. Takže pre nás aj pre mňa osobne je to obrovská radosť," citovala agentúra AP Wajselfisza.

Hoci židovská identita a poslanie Makkabi Berlín sú stále ústredné pre jeho identitu a v znaku amatérskeho tímu je Dávidova hviezda, členstvo v klube je otvorené pre všetkých.

Vidno to najmä v prípade jeho futbalového tímu, v ktorom sú hráči z 15 krajín a rôznych náboženstiev vrátane Židov, moslimov a kresťanov.

"Je to niečo, na čo sme mimoriadne hrdí,“ povedal člen predstavenstva Michael Koblenz a doplnil: "Sme tu a keď je ktokoľvek pripravený hrať za nás a je tiež otvorený hrať za klub so židovským pôvodom a nejakou židovskou kultúrou, sme absolútne šťastní, že môžeme integrovať ľudí do našich tímov.“

Medzi nežidovskými hráčmi v klube je aj 36-ročný senegalský obranca Papa Alpha Diop, ktorý prestúpil do Makkabi Berlín v roku 2017 a je moslim.

Okrem svojich povinností v prvom tíme dohliada Diop na mládežnícke kategórie klubu a trénuje jeho tím do 10 rokov. Zapojiť sa môžu deti od piatich rokov.

"Niekedy sa cítim unavený, ale keď vidím deti, zabudnem na únavu a som šťastný," povedal Diop.

"Nezáleží na náboženstve a ani na tom, aký si. To nie je dôležité. Dôležité je len to, aby si si rád prišiel zahrať futbal," poznamenal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»DFB Pokal»Makkabi Berlín bude prvý židovský klub v Nemeckom pohári, vyzve bundesligistu