Počítač odhadol, kto vyhrá Premier League. Legenda nesúhlasí, má iného favorita

Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp s Wataru Endom a Alexisom Mac Allisterom.
Fotogaléria (15)
Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp s Wataru Endom a Alexisom Mac Allisterom. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|2. apr 2024 o 15:00

Šanca Liverpoolu na zisk titul v Premier League sa zvýšila.

BRATISLAVA. V rokoch 2019 a 2022 sa Manchester City tešil z titulu v anglickej Premier League po nesmierne dramatickom súboji, ktorý rozhodol jediný bod. 

Pred dvoma rokmi už mali fanúšikovia Liverpoolu pripravené šampanské, no Citizens od 76. do 81. minúty troma gólmi otočili zápas proti Aston Ville, ktorú paradoxne v tom čase viedla ikona liverpoolskeho klubu Steven Gerrard. 

Na napínavý ligový finiš má anglická súťaž zarobené aj tentokrát. Navyše, ide o súboj až troch tímov, keďže k spomenutým klubom sa pridal Arsenal.

Deväť kôl pred koncom je stále v hre 27 bodov, no fakt je, že momentálne má najlepšiu pozíciu Liverpool. Na konte má 67 bodov, teda o dva viac ako Arsenal a o tri než obhajca titulu z predošlej sezóny. 

Počítač urobil tisíce simulácii

Liverpool sa dostal na prvé miesto po výhre nad Brightonom 2:1 a tiež mu pomohol výsledok šlágra 30. kola, ktorý fanúšikov príliš nenadchol. 

Zápas medzi Manchestrom City a Arsenalom sa zmenil na šachovú partiu. Iba tri strely na bránku boli málo na to, aby sa na štadióne Etihad menilo skóre.

Fotogaléria zo zápasu Manchester City - Arsenal (Premier League, 30. kolo)

Domáci sa nevedeli presadiť cez najlepšiu obranu v Premier League. 

Pep Guardiola žartoval, že ak by sa chceli jeho hráči dostať cez sformovanú obranu, museli by niekoho zabiť, aby hral Arsenal s deviatimi hráčmi v poli.

"Hrali veľmi dobrý pressing. Majú skvelých hráčov v defenzíve, perfektne a kompaktne bránili v nízkom bloku. Snažili sme sa, no berieme bod a ideme ďalej," povedal španielsky tréner na tlačovej konferencii.

Dva nerozhodné výsledky s vyzývateľmi v boji o titul (predtým 1:1 v Liverpoole, pozn.) spôsobili, že Manchester City aktuálne nie je hlavný favorit. 

Tvrdí to britská spoločnosť Opta, ktorá sa zaoberá analýzou rôznych športov a na základe dát a simulácií vypočítava pravdepodobnosť. Pre najnovší odhad titulu v Premier League sa uskutočnilo 10-tisíc simulácií.

Podľa nich sú šance Liverpoolu 47,7 percenta, pričom pred minulým kolom boli len 35,3 percenta. Pred nasledujúcimi zápasmi majú Citizens približne tretinovú šancu na úspech (33,5 %) a v prípade Arsenalu je to 18,8 percenta. 

Pravdepodobnosť v boji o titul v Premier League po 30. kole.
Pravdepodobnosť v boji o titul v Premier League po 30. kole. (Autor: Opta Analyst/ X)

Povinnosti, zranenia a program

Očividne sklamaný Guardiola po zápase s Arsenalom súhlasil s tým, že favorit je Liverpool. Nepovedal však nič zásadné, skôr išlo o frázy.

"Kto je prvý, je vždy favorit. Druhý favorit je Arsenal a my sme tretí. Je to jednoduché. Nie je to v našich rukách. Jediné, čo môžeme urobiť, je pripraviť sa na zápas s Aston Villou," doplnil Guardiola. 

Analýza favorita na titul v Premier League je oveľa komplexnejšia.

Dôležité je spomenúť, že všetky tri kluby majú povinnosti v pohárovej Európe a Manchester City čaká ešte semifinále a možno aj finále FA Cupu. 

Ďalší zásadný faktor je zdravotný stav hráčov, čo je problém najmä Liverpoolu. Chýba brankárska jednotka Alisson Becker, obranca a odchovanec klubu Trent Alexander-Arnold či deväťgólový Diogo Jota. 

Tréner Jürgen Klopp sa vyjadril, že robia pokroky, postupne sa pripoja k tímu, no zároveň sú ešte ďaleko od toho, aby absolvovali plnú tréningovú záťaž. 

V prípade City by absencie Kylea Walkera a Edersona už nemali trvať dlho a Londýnčania hrajú prakticky v najsilnejšom možnom zložení. 

Naposledy bola prvá trojka takto natesno v sezóne 2013/2014. Aj vtedy bol Liverpool na čele, no prišlo pamätné pošmyknutie sa Gerrarda (prehra s Chelsea 0:2, pozn.) a titul si napokon uchmatli Citizens.

Budú skúsenosti viac ako forma?

Legendárny útočník a s 260 gólmi najlepší strelec v histórii Premier League Alan Shearer tvrdí, že výhoda je na strane Liverpoolu, ale pre neho sú naďalej favoritom hráči Manchestru City.

"Jednou z ich najsilnejších stránok je, že v takejto situácii boli už mnohokrát a dokázali vyhrať titul. Súperi môžu byť v lepšej forme, no City má skúsenosti. 

Už na začiatku sezóny boli mojou voľbou na zisk titulu v Premier League a teraz určite nezmením svoj názor," uviedol pre BBC.

VIDEO: Alan Shearer hovorí o súboji o titul (+ program)

Okrem toho dodal, že si myslí, že Liverpool a Arsenal majú ťažší žreb, špeciálne pri zápasoch vonku. Napríklad, čaká ich súboj na Old Trafford, zatiaľ čo obhajcovia trofeje už majú mestské derby za sebou. 

Liverpool bude mať Manchestru United už túto nedeľu čo vracať, keďže jeho veľký rival ho nedávno vyradil po štvrťfinálovej bitke v FA Cupe.

"Bude to ťažké, niekedy nervydrásajúce. Či to budete pozerať alebo hrať na ihrisku, váš srdcový tep bude aj 180 alebo 200. 

S ďalšími dvoma tímami bojujeme o najväčšiu trofej v anglickom futbale. Uvidíme, ako to dopadne, no rozhodol som sa, že sa budem snažiť si to užiť," povedal Klopp, ktorý pred štyrmi rokmi doviedol Liverpool k titulu. 

"Som presvedčený, že sa toho v nasledujúcich týždňoch bude veľa meniť a vedúca trojica si bude vymieňať pozície na čele tabuľky," dodal Shearer.

Dôležité je spomenúť, že v prípade rovnosti bodov rozhoduje gólový rozdiel, následne vyšší počet strelených gólov a až ďalším kritériom je tzv. minitabuľka vzájomných zápasov. 

Tabuľka Premier League

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Počítač odhadol, kto vyhrá Premier League. Legenda nesúhlasí, má iného favorita