Najväčšia špionáž v dejinách futbalu? Katar odpočúval a sledoval ľudí z FIFA

Šéf kandidatúry Kataru šejk Mohammed bin Chalifa Al Thani (vľavo) s prezidentom FIFA Seppom Blatterom.
Šéf kandidatúry Kataru šejk Mohammed bin Chalifa Al Thani (vľavo) s prezidentom FIFA Seppom Blatterom. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. nov 2022 o 16:30

Vymývali mi mozog, vraví bývalý šéf nemeckého futbalu.

BRATISLAVA. Minuli desiatky až stovky miliónov, aby si najsledovanejšie a najpopulánejšie podujatie na svete zabezpečili. Katar si organizovanie futbalových majstrovstiev sveta kúpil. Dnes o tom niet pochýb. 

Arabský emirát nehľadí na okolnosti, keď chce dosiahnuť nejaký cieľ. Dokazuje to nielen korupcia, ale aj porušovanie ľudských práv či smrť stoviek migrantov pri výstavbe štadiónov.  Aj po úspešných voľbách dejiska MS 2022 Katar tušil, že pretrváva veľké riziko a o turnaj môže prísť. 

Po škandále s kupovaním hlasov vládli opodstatnené obavy, že by FIFA mohla voľby vyhlásiť za neplatné a Kataru by turnaj odobrala. Všetko by vyšlo nazmar.

Katarský emir to nechcel dopustiť a rozhodol sa konať. Bolo potrebné umlčať kritikov a zabezpečiť, aby FIFA svoje rozhodnutie za žiadnych okolností neprehodnotila. 

Katar preto rozbehol operáciu ako z holywoodskeho filmu. 

Nazvali ju Projekt Bez Milosti (Project Merciless) a realizovala ho americká spoločnosť Global Risk Advisors (GRA).

Prenikli do počítačov aj do mobilov

Investigatívny tím švajčiarskej mediálnej spoločnosti SRF vypátral, že škandál okolo futbalových MS sa neskončil len najväčšou korupčnou aférou v dejinách futbalu a má svoje pokračovanie. 

VIDEO: Dokument o pozadí volieb MS 2022

SRF získalo množstvo dokumentov, ktoré potvrdzujú, že GRA pre Katar vykonávala špionáž, zameriavala sa na získanie diskreditačných materiálov a cielene ovplyvňovala ľudí. 

Špionáž bola taká rozsiahla, že by sa za ňu nehanbili ani svetové veľmoci. V prospech Kataru pracovalo 66 agentov deväť rokov. Celá akcia stála 387 miliónov dolárov. 

Odpočúvanie telefónov, sledovanie komunikácie, únik tajných informácií, odpočúvacie zariadenia v hoteloch, sledovanie aj sieť spolupracujúcich agentov, ktorí formovali názory subjektu. Katar mal celý čas všetko pod kontrolou. 

Na kritikov nasadili sieť agentov. A to všetko aj vďaka americkej CIA. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Najväčšia špionáž v dejinách futbalu? Katar odpočúval a sledoval ľudí z FIFA