Štvrtú ligu hrajú celé štvrťstoročie. Taká ťažká vraj ešte nebola

V stretnutí 9. kola Slovan Levice – FK Kolárovo (2:0) zostali body doma. V červenom 27-ročný kapitán Kolárovčanov Marek Kókai.
V stretnutí 9. kola Slovan Levice – FK Kolárovo (2:0) zostali body doma. V červenom 27-ročný kapitán Kolárovčanov Marek Kókai. (Autor: FK Slovan Levice)
Marián Dragúň|23. dec 2022 o 13:40

Zvíťazili v prvých dvoch a potom až v poslednom kole.

Futbalové Kolárovo je jedným z najtradičnejších štvrtoligistov na Slovensku. Toto leto vstúpilo do 25. sezóny IV. ligy na západe krajiny, akurát, že po reorganizácii je to už najvyššia krajská súťaž s prívlastkom majstrovstvá regiónu.

Stelesnením nevídanej stability FK Kolárovo v jednej súťaži je jeho 45-ročný hrajúci tréner Zsolt Máté, ktorý je súčasťou štvrtoligového klubu od sútoku Váhu a Malého Dunaja dlhé roky. Jedinou výnimkou bola jarná polsezóna roku 2006 v štvrtoligovej maďarskej Bábolne FC.

Vytiahnutý pilier obrany vstúpil v materskom klube rovno do kabíny áčka bielo-modrých ešte ako 17-ročný dorastenec, vo veku 35 rokov sa chopil aj trénerského kormidla, no pripravený zasiahnuť do hry bol v prípade potreby ešte aj túto jeseň.

Hlavný tréner FK Kolárovo ZSOLT MÁTÉ pre Sportnet povedal, že terajšia štvrtá liga je ťažšia, ako kedykoľvek predtým.

Napokon, hrá ju nielen to najlepšie z vlaňajšej „južnej“ a „severnej“ štvrtej ligy, ale elitný regionálny 16-členný pelotón dopĺňa šesť minuloročných treťoligistov.

„Na rozdiel napríklad od minulej sezóny bývala štvrtá liga v minulosti lepšia, aktuálny ročník je však po reorganizácii ešte kvalitnejší a hlavne ťažší,“ tvrdí na základe dlhoročných skúseností priamo z trávnika.

Zsolt Maté.
Zsolt Maté. (Autor: FK Kolárovo)

Kolárovčania zimujú na 14. mieste, ale po domácej remíze 1:1 v okresnom derby s Hurbanovom figurovali po 4. kole na nádejnej piatej priečke. Potom ich ale zastihla zlá séria a tabuľkový pokles.

Kolárovo skončilo vo vlaňajšej štvrtej lige Juhovýchod tesne pod reorganizačnou čiarou na šiestom mieste za Tovarníkmi. Ako ste sa dostali do najvyššej regionálnej súťaže?

Keďže Tovarníky nakoniec neprejavili záujem postúpiť, my sme neváhali a prijali ponuku ZsFZ na zaradenie do vyššej súťaže.

V posledných siedmich vlaňajších kolách vaše mužstvo neprehralo, v predposlednom zvíťazilo 2:0 práve v Tovarníkoch. Bola vtedy ešte šanca skončiť nad čiarou?

Teoretická šanca ešte žila, kvalitne sme sa preto pripravili na posledný duel sezóny, ktorý sa nám aj podarilo vyhrať vo Veľkom Mederi 2:1. Lenže Tovarníky tiež úspešne zvládli svoj posledný zápas, takže v tabuľke sa už nezmenilo nič a skončili sme na šiestom mieste.

Oba góly v Tovarníkoch dal Ukrajinec Plutenko, v poslednom kole vo Veľkom Mederi pri víťazstve 2:1 bol autorom oboch vašich gólov zase kanonier Michal Hudák. Prečo v lete odišli?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Štvrtú ligu hrajú celé štvrťstoročie. Taká ťažká vraj ešte nebola