Šialený plán FIFA. Koniec majstrovstiev sveta aké poznáme, hnevajú sa fanúšikovia

Lionel Messi s trofejou pre majstra sveta po triumfe na MS vo futbale 2022.
Lionel Messi s trofejou pre majstra sveta po triumfe na MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|5. okt 2023 o 15:25

MS 2030 sa uskutočnia na troch kontinentov.

BRATISLAVA. Brány štadióna Estadio Centenario otvorili už o ôsmej hodine ráno. Teda šesť hodín pred začiatkom zápasu, aby fanúšikovia mali dosť času prísť. Záujem bol obrovský. Na tribúnach sa tlačilo 93-tisíc ľudí a po zápase vypukol ošiaľ.

V Montevideu sa v roku 1930 hralo prvé finále majstrovstiev sveta vo futbale. Uruguajčania zvíťazili 4:2 nad Argentínou a získali prvý titul. 

O sto rokov neskôr v Montevideu na rovnakom štadióne otvoria úvodným zápasom majstrovstvá sveta 2030. Bude to symbolické. Turnaj sa vráti na miesto, kde začal. Následne sa odohrá jeden zápas v Argentíne a jeden v Paraguaji. 

Po zápasoch však budú musieť nasadnúť hráči, tréneri a ďalší členovia tímov do lietadla a bude pred nimi dlhý let cez Atlantik. 

Hoci sa prvé tri zápasy uskutočnia v Južnej Amerike, dejiskom šampionátu budú oficiálne Španielsko, Portugalsko a Maroko. Futbalové MS sa tak bude konať v šiestich krajinách na troch kontinentoch. 

Šialený plán. 

Futbal spája, tvrdí Infantino

Medzinárodná futbalová federácia oznámila dejisko MS 2030 vopred. Budúci rok ho bude musieť ešte potvrdiť Kongres, hoci pôjde skôr o formalitu. Keďže táto kandidatúra nemá žiadneho súpera.

Plán na takto veľký turnaj je výsledkom priamych rokovaní FIFA s uchádzačmi.

Favoritom kandidatúry bolo Španielsko, Portugalsko s Marokom. No juhoamerická kandidatúra Uruguaja s Argentínou postavila svoju kandidatúru práve na emócii, že pôjde presne o sté výročie MS a turnaj by mal pripadnúť im. Kandidatúru pripravovali od roku 2017. 

VIDEO: MS 2030 budú hostiť Španielsko, Portugalsko a Maroko

Výsledok je akýmsi kompromisom, hoci vzbudzuje obavy z logistiky, celkových nákladov aj dopadu na životné prostredie. 

„Vo svete, ktorý je rozdelený, futbal a FIFA spájajú,“ hovoril prezident svetového futbalu Gianni Infantino. 

„Rada FIFA sa jednomyseľne zhodla na tom, že sté výročie majstrovstiev sveta vo futbale, ktorých prvý ročník sa hral v roku 1930 v Uruguaji, oslávime tým najvhodnejším spôsobom.

V roku 2030 budeme mať jedinečnú globálnu stopu, tri kontinenty - Afriku, Európu a Južnú Ameriku - šesť krajín - Argentínu, Maroko, Paraguaj, Portugalsko, Španielsko a Uruguaj, ktoré privítajú a zjednotia svet a zároveň spoločne oslávia krásnu hru, storočnicu a majstrovstvá sveta vo futbale," doplnil.

Turnaj na severnej aj južnej pologuli

Pre organizátorov je výzvou aj turnaj na Pyrenejskom polostrove a v Maroku. Teraz k tomu pribudne dlhý presun z Južnej Ameriky, ktorý bude náročný pre hráčov. V priebehu pár dní budú musieť zvládnuť dlhú cestu, časový posun, aklimatizáciu. 

Futbalisti nastúpia v rámci jedného turnaja na dvoch hemisférach, tým pádom budú čeliť aj rozdielnym ročným obdobiam.

Na južnej pologuli bude zimné obdobie a napríklad v Montevideu sa teplota v júli pohybuje od 7 do 14 stupňov Celzia. Naopak v marockom Marrákeši je v rovnakom období od 22 do 38 stupňov. 

Vzdialenosť medzi dejiskami je rekordná. Medzi Montevideom a Madridom je 10-tisíc kilometrov.

Náklady na presun cez Atlantik, ale aj medzi trojicou krajín budú vysoké. Pre fanúšikov budú extrémne výdavky, ak budú chcieť sledovať zápasy svojho tímu naživo.

Výber skritizovala fanúšikovská organizácia Football Supporters Europe (FSE).

„FIFA pokračuje v ničení najväčšieho turnaja sveta. Je to zlé pre fanúšikov, bezohľadné k životnému prostrediu a otvára to dvere k usporiadaniu MS 2034 v krajine s otrasným stavom ľudských práv. Je to koniec majstrovstiev sveta ako ich poznáme,“ uviedla organizácia na sociálnej sieti X.

Maroko uspelo na šiesty pokus

Odborníci upozorňujú aj na dopad na životné prostredie, keďže turnaj si bude vyžadovať dlhé presuny a bude používať viac štadiónov a infraštruktúry ako pri predchádzajúcich MS.

„Majstrovstvá sveta tejto veľkosti a rozsahu budú zahŕňať veľa leteckých presunov fanúšikov, športovcov a nie som si istý, či je FIFA schopná zabezpečiť to udržateľným a klimaticky priaznivým spôsobom," hovorí pre BBC Freddie Daley z Global Economy Policy na Sussexskej univerzite. 

„Podobné projekty skôr spochybňujú ich integritu v oblasti klímy a ich podporu transformácie energetiky,“ doplnil. 

Z trojice krajín hlavných organizátorov už MS hostilo Španielsko v roku 1982. Portugalsko a Maroko budú dejiskom prvýkrát. Veľký úspech je to špeciálne pre Maroko, ktoré sa o futbalové MS usiluje dlhodobo.

Neúspešne kandidovalo v rokoch 1994, 1998, 2006, 2010 aj 2026. Dejiská zápasov zatiaľ nie sú známe. Špekuluje sa, že finále by mohlo byť v Barcelone na zrekonštruovanom Camp Nou.

Zaujímavosťou je, že je to zrejme jediný turnaj v histórii, kde v pozícii hostiteľov budú môcť vystupovať dve veľké postavy futbalu - Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Všetkých šesť krajín, kde sa MS uskutočnia, má istú účasť na turnaji. 

Šampionát v roku 2026 bude hostiť USA, Kanada a Mexiko. Podľa tohto kľúča sa o MS v roku 2034 budú môcť uchádzať krajiny z Ázie a Oceánie. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Šialený plán FIFA. Koniec majstrovstiev sveta aké poznáme, hnevajú sa fanúšikovia