RTVS prišla o ďalšie vysielacie práva. Európske poháre budú na JOJ Šport

Fotka zo zápasu Konferenčnej ligy Slovan - Lille.
Fotka zo zápasu Konferenčnej ligy Slovan - Lille. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|22. mar 2024 o 14:10

RTVS ostala takmer bez práv na futbal.

BRATISLAVA. Štvrtý okruh spustila verejnoprávna RTVS pred tromi rokmi. Išlo o stanicu Šport: a vysiela iba športové prenosy a relácie. 

Vtedy mala RTVS nakúpených dostatok vysielacích práv, aby malo čo divákom ponúknuť. 

Od spustenia však postupne prichádza o viaceré práva, ktoré postupne prechádzajú k súkromným vysielateľom. 

V uplynulých sezónach RTVS vysielala zápasy Slovana Bratislava či Spartaku Trnava v Európskej konferenčnej lige. Slovan hral v skupinovej fáze európskej pohárovej súťaže štvrtú sezónu po sebe.

Prvý výber bude mať JOJ Šport

Vlani dokonca v Európskej konferenčnej lige postúpil do osemfinále, tento rok vypadol so Sturmom Graz v predkole play off. 

Doteraz vysielala tieto prenosy RTVS. Riaditeľ sekcie športu RTVS Ján Žgravčák vyjadril záujem získať práva aj na ďalšie obdobie.

„Budeme bojovať o sublicenciu na ďalšie tri sezóny, ale strácame prvý výber. Uvidíme, či bude mať zmysel, ak by sme mali napríklad tretí výber. Možno budeme vysielať atraktívne tímy, ale nebudeme mať zápasy slovenských mužstiev,“ vysvetľoval v rozhovore pre Sportnet Ján Žgravčák. 

Od novej sezóny však RTVS práva na hlavnú súťaž Európskej ligy aj Európskej konferenčnej ligy stratila. 

Práva na tri nadchádzajúce sezóny majú JOJ Šport a skupina AMC Netwoks, ktorá u nás prevádzkuje stanice Sport 1 a Sport 2. AMC mala práva aj doteraz a predĺžila ich na nasledujúce tri sezóny. 

JOJ Šport bude mať právo prvého výberu zápasu a bude vysielať jedno stretnutie. 

Predkolá ostanú na RTVS

RTVS neprišla o pohárové zápasy úplne. Má práva na predkolá všetkých súťaží - Ligy majstrov, Európskej ligy aj Európskej konferenčnej ligy. Toto platilo aj doteraz.

Nemá však práva na hlavnú súťaž. 

Práva na vysielanie Ligy majstrov má v tejto sezóne Nova a vysiela ich na staniciach Nova Sport 3 a Nova Sport 4. 

Z vysielacích práv na futbal vlastní RTVS aktuálne okrem predkôl európskych pohárov ešte práva zápasy reprezentácie v kvalifikácii na ME a MS. Práva si však delí s AMC Networks, preto nevysiela všetky zápasy slovenskej reprezentácie. 

Zvyšné práva už vlastnia súkromné televízie. 

JOJ Šport vo futbale postupne rozširuje svoje portfólio súťaží. Okrem Európskej ligy, Európskej konferenčnej ligy vlastní práva na II. ligu a na Slovnaft Cup.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»RTVS prišla o ďalšie vysielacie práva. Európske poháre budú na JOJ Šport