Hancko je borec, klaniam sa mu. Jeho rast ešte nie je na konci, hovorí expert

Slovenský futbalista Dávid Hancko.
Slovenský futbalista Dávid Hancko. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|26. okt 2023 o 06:00

Hancko patrí medzi top troch hráčov Feyenoordu.

BRATISLAVA. V auguste 2019 opúšťal veľký klub po negatívnej skúsenosti. V drese Fiorentiny nedostal veľa šancí, nastúpil len v piatich zápasoch a v príprave na ďalšiu sezónu s ním tréner Vincenzo Montella nepočítal.

Dávida Hancka však prvotný neúspech nezlomil, naopak. 

Presun do Sparty Praha ani zďaleka nebol krok späť. Troma vydarenými sezónami na Letnej upútal pozornosť Feyenoordu Rotterdam a ak skôr či neskôr opustí ďalší známy klub, bude to za diametrálne odlišných okolností.

Slovenský obranca si robí skvelé meno a môže byť žiadaným artiklom na prestupovom poli. Jeho cena je za približne rok viac ako štvornásobná. 

Podľa špecializovaného portálu Transfermarkt stál Hancko v septembri 2022 sedem miliónov eur. Dnes je pri jeho mene cenovka až 30 miliónov. 

„Vieme, že hodnota hráčov Feyenoordu stúpa. Ja sa snažím to trochu otočiť a beriem to zodpovedne. Hovorím si: ‚Ok, na toľkoto ma hodnotia, takže moja výkonnosť tomu musí zodpovedať‘. Snažím sa podávať čo najlepšie výkony,“ povedal v rozhovore pre Premier Sport. 

Je to iný Hancko než v Sparte

Hancko prežíva úspešné obdobie na reprezentačnej i klubovej úrovni. 

Jeho gól do siete Portugalska a najmä učebnicový center na zásah Dávida Ďuriša proti Luxembursku výrazne priblížil Slovensko k tretej účasti na EURO.

Feyenoord vyhral v domácej súťaži sedem zápasov po sebe a darí sa mu aj v Lige majstrov, kde po polovici z programu zápasov vedie skupinu E.

V stredu holandský šampión zdolal Lazio Rím 3:1.

Radosť futbalistov Feyenoordu Rotterdam v zápase Ligy majstrov proti Laziu Rím.
Radosť futbalistov Feyenoordu Rotterdam v zápase Ligy majstrov proti Laziu Rím. (Autor: TASR/AP)

Hancko patril k najlepším hráčom na ihrisku, pre niektorých fanúšikov na sociálnych sieťach bol najlepší. A to napriek tomu, že pri debute v Lige majstrov strelil mexický útočník Santiago Giménez dva góly. 

Už pred zápasom nešetril slovami chvály na adresu slovenského reprezentanta bývalý československý reprezentant a niekdajší tréner Ružomberka, bratislavského Slovana či Trenčína František Straka. 

A stredajším výkonom dal rodák z Prievidze jeho slovám za pravdu. 

„Dá sa povedať, že sa dostal do najlepšieho klubu v Česku a potom musel urobiť ďalší krok. Ja si myslím, že to je iný Dávid Hancko, akého sme videli v Sparte. 

Svoje skúsenosti si preniesol do Feyenoordu, kde má okolo seba kvalitnejších hráčov. Myslím si, že jeho futbalový rast ešte nie je na konci,“ povedal Straka v štúdiu televízie Premier Sport.

Železný muž zostavy Feyenoordu

Hancko má prioritne gólom zabraňovať, no okrem dobrého riešenia defenzívnych situácií sa zapája aj do útočnej fázy. Ukazujú to aj štatistiky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Hancko je borec, klaniam sa mu. Jeho rast ešte nie je na konci, hovorí expert