Práca? Počká do utorka, teraz oslavujeme. Rozhodca musel ukončiť duel predčasne

Tréner Bayeru Leverkusen Xabi Alonso počas ikonickej “pivnej sprchy”.
Fotogaléria (20)
Tréner Bayeru Leverkusen Xabi Alonso počas ikonickej “pivnej sprchy”. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|15. apr 2024 o 07:00

Alonso sa vypracoval z nováčika na najhorúcejšie meno na trénerskom trhu, píšu Nemci.

BRATISLAVA. Oslavovali s papierovou trofejou, tú skútočnú im dajú do rúk až po poslednom ligovom kole.

Víťazstvom 5:0 nad Werderom Brémy si Bayer Leverkusen zaistil bundesligový titul už v predstihu. 

Vo svojej 120-ročnej histórii sa po prvýkrát raduje z ligového prvenstva. “Farmaceuti” sa stali prvým nemeckým majstrom od roku 2012, ktorý sa nevolá Bayern Mníchov.

Pred dvanástimi rokmi to bola Borussia Dortmund, ktorá sa naposledy radovala z titulu. Práve tá mala takto pred rokom osud vo vlastných rukách, ale zlyhala v poslednom kole. 

Fanúšikovia “Die Borussen” stáli pred štadiónom od skorých hodín. Tí, ktorí sa na štadión nedostali, podporovali svoj milovaný klub pred jeho bránami. Oslavovalo sa už pred duelom. 

Rovnako to vyzeralo aj tentokrát v Leverkusene, s tým rozdielom, že bujaré oslavy pokračovali aj po onom zápase.

Fotogaléria: Oslavy Bayeru Leverkusen po zisku premiérového titulu v Bundeslige

Stal sa najhorúcejším menom na trhu

V tejto sezóne odohral Bayer 43 súťažných zápasov vo všetkých súťažiach, no ani raz neprehral. Na konte má 37 víťazstiev. Je to pôsobivá séria, ktorá nemá konca.

Iste je zásluhou trénera Xabiho Alonso, ktorý prišiel na lavičku Leverkusenu v októbri 2022, aby pomohol dostať klub z pásma zostupu. Už o osemnásť mesiacov neskôr ho doviedol k titulu.

„Xabi Alonso sa za rok a pol vypracoval z nováčika na najhorúcejšie meno na trénerskom trhu,” napísal v komentári prestížneho nemeckého Kicker Stephan von Nocks.

„Vytvoril výkonný, takticky variabilný a stresu odolný celok,” dodal.

Vo svojej hráčskej kariére bol prevažne mozgom a srdcom svojho tímu. „Alonso bol stratégom v strede poľa, čo dávalo tímom stabilitu,” napísal o ňom nemecký Sportschau.

Nemecký portál zhrnul jeho trénerské kvality: „Založil futbalovú značku. Z Leverkusenu vytvoril “trénerský tím”. Ide v ňom o držanie lopty, dobré priestorové rozpoloženie a cit pre prihrávky. Vzdialenosti medzi nimi sú krátke, dlhé prihrávky sa vidia málokedy. 

Tím sa z tohto štýlu nevymyká, aj keď úspech nie je okamžitý. Trpezlivosť je tiež súčasťou Alonsovej predstavy o futbale, veď vo všetkých súťažných tohtosezónnych zápasoch strelil jeho tím po 81. minúte duelov 24 gólov,” napísal Sportschau.

Uvažujeme až v utorok, teraz oslavujeme

Alonso odpovedal na pozápasovej tlačovej konferencii na otázky novinárov kompletne premočený od piva, po tom, čo ho hráči prekvapili. Nevyhol sa tradičnej pivnej sprche.

Pripomenul, že ešte nie je koniec. Uvidíme, ako ďaleko sa dostaneme. Mám z toho dobrý pocit,” povedal. Priznal, že aj nad ďalšími úspechmi budú uvažovať až od utorka, teraz je na rade čas na párty.

Ešte sa sezóna neskončila, máme ciele, ktoré ešte chceme dosiahnuť. O tom však môžeme uvažovať až v utorok. Dnes a zajtra to musíme osláviť,” povedal.

Alonso sa koncom marca zaviazal zostať v Leverkusene ďalší rok, napriek tomu, že sa ho snažili zlákať v Mníchove či anglickom Liverpoole. 

V poslednom menovanom klube kedysi pôsobil ako hráč, vyhral s ním aj titul v Lige majstrov v slávnom istanbulskom finále v roku 2005.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Práca? Počká do utorka, teraz oslavujeme. Rozhodca musel ukončiť duel predčasne