Odhalený cyklista: Nezabil som dieťa, použil som elektromotor

Na Tour de France hľadajú elektromotory aj špeciálnou tabletovou aplikáciou.
Na Tour de France hľadajú elektromotory aj špeciálnou tabletovou aplikáciou. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|4. okt 2017 o 10:42

Podľa francúzskeho práva môže byť cyklista trestne stíhaný za športový podvod.

BRATISLAVA. Francúzska polícia zabavila bicykel cyklistického veterána, ktorého na amatérskych pretekoch v Saint-Michel-de-Double pri Bordeaux prichytili, že používa elektromotor. Francúzsky cyklista súťažil na podujatí pre veteránov a juniorov, na ktorom štartovali len šestnásti jazdci.

"Skúsil som a prehral som. Nepredávam drogy a nezabil som dieťa, dal som si len motor do bicykla. Budem slúžiť ako príklad, no myslím si, že to bude dobré pre cyklistiku, pretože nie som jediný, kto to robí," povedal 43-ročný cyklista pre rádio France Bleu.

Denník L'Equipe informoval, že jazdec, ktorého identitu nezverejnil, skrytý motor použil celkovo päťkrát. Vďaka tomu zarobil viac než 500 eur.

Cyklista povedal, že elektromotor v bicykli kúpil vo Francúzsku, ale rám pochádza z Číny. Nákup cez internet ho stál zhruba 3-tisíc eur. Podľa neho daná francúzska stránka predá dvadsať až tridsať motorčekov za mesiac.

"Urobil som to preto, že som trpel problémami s chrbtom a tri mesiace som nejazdil na bicykli. Chcel som opäť súťažiť, no pridalo sa aj zranenie pravej nohy. Chcel som mať prosto menej problémov na konci pretekov," pokračoval veterán, ktorý pracuje ako murár.

Podľa francúzskeho práva môže byť trestne stíhaný za športový podvod. V prípade, že sa potvrdí porušenie pravidiel, dostane dištanc.

"Nechcel som byť šampión v Dordogne, nechcel som vyhrať všetky preteky. Chcel som sa len opäť cítiť dobre. Končím kariéru, už nechcem súťažiť," dodal.

Ide už o druhý zverejnený prípad použitia mechanického dopingu medzi veteránmi v tomto roku. Talianskeho cyklistu Alessandra Andreoliho odhalili na pretekoch pri Brescii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Odhalený cyklista: Nezabil som dieťa, použil som elektromotor