Chcel vyrovnať sily. Francúzsky cyklista použil elektromotor

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. (Autor: Jozef Jakubčo - SME)
Martina Janíková|3. okt 2017 o 12:55

Pretekár použil bicykel v piatich pretekoch.

BRATISLAVA. Prvý prípad mechanického dopingu zaznamenali už aj vo Francúzsku. Nemenovaný 43-ročný jazdec pripustil, že počas pretekov veteránov v Saint-Michel-de-Double, v regióne Dordogne pri Bordeaux, využil nedovolený prostriedok.

Prokurátor Jean-Francois Mailhes uviedol, že cyklista zdôvodnil svoj podvod tým, že aj iní jazdci používajú rôzne metódy na podvádzanie a že "chcel vyrovnať sily."

O prípade informovali viaceré cyklistické weby, napríklad aj Cyclingnews.

Mailhes doplnil, že cyklista použil bicykel v piatich pretekoch od 21. augusta, podvodne si mohol tak prilepšiť až o päťsto eur.

Podľa francúzskeho práva môže byť cyklista trestne stíhaný za športový podvod. V prípade, že sa potvrdí porušenie pravidiel, pretekár si od cyklistiky na dlhý čas oddýchne.

Cyklista povedal, že elektromotor v bicykli bol zakúpený vo Francúzsku, ale rám pochádza z Číny. Oba boli získané online za celkovú cenu približne 3-tisíc eur, dodal podľa Velonews Mailhes.

Nemenovaný pretekár bol zámerne sledovaný po nedávnom dramatickom zlepšení jeho výsledkov. Je treťou osobou, ktorá bola chytená pri používaní mechanického dopingu.

Prvým odhalením mechanického dopingu bolo objavenie elektromotora u Belgičanky Femke van den Driesscheovej v januári 2016. Na amatérskej úrovni Taliansko šokoval prípad z augusta tohto roka.

Päťdesiattriročný cyklista Alessandro Andreoli prišiel do cieľa na treťom mieste, ale tepelná kamera odhalila v bicykli skrytý elektromotor.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Chcel vyrovnať sily. Francúzsky cyklista použil elektromotor