Finále by bolo pre Procházkovú na MS zázrakom

Alena Procházková
Alena Procházková (Autor: SME - Vladimír Šimíček)
TASR|23. feb 2011 o 15:15

Lyžiarka Alena Procházková odchádza na majstrovstvá sveta v nórskom Osle po chorobe, preto jej tréner Ján Valuška nechce veľmi hovoriť o výsledkoch.


OSLO. Pre Alenu Procházkovú sa účasť na 48. majstrovstvách sveta v severských lyžiarskych disciplínach začne zhurta. Už prvý štart slovenskej bežkyne na šampionáte v nórskom Osle by mal vo štvrtok priniesť podľa dlhodobých ukazovateľov jej najlepší výsledok.

Procházková si za posledné štyri roky vybudovala v kolotoči Svetového pohára povesť renomovanej šprintérky, ktorá sa dokáže presadiť nielen v obľúbenejšej klasike, ale už aj v korčuliarskej technike ju zdobí niekoľko finálových účastí.

Sľubnú formu mala pred dvoma rokmi

Pred dvoma rokmi na šampionáte v Liberci mala sľubnú formu a finálový poltucet na dosah, no tesne pred MS si zranila nohu. So sebazprením v šprinte nakoniec štartovala a na finále to síce nestačilo, no aj napriek zdravotnému hendikepu postúpila do semifinále a v B-finále obsadila druhú a teda celkovo ôsmu priečku.

Po dodatočnej diskvalifikácii ruskej dopingovej hriešnice Natalii Matvejevovej zverenka trénera Jána Valušku vyskočila ešte o pozíciu vyššie a postarala sa tak o najlepší individuálny výsledok v ženskej stope od premiéry Slovenska na MS 1993 vo švédskom Falune - 5. miesta Alžbety Havrančíkovej, ktoré tam zabehla v pretekoch na 30 km voľnou technikou.

Situácia sa od úspešného výsledku v Jizerských horách v niečom podobá a v niečom odlišuje. Procházková do šampionátu vstupuje opäť po zdravotných problémoch, ktoré ju zastihli začiatkom roka a výrazne zasiahli do tréningového procesu.

V priebehu dvoch rokov však v jej profile nastal istý posun k univerzálnosti a v SP už neboduje iba v šprintoch, ale pomerne pravidelne a vôbec nie "trochársky" aj v dlhých behoch. Takže ku šprintom nemusí pristupovať z pozície "hop alebo trop".

Napriek pauze nie je zle pripravená

"Ak by to bolo ako v Liberci, boli by sme veľmi spokojní. Výpadok spôsobený zápalom priedušiek nás pripravil nielen o štart v SP, ale aj o časť tréningu, ale myslím si, že Alena nie je zle pripravená," tvrdil tréner a pokračoval: "Tie šprinty budú veľmi náročné. Švédi a Nóri sú veľmi kvalitne pripravní a sú v domácich podmienkach. Už mesiac tu testujú lyže a vosky a majú pred inými tímami a aj nami veľký náskok. Aj samotný okruh je náročný, ale verím tomu, že ak všetko dobre vyjde a Alena podá dobrý výkon. Bolo by super, ak by sa podarilo umiestenie v najlepšej desiatke a ak by z toho bolo finále, tak to by bol už menší zázrak v týchto podmienkach."

Prehnaný optimizmus však brzdí najmä zbabraná nedeľňajšia generálka pred MS a zvlášť pred šprintom, lebo v rovnakej disciplíne v SP v Drammene Slovenka nepostúpila ani z kvalifikácie a obsadila až 31. miesto.

"Tam to bol skôr technický problém. Nemali sme na ten sneh také dobré lyže ako naša konkurencia. A keďže profil trate bol len málo členitý, v dlhých a tiahlych zjazdoch sa rozdiel v lyžiach prejavoval najviac. Alena sa však pohybovo javila veľmi dobre. Podobné podmienky možno očakávať aj tu v Osle, lebo aj tu je pár tiahlych zjazdov, ale trať je predsa len trochu členitejšia," vysvetlil Valuška a zároveň dodal: "Lyže musia byť pripravené v šprintoch na 95 percent, ak chceme myslieť na úspešný výsledok."

V šprintoch sa vo štvrtok predstaví aj jej krajanka Katarína Garajová a v súťaži mužov zažije svoj debut na MS Peter Mlynár, od oboch však možno reálne očakávať umiestenia iba v poslednej tretine štartového poľa - Garajová v tejto sezóne SP končila zvyčajne niekde na chvoste konečného poradia a Mlynár by mal väčšie šance, ak by sa bežalo klasicky.

Kandidátmi na zlato Björgenová a Hattestad

Najväčšími kandidátmi na prvé zlato šampionátu v slávnom Holmenkollene by mali byť domáci Marit Björgenová a Ola Vigen Hattestad. Šprint je však divácky atraktívnou disciplínou aj pre množstvo kontaktov a vôbec nie výnimnočné pády, na ktorých môžu stroskotať nádeje ktoréhokoľvek z favoritov. Hoci premiéru v SP táto disciplína zažila ešte začiatkom deväťdesiatych rokov v nemeckom Reit im Winkl, v Osle oslávi ešte len desaťročné jubileum od zavedenia do programu MS.

Premiéru mala najkratšia, ale ani zďaleka nie najmenej náročná disciplína na MS 2001 vo fínskom Lahti, o rok neskôr debutovala aj na ZOH - v Salt Lake City.

Kým v ženskom štartovom poli neprišlo k prílišnej špecializácii bežkýň a víťazka šprintu má prakticky rovnaké šance aj v maratóne na 30 km, u mužov sa vyčlenila skupina šprintérskych expertov ako je Emil Jönsson, Nikita Kriukov, Nikolaj Morilov, Alexej Petuchov, Hattestad a celý rad ďalších bežcov najmä z Nórska a Švédska.

Divákom imponuje nielen skutočnosť, že sa beží na malých okruhoch a takmer celé dianie majú ako na dlani, ale aj to, že drámu finišu môžu zažiť hneď v niekoľkých fázach s finálovým vyvrcholením. Z kvalifikácie, ktorá sa beží s intervalovým štartom, postúpi do štvrťfinále iba najrýchlejšia tridsiatka.

Z každého z piatich šesťčlenných štvrťfinálových behov majú postup do najlepšieho tucta istí iba prví dvaja. Z ostatných štvrťfinalistov idú ďalej ešte dvaja "šťastlivci" (lucky losers) s najrýchlejšími časmi. Rovnaký kľúč sa uplatňuje aj pri semifinále v boji o finálovú šestk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Finále by bolo pre Procházkovú na MS zázrakom