Federer vyradil Söderlinga a je už vo štvrťfinále

Roger Federer
Roger Federer (Autor: TASR/AP)
TASR|29. jún 2009 o 17:32

Ruská tenistka Jelena Dementievová sa stala prvou štvťfinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

LONDÝN. Švajčiar Roger Federer bez problémov postúpil do štvrťfinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji roka - Wimbledone (dotácia 12 550 000 libier). Druhý nasadený hráč a päťnásobný šampión z londýnskej trávy si v osemfinálovom 4. kole poradil s trinástkou žrebu, nevyspytateľným Švédom Robinom Söderlingom za 119 minút 6:4, 7:6 (5), 7:6 (5).

V repríze finále nedávneho antukového Roland Garros v Paríži sa Švédovi opäť nepodarilo zaskočiť 14-násobného grandslamového šampióna, proti ktorému má po dnešku už hrozivú bilanciu 0:11. Dvadsaťsedemročný Federer postúpil ôsmykrát do wimbledonského štvrťfinále, pre 24-ročného Söderlinga je maximom práve tohtoročná účasť v osemfinále. Víťaz urobil v zápase iba 8 nevynútených chýb a zahral 34 víťazných úderov.

Vo vyrovnanom stretnutí Söderling zlyhal v koncovkách všetkých troch setov. Výborne podávajúci Švéd neudržal v závere prvého setu jedinýkrát v zápase svoj servis a v ďalších dvoch dejstvách nestačil na súpera v tesných tajbrejkoch.

Hewitt po skvelom obrate vyradil Štěpánka

Austrálsky tenista Lleyton Hewitt predviedol v osemfinálovom súboji wimbledonskej dvojhry mužov proti Radkovi Štěpánkovi skvelý obrat a pričinil sa o to, že okrem Rogera Federera pokračuje v súťaži na posvätnej tráve aj druhý z aktuálne činných šampiónov. Víťaz z roku 2002 Hewitt zdolal Štěpánka za 174 minút 4:6, 2:6, 6:1, 6:2, 6:2 a po piaty raz si na dvorcoch All England Lawn Tennis and Croquet Clubu zahrá o postup do semifinále. Dvadsaťosemročný Austrálčan v druhej polovici zápasu ťažil z toho, že súperovi pri jeho náročnom štýle podanie - volej došli sily a tiež ho pobolievalo koleno. Hewitt však zároveň predviedol "znovuzrodenie" na podaní. Až 85% prvého servisu premenil na body a súperovi nasúkal 55 víťazných úderov (bilancia: 55:41). Najmä jeho dlhé forhendové longlajny pripomínali časy, keď bol svetovou jednotkou.

Po Štěpánkovi skončil svoju púť v osemfinále aj druhý český zástupca Tomáš Berdych. Zastavil ho dvojnásobný finalista z rokov 2004 a 2005 Andy Roddick. Výborne servujúci Američan zdolal Berdycha 7:6 (4), 6:4, 6:3 a vo štvrťfinále bude práve súperom Hewitta. Najväčší úspech na grandslamovom turnaji v kariére dosiahol postupom do štvrťfinále Chorvát Ivo Karlovič. Vyše dvojmetrový tenisový obor si poradil so siedmym nasadeným Španielom Fernandom Verdascom 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 7:6 (9) aj zásluhou 35 es a 57 víťazných úderov po štyroch rozlúčkach hneď v 1. kole si na tomto Wimbledone výrazne polepšil a v súboji o postup do semifinále vyzve Rogera Federera.

Venus poľutovala súperku

Američanka Venus Williamsová postúpila suverénnym spôsobom do štvrťfinále dvojhry žien vo Wimbledone. Päťnásobná miestna šampiónka je po pondelku opäť bližšie k čistému hetriku na londýnskej tráve. Nad Srbkou Anou Ivanovičovou vyhrala prvý set po výbornom výkone 6:1 a v druhom jej hneď po prvej hre súperka skrečovala pre problémy so stehnom na ľavej nohe.

Ivanovičová podávala na začiatku druhého setu a za stavu 30:40 ju zastavila prenikavá bolesť vo vnútornom stehne. Napokon síce vyhrala prvý gem, ale dvorec opúšťala zranená so slzami v očiach. "Keď som dopadla na nohu po prvom podaní, pocítila som ostrú bolesť a nemohla sa už poriadne postaviť na nohu. Som veľmi sklamaná, lebo prísť takýmto spôsobom o možnosť zabojovať o víťazstvo nie je fér," posťažovala sa pred novinármi Ivanovičová.

"Za normálnych okolností sa na dvorci pri plnej koncentrácii starám len sama o seba, ale dnes mi bolo súperky úprimne ľúto. Videla som totiž, ako trpela. Wimbledon je asi posledné miesto spomedzi všetkých turnajov, kde by ste sa chceli zraniť, ale občas sa aj to stáva. Želám jej skoré uzdravenie," uviedla na pozápasovej tlačovej konferencii Venus Williamsová. Na margo prvého setu, ktorý trval 30 minút, víťazka dodala: "Moja súperka nehrala zle, ale ja som svoju hru na tohtoročnom Wimbledone dostala zrejme na maximum. Mala som kontrolu nad vývojom a cítila som, že hrám veľmi dobre."

Staršia z amerických tenisových sestier je na najcennejšej tráve v posledných rokoch absolútne dominantná. Šnúru víťazných stretnutí práve natiahla na osemnásť a zároveň zaokrúhlila počet víťazných setov na dvorcoch All England Lawn Tennis and Croquet Clubu bez prerušenia na tridsať. Súperkou, ktorá jej naposledy vzala set, bola v 3. kole ročníka 2007 Japonka Akiko Morigamiová. Wimbledonský víťazný hetrik v ženskej dvojhre sa naposledy podaril Nemke Steffi Grafovej v rokoch 1991 - 1993.

Prvou štvrťfinalistkou Dementievová

Ruská tenistka Jelena Dementievová sa stala prvou štvťfinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V osemfinále si na tráve All England Clubu ako nasadená štvorka poradila so svojou krajankou Jelenou Vesninovou hladko v dvoch setoch 6:1 a 6:3.

Nemecký tenista Tommy Haas sa stal prvým štvrťfinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V osemfinále si na tráve All England Clubu poradil s Rusom Igorom Andrejevom 7:6 (8), 6:4, 6:4.

Výsledky - pondelok

ženy - dvojhra - osemfinále:

Jelena Dementievová (4-Rus.) - Jelena Vesninová (Rus.) 6:1, 6:3

Agnieszka Radwanská (11-Poľ.) - Melanie Oudinová (USA) 6:4, 7:5

Venus Williamsová (3-USA) - Ana Ivanovičová (13-Srb.) 6:1, 0:1 - Ivanovičová vzdala

Victoria Azarenková (8-Bielor.) - Naďa Petrovová (10-Rus.) 7:6 (5), 2:6, 6:3

Dinara Safinová (1-Rus.) - Amélie Mauresmová (17-Fr.) 4:6, 6:3, 6:4 - od stavu 4:6 a 4:1 sa pokračovalo pod zatiahnutou strechou

muži - dvojhra - osemfinále:

Tommy Haas (24-Nem.) - Igor Andrejev (29-Rus.) 7:6 (8), 6:4, 6:4

Roger Federer (2-Švajč.) - Robin Söderling (13-Švéd.) 6:4, 7:6 (5), 7:6 (5)

Novak Djokovič (4-Srb.) - Dudi Sela (Izr.) 6:2, 6:4, 6:1

Lleyton Hewitt (Austr.) - Radek Štěpánek (23-ČR) 4:6, 2:6, 6:1, 6:2, 6:2

Ivo Karlovič (22-Chorv.) - Fernando Verdasco (7-Šp.) 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 7:6 (9)

Juan Carlos Ferrero (Šp.) - Gilles Simon (8-Fr.) 7:6 (4), 6:3, 6:2

Andy Roddick (6-USA) - Tomáš Berdych (20-ČR) 7:6 (4), 6:4, 6:3

Obavy z prasacej chrípky aj vo Wimbledone

Niekoľko zberačov loptičiek na práve prebiehajúcom tenisovom Wimbledone muselo zostať doma potom, ako uviedli, že trpia príznakmi "podobnými chrípke." Turnaj však podľa Iana Ritchieho, výkonného riaditeľa All England Lawn Tennis and Croquet Clubu, pokračuje normálne, keďže u nikoho sa nepotvrdilo nakazenie nebezpečným vírusom A(H1N1), ktorý je príčinou celosvetovej pandémie prasacej chrípky. Počas turnaja pre usporiadateľský klub pracuje 4 600 mimoriadnych zamestnancov, medzi nimi aj 250 chlapcov a dievčat z miestnych škôl, ktorí zbierajú loptičky na kurtoch. Vo Veľkej Británii diagnostikovali 4 300 prípadov nebezpečného ochorenia a v sobotu zaevidovali na "ostrovoch" druhé úmrtie na túto chorobu. "Niekoľkým zamestnancom s príznakmi chrípky sme odporučili zostať doma," komentoval situáciu Ian Ritchie a dodal: "Šampionát môže bez problémov pokračovať, situáciu neustále monitorujeme."

Obhajkyňa wimbledonského víťazstva Venus Williamsová sa vzniknutej situácie neobáva. "Dostala som výstražný list. Prečítala som si ho. Môžeme len odhadovať, či je niekto okolo nakazený. Dúfam, že tenisti neochorejú," komentovala situáciu staršia zo sestier Williamsových a dodala: "Verím, že náš imunitný systém je dosť silný. Robíme všetko, čo nám odporúčajú. Berieme vitamín C, udržiavame sa vo forme a stále na to myslíme."

SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer vyradil Söderlinga a je už vo štvrťfinále