Federer ešte nepovedal posledné slovo

Roger Federer vyhral prvýkrát v kariére v Paríži. Bol to jeho osemnásty triumf na turnaji z kategórie Masters.
Roger Federer vyhral prvýkrát v kariére v Paríži. Bol to jeho osemnásty triumf na turnaji z kategórie Masters. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|14. nov 2011 o 18:00

Koniec sezóny patrí Rogerovi Federerovi. Po triumfoch v Bazileji a Paríži bude patriť medzi favoritov aj na Turnaji majstrov v Londýne.

BRATISLAVA. Po dlhšom čase bol dojatý, ukázal divákom opäť emócie a hlavne všetkým pripomenul, že je stále tu a treba s ním počítať.

Sezóna Rogera Federera

fedo.jpg

l Vyhral tri turnaje: Dauhá, Bazilej a Paríž.

l Grandslamy: semifinále Australian Open, finále Roland Garros, štvrťfinále Wimbledonu, semifinále US Open.

l V rebríčku ATP klesol na štvrté miesto, keď ho predbehol aj Andy Murray.

Roger Federer sa vrátil na kurty po dlhej šesťtýždňovej pauze a triumfoval na dvoch turnajoch. Najprv v domácom prostredí v Bazileji, o týždeň suverénne zvíťazil na Masters v Paríži, ktorý sa mu podarilo vyhrať prvýkrát v kariére.

Vo finále vrátil prehru Jo-Wilfriedovi Tsongovi, ktorý ho nečakane vyradil vo štvrťfinále Wimbledonu. Švajčiar pritom vtedy viedol už 2:0 na sety.

Ohromený svojou hrou

Tentoraz sa plne sústredil a Francúza zdolal po výsledku 6:1, 7:6. Jeho hra pripomínala tú, ktorou dominoval tenisovému svetu pár rokov dozadu. „Sám som bol ohromený, ako som hral, mám zo seba veľmi dobrý pocit.“

Federer tak celkovo odohral už 99 finále na okruhu ATP a sté môže pridať na Turnaji majstrov v Londýne.

V parížskej hale Bercy chýbal Rafael Nadal a Novak Djokovič s Andym Murraym vypadli už vo štvrťfinále. Na druhej strane Federer vyhral nad Tsongom a v semifinále zdolal aj výborne hrajúceho Tomáša Berdycha. „Momentálny svetový tenis je o Djokovičovi s Nadalom. Grand〜slamy sa však nedajú vyhrávať stále. Ak Roger zopakuje výkon, akým zdolal Djokoviča na Roland Garros, má šancu,“ povedal SME Dominik Hrbatý.

Federerovou prednosťou je, že si vie rozplánovať rok. Štartuje len na najväčších turnajoch a vždy si dopraje adekvátny oddych, vďaka tomu sa vyhýba vážnejším zraneniam.

„Stále je veľkým hráčom. Tento rok síce prehral viac dôležitých zápasov, ale nemení to nič na tom, že patrí medzi najlepších. To, že prehráva s Nadalom a trápi sa s Djokovičom, môže byť aj otázkou hlavy,“ dodal Hrbatý.

„Roger sa narodil pre tenis, akoby bol imúnny proti zraneniam. Nemusí toľko trénovať ako iní a vie, kde sa môže v ťažkých zápasoch šetriť,“ napísal vo svojej biografii o Federerovi Rafael Nadal.

Mentálna sila

Tento rok možno nebol pre tridsaťročného Federera takým, na aký boli jeho fanúšikovia zvyknutí, ale medzi špičkou si miesto zastal.

Z grandslamov sa mu darilo na Roland Garros, kde prehral vo finále s Nadalom. Na Australian Open bol v semifinále, vo Wimbledone vo štvrťfinále a na US Open prehral semifinále s Djokovičom, aj keď viedol 2:0 na sety. Rok môže zakončiť úspechom na Turnaji majstrov v Londýne, kde sa predstaví osem najlepších tenistov rebríčka.

„Stále je mentálne silný, dlhodobo na ňom nebadať známky vyhorenia. Nechcem povedať, že je favoritom Turnaja majstrov, ale posledné výsledky ho na to predurčujú. Všetci majú týždeň na to, aby sa pripravili,“ zakončil Hrbatý.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer ešte nepovedal posledné slovo