Facku z Jerevanu potrebujú futbalisti vrátiť

Henrich Mchitarjan (v strede) proti Slovákom.
Henrich Mchitarjan (v strede) proti Slovákom. (Autor: TASR/AP)
Ladislav Harsányi|5. sep 2011 o 23:49

Z Jerevanu odchádzali s prehrou (1:3) a zahanbení. Teraz prichádza šanca odčiniť to a kompenzovať stratené body.

BRATISLAVA. „Teraz by sa nám tie body z Jerevanu zišli. Arméni hrali vtedy výborne. Alebo my sme hrali tak zle?“ položil si rečnícku otázku útočník Filip Hološko na dublinskom letisku pri návrate z Írska. Odpovedáme namiesto neho: Platilo oboje.

Karhan: Máme čo vracať

Utorkový zápas proti Arménom môže výrazne ovplyvniť postupové ambície Slovákov. Len víťazstvo posilní šance na postup z prvého miesta, remíza či prehra by viac­menej (aj v závislosti od výsledku Rusko – Írsko) posunuli tím do boja o druhé miesto, čiže na barážovú priečku.

„Máme im čo vracať. V Jerevane sme hrali veľmi zle. Ak chceme zostať v tejto kvalifikácii v hre, musíme ich zdolať,“ jasne formuluje úlohu dňa Miroslav Karhan. „Bude to iný zápas ako v Dubline proti Írom. My sme doma a musíme tvoriť. Všetci čakajú, že vyhráme a tak budeme pod väčším tlakom. Ľahké to nebude,“ doplnil.

Proti Írom vytvoril Karhan s Jurajom Kuckom defenzívnu dvojičku. Kucka pre žlté karty v Žiline nanastúpi a ak sa tréner Weiss rozhodne pre dvoch defenzívnych záložníkov v zostave, ku Karhanovi sa „pýta“ Karim Guédé.

Mucha v dôverne známom prostredí

Brankár Ján Mucha by si mal zachytať vo svojom jubilejnom tridsiatom zápase za reprezentáciu. Pod Dubňom prežil bezmála štyri úspešné roky. „Boli to pekné roky, hoci som už sedem rokov odtiaľ preč. Ľudia ma tu poznajú, rád sem prichádzam a krajší štadión momentálne u nás nemáme. Verím, že bude vypredaný,“ vraví Mucha.

„Arméni sú nepríjemní, behaví. Budú hrýzť. Verím však, že od prvej minúty ich budeme atakovať. Určite máme lepšie mužstvo a chceme získať tri body,“ s optimizmom sa pozerá v ústrety zápasu. Okrem Muchu sú v kádri aj ďalší Exžilinčania – Pekarík, Jež, Šesták či Hubočan.

Weiss: Hrať rozumne a efektívne

„Arméni síce skupinu nevyhrajú, no majú šancu na druhé miesto. My spolu s Rusmi a Írmi ešte môžeme hrať o prvé. Nerád predpovedám, ale možné je všetko. Musíme hrať rozumne a efektívne,“ takto sa pozerá na utorkový duel tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Weiss.

„Dôležité bude mať čistú hlavu, nemôžeme byť premotivovaní. Nabádal som hráčov, že musia myslieť optimisticky, pretože formu v tréningu majú výbornú. A predviedli sme to aj v v Írsku. Treba to len okoreniť gólom a mať hernú disciplínu celých 90 minút,“ dodal kouč.

Slovenskí futbalisti zatiaľ ani v jednom zápase kvalifikácie nestrelili viac ako gól. Vladimír Weiss mladší bol autorom jediného gólu Slovákov v Jerevane, ktorý bol zároveň jeho prvým reprezentačným.

„Vtedy hrali Arméni výborne. Treba hrať dobre v strede poľa a musíme to byť my, ktorí budú kontrolovať hru. Verím, že ak podáme taký výkon ako v Dubline, zápas vyhráme. Vieme, že Rusi sú dva body pred nami a doma musíme víťaziť, keď chceme vyhrať skupinu,“ vyslovil sa Weiss mladší. Arméni ako jediní zdolali Slovákov v skupine.

Kouč Arménska Vardar Minasjan má s Vladimírom Weissom starším minimálne jednu vec spoločnú: okrem reprezentácie trénuje aj majstra krajiny (v jeho prípade Pjunik Jerevan).

„Chceme vyhrať každý zápas a pokúsime sa o to aj v Žiline,“ vyhlásil Minasjan pred utorkovým súbojom. „Nepovažujem žiadneho hráča súpera za osobitú hrozbu, páči sa mi však kolektívny duch Slovákov,“ podotkol na margo súpera.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Facku z Jerevanu potrebujú futbalisti vrátiť