Extraliga basketbalistiek končí. Jendrichovský: Kluby budú na pokraji bankrotu

Košickým basketbalistkám sezóna končí predčasne.
Košickým basketbalistkám sezóna končí predčasne. (Autor: Judita Čermáková)
Patrik Fotta|13. mar 2020 o 18:29

Americké hráčky odleteli z Košíc posledným možným letom.

KOŠICE. Po najvyššej basketbalovej lige mužov bola v piatok definitívne ukončená predčasne aj extraliga žien.

Pôvodne sa malo po skončení obmedzení súvisiacimi s koronavírusom odohrať rovno semifinále play-off, no napokon sa vedenie ligy rozhodlo pre zrušenie súťaže.

Ešte predtým ako padol definitívny verdikt riešili v klube Young Angels Košice cestu dvoch amerických legionárok Brie Gossovej a Channon Tiary Flukerovej späť domov.

Napokon sa to podarilo v hodine dvanástej, len tesne pred tým ako bola na Slovensku oficiálne zastavená osobná letecká preprava.

Nečaká ich lichotivá budúcnosť

Generálny manažér Košičaniek Daniel Jendrichovský bol medzi prvými, ktorý navrhoval zrušenie súťaže.

„Pre náš šport je to ďalšia tvrdá rana, ktorých v poslednej dobe schytával naozaj dosť. Riešiť kto bude majster a ako sa bude dohrávať je v tomto momente absolútne zbytočné. Momentálne nás viac trápi, či bude vôbec možné dohrať mládežnícke ligy. Seniorských súťaží bude ešte veľa, ale pre niektoré deti vo svojich kategóriách je tento rok posledná šanca vybojovať si titul. Aj preto sa vo Výkonnom výbore nastavil konsenzus, že počkáme do 15. apríla ako sa situácia vyvinie a potom sa rozhodne ako ďalej s mládežou,“ povedal Jendrichovský.

Okrem zrušenia extraligy mali Košičanky pripravenú aj ďalšiu alternatívu.

„V prípade, že by sa súťaž dohrávala boli by sme ochotní odsúhlasiť, aby Ružomberok hral priamo finále s Piešťanmi. My sme už pred sezónou avizovali, že nemáme prehnané ambície z hľadiska umiestnenia a aj napriek príchodom posíl sa na tom nič nezmenilo.“

Veľkým problémom podľa šéfa košických basketbalistiek bude ako sa klubom podarí vyrovnať s ekonomickými stratami.

„Už teraz je jasné, že nedohratie súťaží všade v Európe výrazne ovplyvní ekonomiku klubov. Budeme v situácií, kedy bude veľa klubov na pokraji bankrotu. Zmluvy sú platné a kluby ich budú musieť plniť ale príjmová časť zrejme odpadne. Či už zo vstupného alebo z marketingu. Nečaká nás lichotivá budúcnosť,“ uviedol Jendrichovský.

Bojovičová ostala s rodinou v Košiciach

V tíme Young Angels pôsobili dve americké legionárky, ktorým bolo potrebné expresne rýchlo vybaviť letenky domov.

„Mali sme brutálny problém ako dostať Američanky do lietadla. Napokon sa to podarilo v piatok ráno o piatej, keď z Košíc leteli do Varšavy a odtiaľ do USA. Trvalo nám to dva dni, kým sme vybavili všetky náležitosti. Aj napriek tomu, že sa budú doma musieť podrobiť karanténe, je to pre nich vždy lepšie ako keby museli ostať na Slovensku, odkiaľ by mali neskôr vôbec problém dostať sa von.“

Ďalšia legionárka v košickom tíme Miljana Bojovičová sa rozhodla ostať po predčasnom skončení sezóny aj vzhľadom na situáciu s koronavírusom v Košiciach.

„Aj s rodinou zatiaľ ostávajú tu. Spomínala mi, že pre nich momentálne nie je rozdiel, či budú v Košiciach, alebo v Belehrade.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Extraliga basketbalistiek končí. Jendrichovský: Kluby budú na pokraji bankrotu