Euroligové tímy po hviezdach NBA netúžia

Kevin Durant.
Kevin Durant. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|12. aug 2011 o 11:36

Nová sezóna najlepšej basketbalovej súťaže je stále v nedohľadne. Známe mená ligy preto možno uvidia aj diváci v Európe.

BRATISLAVA. Výluka v NBA naďalej trvá. Majitelia klubov sa s hráčskou asociáciou na viacerých sedeniach nedohodli na novej kolektívnej zmluve, čo znamená, že začiatok sezóny sa posunie, respektíve vôbec sa neuskutoční.

Preto viaceré najväčšie mená profiligy uvažujú nad tým, že ročník začnú v Európe. Prvou hviezdou, ktorá sa rozhodla, že nebude čakať, je rozohrávač New Jersey Deron Williams. Zlatý medailista z Pekingu sa predbežne dohodol s Besiktasom Istanbul.

Besiktas chce aj Duranta

Vedenie tureckého klubu však neskončilo s nákupmi a túži ešte po jednej hviezde. Najprv sa hovorilo o Kobem Bryantovi, ktorý vyhlásenia o rokovaní s Besiktasom dementoval, zároveň ale dodal, že je pripravený na európsku výzvu. Turci tak zmenili stratégiu na iné veľké meno, keď oslovili agenta najlepšieho strelca súčasnej NBA Kevina Duranta.

„Môžem potvrdiť, že sme rozprávali so zástupcami Besiktasu. Záujem majú aj iné turecké a španielske kluby. Hľadáme pre Kevina najlepšie možné riešenie, ktoré by mu najviac sedelo,“ citovali zámorské médiá agenta Aarona Goodwina.

Ak sa profiliga nezačne podľa plánu, v Európe budú zrejme hrať aj iné známe mená ako Dwyane Wade z Miami, Ron Artest z Los Angeles Lakers, Jamal Crawford z Atlanty či Carlos Boozer z Chicaga. Artestovi dokonca v Anglicku ponúkajú okrem basketbalu aj miesto v televíznej šou.

Kevin Durant ukázal svoje strelecké kvality aj v streetbalovom zápase v jednom z new yorských parkov

Euroligové tímy chcú stabilné súpisky

Dôležitým faktom je však to, že o hviezdy nemajú záujem najlepšie z európskych klubov, ktoré budú bojovať o titul v Európskej ligy. Spomínaný Besiktas patrí v Turecku len k lepším tímom a v najbližšom ročníku bude hrať iba kvalifikáciu v Európskom pohári (ich sila sa dá prirovnať k českému vicemajstrovi z Prostějova).

„Väčšina tímov v eurolige chce mať kompletné súpisky na celú ťažkú sezónu, preto nechcú riskovať, že ak by sa začala sezóna NBA, stratili by jedného z lídrov zostavy,“ vysvetlil situáciu ESPN jeden zo šéfov Európskej ligy Jordi Bertameu.

Okrem toho, ani najbohatšie kluby si nemôžu veľmi dovoliť platiť americké hviezdy. Na tomto údajne stroskotala aj snaha Besikatasu, ktorý ponúkal Bryantovi 500-tisíc dolárov mesačne, ale pätnásobný víťaz NBA vraj požadoval milión.

Výnimkou sú európske hviezdy. Španielske médiá už spomínali záujem Barcelony o bratov Gasolovcov. Fanúšikom Barcelony je aj Bryant, ktorý absolvoval v Amerike s futbalistami FC Barcelona pár tlačoviek a dokonca si s nimi aj zahral v charitatívnom zápase.

„Či by som chcel hrať za Barcelonu? Jednoznačne áno, som ich veľký fanúšik, ale uvidíme, ako sa veci vyvinú,“ uviedol Bryant.

Aj Nowitzki chce hrať

Hrať v Európe chcú aj iné európske hviezdy. „Počkám si, čo sa stane v najbližších týždňoch, ale som už dosť starý na to, aby som mohol len tak presedieť celý ročník,“ okomentoval vzniknutú situáciu Dirk Nowitzki. Domov sa chystá aj Francúz Tony Parker či Turek Hedo Turkoglu.

V neposlednom rade ostáva nezaujímavou destináciou pre najväčšie hviezdy aj Čína, čím by potešili najmä zástupcov veľkých firiem, ktoré ich sponzorujú. Napríklad vedenie NIKE už verejne priznalo, že by radi videli Kevina Duranta s Kobem Bryantom hrať v Číne, ak by sa im nepodarilo získať angažmán inde.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Euroligové tímy po hviezdach NBA netúžia