Dres a šiltovku Halák ešte nemá. Zmluvu áno

Jaroslav Halák sa po štyroch rokoch v Montreale sťahuje do St. Louis, s klubom Blues podpísal zmluvu až do roku 2014. Za tento čas zarobí 15 miliónov dolárov.
Jaroslav Halák sa po štyroch rokoch v Montreale sťahuje do St. Louis, s klubom Blues podpísal zmluvu až do roku 2014. Za tento čas zarobí 15 miliónov dolárov. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|7. júl 2010 o 21:00

Jaroslav Halák je spokojný s kontraktom v novom tíme. Opora slovenskej reprezentácie začína v NHL novú etapu. Brankár Halák sa vojde medzi 20 najlepšie zarábajúcich gólmanov v lige a v kategórii 25­-ročných a mladších má vyšší plat iba Fleury z Pittsburgh

BRATISLAVA. Hokejový brankár Jaroslav Halák prišiel na včerajšie stretnutie s novinármi k Národnému tenisovému centru oblečený v rifliach a letnej košeli. Dres ani šiltovku svojho nového klubu v NHL St. Louis Blues ešte nemá. Zato od utorka už má s bluesmanmi štvorročnú zmluvu na 15 miliónov dolárov.

„Uľavilo sa mi. Som spokojný so sumou aj s dĺžkou kontraktu," povedal 25-ročný Bratislavčan. „Teraz sa už môžem v pokoji pripravovať na ďalšiu sezónu."

Nechcel ísť na arbitráž

Haláka po výbornej sezóne Montreal pred dvoma mesiacmi nečakane vymenil do St. Louis za mladých útočníkov Ellera a Schultza, pre slovenského brankára sa začala nová etapa v NHL. Klub Blues mu najprv ponúkol kvalifikačný kontrakt, zvýšenie predchádzajúceho ročného platu z Montrealu 800-tisíc dolárov o desať percent, aby si hráča udržal ako chráneného voľného hráča.

„Rokovania o novom kontrakte prebehli korektne. Veril som, že sa dohodneme a nebude treba ísť na arbitrážne pojednávanie. Veď to by ani nevyzeralo dobre - prídem do nového klubu a hneď by som s ním išiel do sporu," vravel Halák. „Moji agenti Allan Walsh a David Schatia ma priebežne informovali o rokovaniach a keď sa blížili k finálnym číslam, tak mi zavolali a ja som ich odsúhlasil."

Halák zarobí v budúcej sezóne 2,75 mil. dolárov, v ročníku 2011 - 2012 stúpne jeho plat na 3,5 milióna, v ďalšom potom na 4,25 milióna a v poslednej sezóne 2013 - 2014 už na 4,5 milióna USD. Do platového stropu St. Louis sa bude každý rok rátať priemer 3,75 milióna dolárov. Žiadny slovenský brankár nemal v NHL taký vysoký príjem.

Dvojkou bude Conklin

„Už sa teším na nový klub, na nových spoluhráčov," povedal Halák. V St. Louis bude jednotkou, náhradníka mu bude robiť 34-ročný Američan Ty Conklin. „Z tímu poznám iba kanadského útočníka Matta D'Agostiniho, tiež prišiel z Montrealu. Sledujem na internete, ako vedenie klubu dopĺňa mužstvo. Spája v ňom mladých aj skúsených hráčov a stále pritom má dosť priestoru v platovom strope, aby získal kvalitných hokejistov."

Halák priznal, že po výmene sa o klube Blues rozprával s krajanmi Pavlom Demitrom a Michalom Handzušom, ktorí predtým v St. Louis pôsobili. Dostal pozitívne odporúčanie.

„Hoci som v St. Louis už viackrát hral, z mesta si veľa nepamätám. Poznám iba cestu z hotela do haly a späť.
Odmenu si nechystá

Brankár tímu Blues ešte nerozmýšľal o cieľoch v novom klube.

„Vždy som sníval, že raz budem chytať v NHL, a to sa mi splnilo. Neviem, čo by som v tejto chvíli mohol želať viac," uvažoval. „Dúfam, že aj v St. Louis sa dočkám aspoň takých úspechov ako poslednej sezóne v Montreale. Základom je postúpiť do play off."

Halák si nepripravuje za novú zmluvu nijakú odmenu, uspokojí sa s bežným autom na denné používanie. S platom pre budúcu sezónu 2,75 milióna dolárov sa vojde do prvej dvadsiatky brankárov a v kategórii 25­ročných a mladších je druhý za Kanaďanom Marcom-Andrem Fleurym z Pittsburghu (5,5).

Najlepšie zarábajúci brankári v NHL

Sezóna 2010 - 2011

1. Luongo (Vancouver) 10,0, 2. Lundqvist (NYR) 7,75, 3. Kiprusoff (Calgary) a Giguere (Toronto) obaja 7,0, 5. Miller (Buffalo) 6,25, 6. Bäckström (Minnesota) a Thomas (Boston) 6,0, 8. Vokoun (Florida) 5,7, 9. Huet (Chicago) 5,625, 10. Fleury (Pittsburgh) 5,5, 11. Brodeur (New Jersey) 5,2, 12. Ward (Carolina) 5,0, 13. Leclaire (Ottawa) 4,8, 14. Bryzgalov (Phoenix) a Hiller (Anaheim) po 4,5, 16. Di Pietro (NYI) 4,5, 17. Roloson (NYI) 3,0, 18. Rinne (Nashville) 2,8, 19. HALÁK (St. Louis) 2,75.
(Sumy sú v miliónoch dolárov)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dres a šiltovku Halák ešte nemá. Zmluvu áno