Do Košíc príde vlaňajší víťaz Kiyeng z Kene

Tričko a medaila. Cenné kovy tohtoročného MMM.
Tričko a medaila. Cenné kovy tohtoročného MMM. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Patrik Fotta|27. sep 2017 o 00:00

Slováci zabojujú o miestenky na ME.

KOŠICE. Organizátori Medzinárodného maratónu mieru (MMM) predstavili poslednú skupinu kandidátov na celkové víťazstvo, medzi ktorými nechýba ani vlaňajší víťaz David Kemboi Kiyeng.

Pre domácich atlétov pripravili po dohovore so Slovenským atletickým zväzom zaujímavú motiváciu v podobe vypísania limitov pre účasť na budúcoročných ME.

Okrem finančných bonusov, ktoré organizátori MMM vypísali, pre slovenských bežcov bude bezpochyby obrovskou motiváciou i časový limit 2:21:00 u mužov a 2:48:00 u žien na kvalifikovanie sa na majstrovstvá Európy v Berlíne.

„Tieto limity boli veľmi citlivo nastavené tak, aby bola čo najväčšia šanca, že sa slovenský bežec objaví na šampionáte v Berlíne. Ďakujeme Slovenskému atletickému zväzu za ústretovosť a verím, že útok na tento limit je reálny. Domnievame sa, že košická trať je jedna z najrýchlejších v Európe a práve to by mohlo atlétom pomôcť,“ povedal riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Urban má problém so šľachou

Jedným z hlavných kandidátov na splnenie kvalifikačného limitu by mal byť košický bežec Jozef Urban.

„Začiatok sezóny som mal trochu utrápený kvôli zraneniam, ale aj napriek nim som dokázal dosiahnuť niektoré významné úspechy. Po štvrtýkrát v rade som sa stal majstrom Slovenska v polmaratóne, z čoho mám obrovskú radosť. V maratóne mám tri tituly, ale neštartoval som každý rok,“ uviedol Urban.

V rámci prípravy absolvoval sústredenie v Tatrách, ktoré si rozdelil na dve etapy.

„V tej prvej som sa skôr zameral na tréning polmaratónu a následne po týždňovej pauze som sa vrátil späť hore, aby som doladil a ešte vylepšil formu. Mám to odskúšané z minulého roku, že pobyt v Tatrách prospieva zlepšeniu výkonnosti. Nadmorská výška okolo 1 300 metrov úplne stačí, keďže kvôli pracovným povinnostiam nechodím často na sústredenia. Posledný týždeň sa mi akurát stala menšia nepríjemnosť, keď som si natiahol šľachu. S trénerom Pavlom Madárom a ostatnými fyzioterapeutmi sa to snažíme dať dokopy. Verím, že do štartu maratónu to bude úplne v poriadku,“ skonštatoval Urban.

Jazdu na bicykloch zrušili

Tak ako vlani aj tento rok organizátori nepovolia vstup cyklistov na maratónsku trať z dôvodu bezpečnosti.

„Minulého roku sme sa s Cyklistickou úniou Košíc dohodli, že sa jazda po maratónskej trati neuskutoční z dôvodu, že dochádzalo ku kolízii s pretekármi. Bavili sme sa o tom aj s mestskou políciou, ktorá dostala inštrukcie, aby cyklistov, ktorí nebudú jasne označení, dávali mimo trate. S iniciátorom akcie pánom Labašom sme sa na stretnutí dohodli, že sa táto akcia, ktorá bola avizovaná na sociálnej sieti, zruší,“ povedal šéf technicko-bezpečnostného úseku Jozef Klink.

FAKTY

VIZITKY ĎALŠÍCH FAVORITOV MMM

MUŽI:

David Kemboi Kiyeng (KEN, 1983), PB: 2:06:26, Paríž 2009, 3. miesto

Richard Sigei (KEN, 1985), PB: 2:08:28, Varšava 2015, 5. miesto

Raymond Kipchumba Choge (KEN, 1989), PB: 2:08:39, Kolín 2016, 1. miesto

ŽENY:

Janet Rono (KEN, 1988), PB: 2:26:03, Tokio 2014, 5. miesto

Emily Chepkemoi Samoei (KEN , 1980), PB: 2:26:52, Barcelona 2012, 1. miesto

KOĽKO MÔŽU ZAROBIŤ?

Víťazi oboch kategórií MMM môžu zinkasovať až 20 000 eur v prípade času pod 2:07:00 h u mužov a 2:22:00 h u žien.

Sumy pre najlepších sú odstupňované v závislosti od času, najnižšia prémia 6 000 eur je v prípade výkonov nad 2:15:00 a 2:30:00 h.

Napríklad čas pod 2:10 u mužov a 2:25 u žien má

hodnotu 10 000 eur.

Nárok na finančnú prémiu má prvých desať bežcov a bežkýň v celkovom poradí MMM. (sita)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Do Košíc príde vlaňajší víťaz Kiyeng z Kene