Do duše hokejistu najlepšie vidí mentálny tréner

Tréner Ernest Bokroš (vľavo) využil spoluprácu s Petrom Bielikom pri tíme Slovensko 20 a teraz aj pri osemnástke.
Tréner Ernest Bokroš (vľavo) využil spoluprácu s Petrom Bielikom pri tíme Slovensko 20 a teraz aj pri osemnástke. (Autor: SME – GABRIEL KUCHTA)
Ondrej Gajdoš|2. apr 2012 o 22:00

Tréner Ernest Bokroš si v decembri pred MS hráčov do 20 rokov pochvaľoval spoluprácu s psychológom Petrom Bielikom a teraz ho zaradil do realizačného tímu reprezentácie do 18 rokov.

PIEŠŤANY. Ernest Bokroš je priekopníkom medzi hokejovými reprezentačnými trénermi. V príprave na vrcholy sezóny využíva aj spoluprácu s mentálnym koučom.

Po dobrej skúsenosti s Petrom Bielikom pred majstrovstvami sveta hráčov do 20 rokov v Kanade zaradil Zvolenčana, pôvodným povolaním psychológa, do realizačného tímu pred svetovým šampionátom B-kategórie v Piešťanoch.

Mentálny tréner by mal pomôcť Slovensku k prvenstvu v turnaji a návratu medzi svetovú elitu.

Bokroš posúva hranice

„Ako hokejový tréner som toho preskákal už mnoho. Viem dosť o herných systémoch, o kondícii hráčov a teraz prichádza na rad aj mentálna príprava. Zatiaľ ju nemám prebádanú, a tak som oslovil odborníka,“ vysvetľoval Bokroš, prečo zaradil do tímu špecialistu v novej funkcii. V Göteborgu 2002 bol asistentom Jána Filca na lavičke majstrov sveta, má titul zo slovenskej i českej extraligy.

Bokroš ocenil Bielikovu pomoc pred štyrmi mesiacmi v príprave dvadsiatky. Slovensko sa na juniorských MS po troch rokoch znova prebojovalo do play off a vyhlo sa problémom so záchranou.

„Mentálnemu trénerovi sa hráči viac otvoria ako iným. Vie sa s nimi porozprávať, poradiť im,“ doplnil Bokroš. „Pre mňa je to pomôcka, aby som okrem hernej a kondičnej prípravy bral pri výbere hráčov do úvahy aj psychickú stránku.“

V príprave na majstrovstvá sveta „béčka“ (11. - 17. apríla) je 28 hokejistov, piati z nich sa do konečnej nominácie nezmestia.

Najlepšie pozná Daňa

Bielik hral do dorastu hokej, potom sa venoval tenisu a študoval psychológiu.

„Mojou úlohou je pripraviť chlapcov na šampionát po psychickej stránke - na situácie, ktoré vieme i ktoré nevieme predvídať,“ povedal.

„Každý očakáva, že v Piešťanoch by mali turnaj vyhrať a postúpiť do A-kategórie. Mladí hokejisti budú v domácom prostredí vystavení tlaku. Ak im vyjde začiatok a vyhrajú prvý, druhý, tretí zápas, treba dbať, aby nedošlo k predčasnému uspokojeniu. Tím musí zvládnuť v plnej koncentrácii päť stretnutí za sedem dní.“

Bielik už pozná niekoľkých hráčov, čo sa pripravovali s dvadsiatkou. Ale najviac vidí do duše Marka Daňa. Šikovného útočníka mal aj v Trenčíne, v druhej polovici sezóny spolupracoval s extraligovou Duklou.

„Pre Marka je tento ročník veľkou školou,“ opatrne hľadal slová o jednom z lídrov.

„Po psychickej stránke prešiel obdobím, keď sa mu darilo, ale zažil aj chvíle, ktoré mu nevycházali podľa predstáv. On tomu dokáže porozumieť, poučiť sa. Má len sedemnásť rokov a v sebe veľký potenciál. V hlave to má dobre usporiadané.“

Daňo si už oddýchol po semifinále play off extraligy. Má pred sebou ďalší vrchol.

„Mentálny tréner je pre mňa výraznou pomocou. Mám v ňom oporu, povzbudenie, pohodu,“ hovorí talentovaný hokejista.

Aj Slováci môžu byť sebavedomí

Peter Bielik spolupracoval s obrancom NHL Andrejom Sekerom či biatlonistami Miroslavom Matiaškom, Matejom Kazárom, venuje sa aj mladým futbalistom v Dukle Banská Bystrica a v Michalovciach.

„Mentálna príprava naberá aj u nás na vážnosti. Mala by sa stať súčasťou športovej prípravy,“ želal si. „Aj naši reprezentanti môžu vystupovať sebavedome, ako často vidíme v hokeji u Kanaďanov, Američanov, Švajčiarov či iných tímoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov