Djokovič vyhral obe dvojhry, ale Davisov pohár získali Česi

Víťazní Česi.
Víťazní Česi. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|17. nov 2013 o 17:08

Českí tenisti obhájili výhru v Davisovom pohári. Novak Djokovič síce nad nimi vyhral obe dvojhry, ale nehral vo štvorhre, ktorá rozhodla.

BRATISLAVA. Radek Štěpánek patrí medzi najstarších hráčov na okruhu ATP. O vyše týždňa oslávi 35. narodeniny. Stále si však drží výbornú výkonnosť, ktorá mu umožňuje sa v rebríčku udržať medzi päťdesiatkou najlepších.

Zdalo sa, že vrchol rodáka z Karvinej prišiel minulý rok, keď vo finále Davisovho pohára proti Španielom získal rozhodujúci tretí bod. Zdolal vtedy Nicolasa Almagra, ktorý sa pohyboval na hranici elitnej desiatky.

Niečo podobné Štěpánek zopakoval aj tento víkend. Českí tenisti vďaka nemu obhájili Šalátovú misu pre víťazov. V rozhodujúcej dvojhre zdolal Dušana Lajoviča, ktorému nedal šancu po výsledku 6:3, 6:1 a 6:1.

"Celý víkend som hral v životnej forme. Podali sme výborný výkon, dokázali sme to, čo sme si predsavzali. Nikto nám neveril, že titul obhájime a nám sa to podarilo," hovoril šťastný hrdina českým médiám.

Vo štvorhre bilancia 14:1

Kľúčom k triumfu jeho tímu však bola sobotňajšia štvorha. Do nej napokon nenastúpil Novak Djokovič. Štěpánek s Berdychom si s dvojicou Zimonjič – Bozoljac poradila poľahky 3:0 a získala dôležitý druhý bod.

„Bol to jeden z najlepších výkonov, aký sme s Tomášom predviedli. Dovolili sme im len jeden brejk a nepovolili sme im žiadnu šancu na obrat. Čo sa týka Djokoviča, neviem prečo nechali ferrari v garáži,“ povedal pre idnes.cz po štvorhre Štěpánek.

Najlepší českí tenisti majú v Davisovom pohári spoločne neuveriteľnú bilanciu. Nastúpili pätnásťkrát a štrnásťkrát vyhrali. Zásluhu má na tom hlavne Štěpánek, ktorý na kurte určuje mladšiemu Berdychovi, čo budú hrať.

Na triumfe českého tímu nič nemení ani to, že jasne najlepším hráčom víkendu bol Novak Djokovič. Na svetovej dvojke síce bolo vidieť, že je viditeľne po náročnom konci roka unavený, keďže predtým vyhral 22 zápasov za sebou, vrátane Turnaja majstrov. Českých súperov však výrazne prevýšil aj unavený, keď mu nezobrali ani set.

„Ťažko sa dá opísať aký je dobrý. Momentálne nemá v hale konkurenciu. Neuveriteľne číta hru. Vie pomaly skôr ako ja, čo chcem hrať. K tomu pridáva skvelý pohyb,“ chválil Djokoviča Berdych.

K Djokovičovi nemali dvojku

Rozhodujúcim faktorom ale bolo, že Srbi nemali ku svojej jednotke partnera, keďže bývalý hráč top ten Janko Tipsarevič má chronické problémy s chodidlom a Viktor Troicki si odpykáva trest za meškanie pri dopingovej kontrole.

Oslabenie súpera českí tenisti opäť dokonale využili. V minuloročnom finále chýbal Španielom Rafael Nadal. David Ferrer v Prahe síce vyhral obe dvojhry, ale tri body si podržali domáci.

Ešte väčšie šťastie mali Česi v tohtoročnom semifinále v Argentíne, keď proti nim nenastúpil Juan Martin Del Potro.

Nič to ale nemení na tom, že Davisov pohár obhájili zaslúžene, čo sa za posledných štrnásť rokov podarilo len Španielom.

Finále Davisovho pohára 2013:

Srbsko - Česko 2:3

piatok:

Novak Djokovič - Radek Štěpánek 7:5, 6:1, 6:4

Dušan Lajovič - Tomáš Berdych 3:6, 4:6, 3:6

sobota

Ilja Bozoljac, Nenad Zimonjič - Tomáš Berdych, Radek Štěpánek 2:6, 4:6, 6:7 (4)

nedeľa:

Djokovič - Berdych 6:4, 7:6 (5), 6:2

Lajovič - Štěpánek 3:6, 1:6, 1:6

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič vyhral obe dvojhry, ale Davisov pohár získali Česi