Dohral Djokovič v Austrálii úplne? Tri roky nesmie vstúpiť do krajiny

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. jan 2022 o 00:49

Je to dôsledok zrušenia víz ministrom pre migráciu.

MELBOURNE. Srbský tenista Novak Djokovič nielen, že nesmie hrať na Australian Open 2022, ale najbližšie tri roky ani nesmie vstúpiť do Austrálie.

Srbský tenista sa snažil dostať na výnimku do krajiny, hoci nie je zaočkovaný. Minister pre migráciu sa rozhodol mu zrušiť víza, hoci pôvodne mu súd povolil vstúpiť do krajiny.

Djokovič sa síce voči rozhodnutiu odvolal, ale neuspel a musel tak opustiť krajinu.

Zákaz návratu možno prehodnotia

Ešte skôr, ako definitívne minister pre migráciu Alex Hawke oznámil, že využije svoju možnosť a vezme Djokovičovi víza, odborníci na austrálske právo upozorňovali, že v prípade, že by tak spravil, s vyhostením by sa viazal aj trojročný zákaz vstupu do krajiny.

Že tento zákaz bude skutočne platiť, potvrdila v relácii Morning Show ministerka vnútra Karen Andrewsová. Informácie priniesol aj britský Daily Mail.

Ministerka však priznala, že nie je vylúčené, že by v tomto smere mohol dostať Djokovič určitú výnimku. "Teraz je to absolútne hypotetické, ale ak taká možnosť bude aktuálna, budeme ju riešiť," vysvetlila.

Rovnakú možnosť pripustil aj austrálsky premiér Scott Morrison. Pripomenul, že zákon umožňuje za istých okolností zákaz zrušiť.

Premiér sa však vyhol odpovedi na otázku, či v prípade snahy Djokoviča o návrat sa bude od neho vyžadovať očkovanie proti covid-19.

"Nehovorím o žiadnych podmienkach, ani nenaznačujem, ako by sa v takej situácii mal zachovať minister pre imigráciu. Iba pripomínam, že je tu možnosť. Môže sa vrátiť skôr ako o tri roky za správnych podmienok, ktoré sa v pravý čas budú vyhodnocovať," povedal Morrison podľa ABC News.

Djokovič by prišiel aj o prestížne turnaje

Pre Djokoviča je Australian Open najúspešnejším grandslamom v kariére, vyhral tam deväť titulov a je rekordérom podujatia. V Melbourne chcel získať svoj 21. grandslamový titul, čím by predbehol svojich dvoch veľkých rivalov Rafaela Nadala a Rogera Federera.

Navyše sa usiloval o desiatu trofej z jedného grandslamu, čím by sa symbolicky priblížil Nadalovi. Ak by vyhral, stal by sa iba druhým tenistom v histórii, ktorý by mal v ére moderného tenisu z niektorého grandslamu dvojciferný počet trofejí. Nadal vyhral 13-krát Roland Garros.

Teraz však reálne hrozí, že sa už na Australian Open 34-ročný tenista už možno nikdy nedostane. Taktiež to znamená, že nebude môcť hrať na prestížnom podujatí ATP Cup, ktoré sa koná v Austrálii.

Ide podujatie reprezentačných národných tímov, na ktoré si vyberajú účastníkov organizátori podľa rebríčkového postavenia najlepších tenistov danej krajiny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Dohral Djokovič v Austrálii úplne? Tri roky nesmie vstúpiť do krajiny