Diabolský Streif má sedemdesiat

Ján Mikula|22. jan 2010 o 20:55

V sobotu sa uskutočnia lyžiarske preteky na najťažšej zjazdárskej trati na svete. Hrdinom Hahnenkammu je každý, kto brzdí v cieli, víťaz získa najväčšie prémie aj najmohutnejší potlesk.

KITZBÜHEL. Hazard? Bláznivé divadlo? Riskovanie so životom? Diabolský zjazd? Podobné prívlastky majú zjazdárske preteky na najťažšej trati sveta Streif na Hahnenkamme (kohúťom hrebeni) v tirolskom Kitzbühele. Dnes od 11.30 h sa ide 70. ročník .

Ani jeden ročník sa nezaobíde bez pádu či zranenia, ale Streif je stále najväčšou výzvou pre zjazdárov. Kto zíde, získa zjazdársky vysokoškolský diplom.

Blázni v cieli

Zjazdovka Streif

Dĺžka trate: 3312 m

Prevýšenie: 860 m (štart vo výške 1665 m, cieľ 805 m)

Maximálny sklon: 80 percent

Rekord trate: 1:51,58 min Fritz Strobl z Rakúska v roku 1997

Najpomalší víťaz: 1932 Walter Prager z Rakúska za 7:56,4 min

Premiéra: 1931 Rakúšan Ferdi Friedensbacher za 4:34,2 min

Najviac víťazstiev: Franz Klammer 4x (1975 - 77, 1984)

Poslední víťazi: 2000 F. Strobl (Rak.), 2001 Maier (Rak.), 2002 Eberharter (Rak.), 2003 Rahlves (USA), 2004 Eberharter, 2006 Walchhofer (Rak.), 2008 Cuche (Švajč.), 2009 Defago (Švajč.).

O víťazstve na legendárnej zjazdovke snívajú mnohí, niektorým stačí, aby na extrémnej trati zažili pocit brzdenia v cieli.

„Gratulujem všetkým, ktorí došli do cieľa. Všetci sme blázni," povedal pred dvomi rokmi víťaz Cuche. Legendárny Mark Girardelli sa o zjazdovke vyjadril, že na nej pochopil, ako sa musia cítiť tí, čo vyskočia z lietadla bez padáka. „Celého ma opantal smrteľný strach," opísal debut neskorší dvojnásobný víťaz Stephan Eberharter.

„Streif už pri pohľade budí obdiv. Je najťažší. Dúfame, že sa nik pred olympiádou nezraní," vyslovil želanie pre orf.at riaditeľ pretekov Peter Obernauer. Budú to prvé preteky bez rakúskeho trojnásobného víťaza ZOH Toniho Sailera, ktorý zomrel vlani v auguste. V roku 1983 bol autorom tratí a v rokoch 1985 - 2006 riaditeľom pretekov.

Zákerná trať

Od štartu vo výške 1665 m sa otvára priepasť Myšia pasca. Najstrmší úsek so sklonom 80 stupňov a na konci skok, kde lyžiari letia až 80 m. Po dopade ostrá zákruta, vyrovnanie sa s preťažením. Nasleduje Steilhang, najväčša výzva. Pokrytý ľadom, prejazd po ňom je bojom, ako udržať lyže v kontakte so svahom a neskončiť v sieti.

Z Hausbergkante sa skáče do otvoreného traverzu, po ktorom pôsobí obrovské preťaženie. Cieľový zjazd je najrýchlejší úsek na trati (až 140 km/h).

Záverečný skok je dlhý a náročný aj preto, že pretekárom dochádzajú sily a neudržia stabilitu. Padajú do záklonu. Po ťažkom páde Američana McCartneyho v roku 2008 ho zjemnili, ale vlani mal podobný Švajčiar Albrecht.

Tri týždne bol v kóme a lekári nevedeli, či nemá poškodený mozog. Albrecht prežil bez ujmy, no k lyžovaniu sa nedokázal vrátiť.

Streif si treba získať

Pretekári hovoria, že kto chce obstáť, musí si Streif podmaniť, inak ho vytrestá. Kandidát na víťaza vraj musí v sebe skĺbiť brutálnu silu Hermanna Maiera s majstrovskou technikou trebárs legendárneho Francúza Jeana-Clauda Killyho.

„Potrebujete veľa času a skúseností, aby ste mohli zajazdiť na legendárnej trati naplno. Ak nebudete pozorní, rýchlo skončíte," povedal Maier.

Preteky sú sviatkom pre Tirolsko, Rakúsko, ale aj pre celý zjazdársky svet. V Kitzbühele má dom futbalový cisár Franz Beckenbauer, chodí sem kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, trať si v roku 1969 vyskúšali aj herci Robert Redford a Gene Hackman.

Hustota prominentov je neuveriteľná. Čo je Monte Carlo pre formulu 1, to je Kitz pre Svetový pohár. V 69-ročnej histórii vyhrali Rakúšania 34 pretekov, z toho legendárny Franz Klammer štyri.

Vlani a predvlani sa však z víťazstva tešili Švajčiari (Didier Cuche a Didier Defago) a Rakúšania robia všetko preto, aby zabránili ich víťaznému hetriku. Nebudú to mať jednoduché, lebo nevyhrali ani jeden z piatich doterajších zjazdov SP.

V Lake Louise vyhral Cuche, v Beaver Creeku a vo Wengene ďalší Švajčiar Janka, vo Val Gardene Kanaďan Osborne-Paradise, v Bormiu Slovinec Jerman.

„Je najvyšší čas, aby sme sa dočkali rakúskeho víťazstva. Mohol by ho mať Mario Scheiber," tipol si pre ORF Klammer. Medzi favoritov treba zaradiť najmä víťazov oboch tréningov ­ Cucheho a Američana Millera, ktorého forma pred Vancouvrom výrazne stúpa.

Za risk kráľovská odmena

Za veľké a riskantné divadlo sú kráľovské prémie. Už druhý rok je v prepočte 550 000 eur suverénnym rekordom podujatí FIS. Víťaz zjazdu dostane 70 000 a celkovo je na disciplínu 175 000 eur.

Priamy prenos vysiela od 11.30 STV na Trojke, Eurosport a ORF 1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Diabolský Streif má sedemdesiat