Desať ruských medailistov z Pekingu 2008 dopovalo

Medzi hriešnikmi je aj bronzová medailistka na 3000 m prekážok Jekaterina Volkovová (vpravo). Na snímke pózuje s víťazkou behu, krajankou Gulnarou Galkinovou-Samitovovou.
Medzi hriešnikmi je aj bronzová medailistka na 3000 m prekážok Jekaterina Volkovová (vpravo). Na snímke pózuje s víťazkou behu, krajankou Gulnarou Galkinovou-Samitovovou. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. máj 2016 o 21:07

Pozitívny výsledok opakovanej analýzy vzoriek malo dokopy štrnásť ruských atlétov.

MOSKVA. Desať medailistov z OH 2008 v Pekingu vrátane úradujúcej olympijskej víťazky v skoku do výšky z Londýna 2012 Anny Čičerovovej figuruje medzi 14 ruskými športovcami s pozitívnym výsledkom opakovanej analýzy vzoriek.

Podľa informácie televízie Match TV je z nich jedenásť atlétov, medzi ktorých patrí aj zlatá medailistka zo štafety na 4 x 100 m Julia Čermošanská, strieborná oštepárka Maria Abakumovová, členky štafety na 4 x 400 m Anastasia Kapačinská, Tatiana Firovová, bežkyňa na 3000 m prekážok Jekaterina Volkovová, chodec Denis Nižegorodov, člen štafety na 4 x 400 m Denis Alexejev.

Ďalšie dve hriešnice sú zo vzpierania (Maria Šajnovová, Nadežda Jevsťuchinová) a jeden zástupca veslovania.

Medzi hriešnikmi je aj zlatá medailistka v skoku do výšku z Londýna Anna Čičerovová.

"Žiadny potenciálny účastník olympiády, ktorý užíval zakázané substancie v minulých rokoch, nemôže byť členom ruskej olympijskej výpravy v Riu de Janeiro," uvádza sa v stanovisku Všeruskej federácie ľahkej atletiky (VFLA).

"Bola som v šoku ako každý. Azda ide len o chybu. Nedokážem si vysvetliť, ako mohol byť môj test pozitívny. Odvtedy som absolvovala veľa súťaží a odovzdala stovky vzoriek," uviedla pre Match TV bronzová pekinská medailistka Čičerovová.

Anna Čičerovová verí, že ide iba o omyl.
Anna Čičerovová verí, že ide iba o omyl. (Autor: TASR/AP)

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) uplynulý týždeň informoval, že skupina 31 športovcov mala nepriaznivý výsledok opakovanej analýzy antidopingovej vzorky z OH 2008 v Pekingu.

Pochádzajú z dvanástich rôznych krajín a štartovali v šiestich športových odvetviach, ich mená však nezverejnili. Hrozí im neúčasť na augustových Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Desať ruských medailistov z Pekingu 2008 dopovalo