Mentálny tréning je v športe dôležitý, nezanedbáva ho ani Tomáš Deák

Tomáš Deák.
Tomáš Deák. (Autor: TASR)
Daniel Stankovič|9. júl 2021 o 19:59 (aktualizované 9. júl 2021 o 20:02)

Mentálna príprava je na Slovensku stále v plienkach.

BRATISLAVA. Hoci mentálna stránka medzi nespochybniteľný aspekt ovplyvňujúci výkon športovca, stále ide na Slovensku o málo preskúmanú oblasť. 

V stredu 7. júla usporiadalo Národné športové centrum pod gesciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky prednášku s názvom mentálny tréning a psychologická príprava športovcov.

Hosťami diskusie o práci s vrcholovými športovcami boli športový psychológ PhDr. Tomáš Gurský a mentálny kouč Dag Palovič.

Profesionálnych atlétov zastrešoval elitný slovenský zápasník zmiešaných bojových umení Tomáš Deák (20-11 MMA).

Práve bývalý dvojnásobný šampión ruskej organizácie Fight Nights Global začal využívať služby mentálneho kouča. Napriek tomu, že ho využíva len krátko, vidí prvé zmeny.

„Som veľmi spokojný, mentálny kouč ma napríklad naučil meditovať. Človek by sa čudoval, aké je to náročné. Pri meditácii ide o stíšení mysle, ukľudnení sa, byť v rovnováhe. Je to jedna z vecí, ktoré som zaradil do prípravy a cítim, že mi to pomáha.

Veľmi veľa si vizualizujem, každé ráno. Prehrávam si v hlave silné stránky súpera, to, ako by som chcel zareagovať na to. Ide o zautomatizovanie zápasových mechanizmov.“

Deák otvorene hovorí o dôležitosti dobrého psychického nastavenia pred súbojom a ako príklad uvádza svoj zisk titulu v ruskej organizácii.

„Počas toho, keď som získal titul v Rusku, tak musím povedať, že vlastne všetci moji súperi tam boli lepší odo mňa. Ťažko sa to priznáva ale technicky mali lepší box, lepšie zápasenie, lepšie brazílske jiu-jitsu. Ja som zvíťazil práve tou hlavou, vždy som si veril.

Vždy som išiel na toaletu a pozerajúc do zrkadla som mal veci, ktoré som si hovorieval, ´Toto je ten večer, chceš byť dnes práve tu, ideš si to to užiť´. Takto nejako sa motivujem,“ dodáva 30-ročný zápasník.

Rozmach, ktorý sa v posledných rokoch deje na poli práce s mentálnym nastavením športovca víta mentálny kouč Dag Palovič a zdôrazňuje potenciál ľudskej mysle.

V rámci fyziky telo už niečo nepustí, ale v hlave máme stále ešte priestor pracovať, rozvíjať potenciál mozgu a rušiť zlé vzorce správania. Napríklad pri umývaní zubov sme už automaticky v myšlienkach niekde inde, a to práve spôsobuje emočnú nestabilitu z dôvodu ukotvenia nás samých v budúcnosti alebo minulosti.

Dôležité je byť tu a teraz prítomný. Čím viac žijeme v danom okamihu, tým viac ich dokážeme spracovávať emócie.

PhDr. Tomáš Gurský s viac ako tridsaťročnou praxou v športovej psychológii v diskusii pripomenul jeden z princípov, akými môže laik pochopiť dôležitosť mentálnej stránky a prácu kouča alebo psychológa.

„Samotná mentálna príprava sa dá klasifikovať asi takto: ak máš výkon na tréningu takýto a súťažný je o dvadsať percent menší, tak ten rozdiel je to, čo tvorí mentálna stránka, tá brzda, ktorá športovcovi nedovoľuje dosiahnuť jeho maximum.

Na tom je potrebné pracovať. Je to však len jeden z prístupov, ako môžeme nahliadať na túto tému,“ dodal psychológ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Mentálny tréning je v športe dôležitý, nezanedbáva ho ani Tomáš Deák