Dana Velďáková sa trápi, ale limit na ME splnila

Paríž má istý. Dana Velďáková sa kvalifikovala na halové ME.
Paríž má istý. Dana Velďáková sa kvalifikovala na halové ME. (Autor: tasr)
Marián Špacai|18. feb 2011 o 00:00

Trojskokanka Dana Veľďáková bude môcť obhajovať bronzovú medailu z halových majstrovstiev Európy 2009. Limit na tohtoročný šampionát splnila minulý týždeň v nemeckom Düsseldorfe.



KOŠICE. Splnenie limitu nie je ničím prekvapujúcim, lebo na pomery Dany Velďákovej nebol nastavený zvlášť vysoko. Jej výkonnosť je omnoho vyššia, než 13,95 m, ale teória je vždy jedna vec, no v praxi ju treba aj potvrdiť. Košickej trojskokanke sa to podarilo na mítingu v Düsseldorfe.

Ťažkosti pri plnom behu

Dana skočila na nemeckej pôde 14,05, takže o desať centimetrov pokorila métu stanovenú na štart na halových ME. "Určite som rada, že ten limit padol. Trápim sa totiž s technikou, ale je pravda, že 13,95 nebolo niečo, čo by som nemala dosiahnuť," skonštatovala Dana Velďáková.

Medzitým už členka Dukly Banská Bystrica limitový výkon potvrdila znova, v belgickom Gente skočila rovno na štrnásťmetrovú hranicu. Aj keď podmienky oprávňujúce ju na účasť na šampionáte splnila, dosiahnuté výkony určite nie sú také, aké by chcela dosahovať. Skákať by mala oveľa ďalej. "Nie je to ono, najmä v rozbehovej fáze. Mala som totiž problémy so slabinami a v príprave som kvôli tomu nič nenabehala. Maximálne som šla zo šiestich krokov, no a ukazuje sa, že plný rozbeh mi ešte stále prekáža."

Pred dvoma rokmi potrebovala na bronz na halových ME výkon 14,40 m. Na marcových majstrovstvách v Paríži teda má na čo nadväzovať. Verí, že spomínané problémy sa dovtedy stihnú vyriešiť, aj keď ostávajú už len dva týždne. "Dúfam v to. Snažíme sa, aby tam tie chyby už neboli. Uvidíme teraz na majstrovstvách Slovenska, ako to bude vyzerať."

Dvojička má poslednú šancu

V prvom rade sa jej však musia vyhýbať zdravotné ťažkosti. Šarapatiaca chrípka ju zatiaľ obišla, na rozdiel od dvojičky Jany. Tá aj kvôli výpadku pre chorobu (musela zrušiť účasť na mítingoch vo Francúzsku) zatiaľ limit v skoku do diaľky nemá splnený. "Chvalabohu, už sa dala zdravotne dokopy. Trénujeme teraz v Budapešti, chystáme sa na republikové majstrovstvá. Pre Janu to bude posledná šanca splniť limit, tak verím, že jej to vyjde. Bude to však mať o to ťažšie, že organizmus sa musí vyrovnávať s tým, že päť dní len ležala v posteli s teplotou," dodáva D. Velďáková.

Majstrovstvá Slovenska sú na programe cez víkend v Bratislave, limit v diaľke je 650 cm. Ako už bolo spomenuté, pre Janu Velďákovú to bude posledná možnosť, keďže nominačná uzávierka je v nedeľu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dana Velďáková sa trápi, ale limit na ME splnila