Daň pri zmene vekovej kategórie už zaplatil

Na stupňoch víťazov. Doma je to pre Michaela Bodnára (druhý sprava) už známy pocit.
Na stupňoch víťazov. Doma je to pre Michaela Bodnára (druhý sprava) už známy pocit. (Autor: zapasenie-kosice.k)
Sportnet|11. aug 2011 o 00:00

Po ére Jozefa Lohyňu je naše zápasenie veľmi skromné na medzinárodné úspechy. Ôsme miesto voľnoštýliara ZK Košice 1904 Michaela Bodnára na juniorských majstrovstvách sveta v Bukurešti je azda zábleskom na lepšie časy.

Po ére Jozefa Lohyňu, odhliadnuc od legionárov v slovenských službách, je naše zápasenie veľmi skromné na medzinárodné úspechy. Ôsme miesto voľnoštýliara ZK Košice 1904 Michaela Bodnára na juniorských majstrovstvách sveta v Bukurešti je azda zábleskom na lepšie časy.

KOŠICE. Aj Bodnárovo umiestnenie na svetovom šampionáte svedčí o tom, že nadšenci z tunajšieho klubu to myslia s obnovením zašlej slávy košického zápasenia veľmi vážne.

V minulej sezóne sa víťazstvom v Slovenskom pohári muži ZK Košice 1904 prepracovali na domáci klubový piedestál, ligu vyhrali i dorastenci, o individuálnych úspechoch ani nevraviac. Reprezentáciu bez Košičanov, na akejkoľvek vekovej úrovni, si v súčasnosti vôbec nemožno predstaviť.

V Košiciach stále živia olympijské nádeje pre Londýn, ale s perspektívou hľadia už aj do brazílskeho Ria de Janeiro, nad ktorým zavlaje biela vlajka s piatimi farebnými kruhmi o štyri roky neskôr. Aj preto sa doma poctivo piplajú s talentmi, ktoré by to na olympiádu v budúcnosti mohli dotiahnuť.

Je ich želiezkom v ohni

Jedným z takých talentov je aj Michael Bodnár, ktorý si získava dobré meno, počnúc kadetskou kategóriou, už aj na medzinárodnej žinenke.

„Miška berieme ako naše želiezko v ohni, ôsmym miestom na majstrovstvách sveta potvrdil, že staviame na správnu kartu. Aj keď treba povedať, že je pred ním ešte obrovský kus práce,“ tlmí trochu eufóriu z cenného medzinárodného úspechu prezident ZK Košice 1904 Ján Tokár mladší.

„Ten jeho výsledok z Bukurešti nás však veľmi príjemne prekvapil a utvrdil v tom, že je to talentovaný chlapec. Pre mňa je dôležité najmä to, že chce na sebe pracovať, a to je prísľub do budúcnosti, aj príklad pre ostatných chlapcov v našom klube.“

Skúsené oko však postrehne aj rezervy, ktoré bránia tomu, aby sa dalo hovoriť aj o jeho medailových ambíciách.

„Mišo je prvý rok medzi juniormi, za čo trošku platí aj daň. Keď sa chce v tejto kategórii udomácniť, musí popracovať hlavne na sile, ktorá mu v konkurencii so špičkovými borcami v hmotnostnej kategórii do 84 kg ešte chýba. Medzi týmito zápasníkmi totiž vidieť obrovské rozdiely v silovej dispozícii,“ vraví Ján Tokár.

O jeho nominácii nikto nepochyboval

Časť dane zaplatil Michael Bodnár už na majstrovstvách Európy v srbskom Zrenjanine, kde hneď v úvodnom kole skončil na štíte Nemca Schäfflera. Ale reprezentačný tréner juniorov Miroslav Jedlička vôbec nezapochyboval o jeho nominácii na svetový šampionát do Bukurešti.

„Myslím si, že Mišo je v rámci Slovenska takým zápasníkom, ktorý do reprezentácie jednoznačne patrí,“ tvrdí prezident košického klubu. „Tie majstrovstvá Európy boli preňho prvým veľkým turnajom v juniorskej kategórii, čo zrejme na jeho psychiku trošku zapôsobilo. Po vystúpení v Zrenjanine sa upokojil, a aj tréner bol presvedčený, že na majstrovstvách sveta je schopný ukázať to, čo vie. V rámci tréningového procesu totiž môže byť pre ďalších borcov vzorom.“

Rastie v ňom zdatný partner pre skúsenejších reprezentantov z košického zápasníckeho klubu. „Určite, aj keď Mišo má pred sebou ešte dva roky v juniorskej kategórii. Verím, že sa tam bude naďalej zlepšovať, a že ešte nepovedal posledné slovo, že nás nejakým výborným umiestnením na európskom či svetovom podujatí ešte prekvapí,“ prognózuje mu úspešnú reprezentačnú kariéru Ján Tokár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Daň pri zmene vekovej kategórie už zaplatil