Vznikne jeden All-Star tím? Dva najúspešnejšie tímy sa chcú spojiť

Belgičan Remco Evenepoel (v strede) počas Vuelta a Espaňa 2023.
Belgičan Remco Evenepoel (v strede) počas Vuelta a Espaňa 2023. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|25. sep 2023 o 12:20

V cyklistike má vzniknúť supertím.

BRATISLAVA. Víkendové majstrovstvá Európy v cyklistike akoby boli šampionátom tímu Jumbo-Visma. O medaily proti sebe bojovali v závere traja tímoví kolegovia. Prirodzene v národných dresoch sú súperi a každý z nich chcel zvíťaziť.

Titul získal Christophe Laporte, striebro má Wout van Aert, bronz Olav Kooij.

Že však v priebehu sezóny jazdia v jednom drese znovu ukazuje, aký silný tím Jumbo je. V tomto roku má najviac víťazstiev - 62 víťazstiev a vyhral aj tri najväčšie etapové preteky – Giro d’Italia Tour de France a Vueltu.

Cyklisti Jumba hovoria, že ich tím je najlepší. A v tejto sezóne to rozhodne platí. Vo futbale by bolo Jumbo najskôr Manchestrom City, ktorý dokázal v tomto roku vyhrať Premier League aj Ligu majstrov. Vyhral tie najväčšie a najsledovanejšie súťaže.

Dostane 20 cyklistov výpoveď?

A napriek tomu tím intenzívne rieši svoju budúcnosť. Holandský cyklistický web wielerflits.nl v nedeľu priniesol nečakanú správu. Jumbo-Visma veľmi intenzívne pracuje na spojení s tímom Soudal Quick-Step. Spojenie oboch tímov je vraj dohodnuté a manažéri pracujú na tom, ako fúzia prebehne. 

Šéf Soudalu Patrick Lefevere sa k tejto správe nechcel vyjadriť. 

„Ak chcete veriť tomu, čo píše Wielerflits, môžete. Ale ja sa nebudem k tomu vyjadrovať,“ cituje Lefevera Sporza. 

Už to veľa naznačuje, pretože ak by táto informácia bola zavádzajúca, skôr by ju vylúčil. Lefevere ju však nechcel komentovať. 

„Na fámy nebudeme reagovať a koluje ich viacero ako naše spojenie s Neomom. Do budúcna je otvorených viacero možností a až čas všetko ukáže,“ napísal tím Jumbo vo vyhlásení pre média. 

Nový tím by sa mal volať Soudal Visma alebo Visma Soudal. Zatiaľ sa hovorí, že vznikne už od budúcej sezóny, čo by pre oba tímy bolo veľmi komplikované. 

Jumbo má na budúci rok zmluvy s 27 pretekármi, Soudal má 23 jazdcov. Spolu je to 50 cyklistov, lenže strop pre tím WorldTour je 30. Oveľa reálnejšie by bolo, ak by došlo k spojeniu až od roku 2025. 

Ako výber All-Star

Na papieri by spojením týchto družstiev vznikol tím, ktorý by mohol dominovať prakticky na všetkých pretekoch.

V počte víťazstiev ide v tejto sezóne o dva najúspešnejšie tímy. Jumbo má 62 víťazstiev a Soudal 53.

V jednom drese by sa mohli stretnúť Wout van Aert, Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard, Primož Roglič, Sepp Kuss, Tim Merlier, Christophe Laporte. Mohol by vzniknúť All-Star tím.

Remco Evenepoel na Liége - Bastogne - Liége 2023.
Remco Evenepoel na Liége - Bastogne - Liége 2023. (Autor: Reuters)

Hoci v tomto prípade nemôže a ani nebude platiť matematický súčet úspechov do budúcnosti.

Pre niektorých pretekárov spojenie môže byť problém z hľadiska osobných ambícií a budú chcieť odísť. Už teraz sa hovorí o odchode Primoža Rogliča, ktorý sa musel podvoliť tímu a v náznakoch dáva najavo svoju nespokojnosť. 

Otázne je aj zotrvanie Remca Evenepoela, ktorého sa pokúša získať Ineos. Stále by však musel nasledovať obrovský výpredaj, čo by bolo veľmi komplikované.

Miliardár chcel kúpiť Evenepoela

Ako sa vôbec zrodila myšlienka na spojenie dvoch silných tímov? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vznikne jeden All-Star tím? Dva najúspešnejšie tímy sa chcú spojiť