V piatok mal krízu, potom každý deň ničí súperov. Máme byť na čo hrdí, vraví Evenepoel

Remco Evenepoel.
Remco Evenepoel. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|14. sep 2023 o 19:05

Jumbo sa postavilo za Kussa. Američan stále vedie Vueltu.

BRATISLAVA. Čo by bolo, ak by pred týždňom nemal krízu? A čo sa vtedy vôbec stalo? „Nič. Mal som len zlý deň. Krízu. To je všetko,“ hovoril pred týždňom Remco Evenepoel.

Do 13. etapy bol jedným z najvážnejších favoritov na víťazstvo. Na červený dres nemal veľkú stratu.

Lenže za jeden deň stratil bezmála polhodinu. Jeho sen o obhajobe víťazstva na Vuelte sa rozplynul. 

Je však ťažko pochopiteľné, čo sa v ten deň stalo, pretože v ďalších dňoch nemá Belgičan na Vuelte rovného súpera. 

Nechcel strácať čas, tak šliapal sám

Keď v sobotu v 14. etape šiel do úniku, Jonas Vingegaard mu nechcel veriť, že už nebude bojovať o celkové poradie. „Desaťkrát som mu povedal, že mi ide o etapové víťazstvo. Neveril mi,“ hovoril Evenepoel. 

Romain Bardet zase opisoval, že sa nevládal udržať za jeho zadným kolesom. "Remco bol taký rýchly, že som aj za ním musel šliapať naplno. Uvedomil som si, že ja ho vlastne zdržujem a bezo mňa by bol rýchlejší," hovoril Francúz.

Od krízového dňa z piatich etáp na Vuelte v štyroch šliapal v úniku. Pritom v skupine jazdí akoby mal síl na rozdávanie. Neúnavne ťahá skupinu. Aj vo štvrtok mali súperi problém udržať sa čo i len za jeho zadným kolesom. 

Aj vo štvrtok v 18. etape ich postupne všetkých nechal za sebou. Do cieľa stúpal sám a každým šliapnutím do pedálov zvyšoval svoj náskok. Nepoľavil, ani keď mal štvorminútový náskok. Ďalej pridával.

Vo štvrtok vyhral jednu z najťažších etáp Vuelty s neuveriteľným náskokom 4:44 minúty.

Pred cieľom si prstom ukázal na hlavu a následne z dlane oboch rúk poskladal do symbolu srdca. 

„Čo to bolo za gesto? Patrilo mojej manželke Oumi, ktorej by som chcel venovať toto víťazstvo. Cítil som, že som najsilnejší a tak som zaútočil možno veľmi skoro. Nechcel som strácať čas, pretože som cítil, že zo skupiny som najsilnejší. Mal som dobré nohy," hovoril Belgičan v prvom rozhovore.

Bol to podobný deň ako pri mojom víťazstve v sobotu a tiež príležitosť na ďalšie body do súťaže o dres najlepšieho vrchára a pridal som aj tretie víťazstvo. Aj keď náš plán na celkové poradie nevyšiel. No stále je to pre nás veľmi dobrá Vuelta. Máme byť na čo hrdí," doplnil.

Evenepoel má stále len 23 rokov, no vybojoval už 50. víťazstvo v kariére. Okrem toho je už istým víťazom súťaže vrchárov. V tomto hodnotení jeho náskok už nik nedokáže zmazať. 

Thomas: Kuss si zaslúži viac rešpektu

Po poslednej horskej etape si udržal prvú priečku Sepp Kuss. Po tom, čo ho v stredu na Angliru nechali za sebou obaja tímoví kolegovia, malo Jumbo-Visma večer dlhú poradu, aby si všetko vyjasnili.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»V piatok mal krízu, potom každý deň ničí súperov. Máme byť na čo hrdí, vraví Evenepoel