Na Tour bude menej šprintov, ale Sagan bude mať viac šancí na úspech

Peter Sagan (vľavo) na kamenných cestách v rámci etapy Tour de France 2014.
Peter Sagan (vľavo) na kamenných cestách v rámci etapy Tour de France 2014. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|14. okt 2021 o 16:00

Tour de France 2022 bude mať tri voľné dni.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Staré kamenné cesty pavé, etapa na Alpe d’Huez, dve časovky, no najmä veľa stúpaní. V Paríži predstavili trasu budúcoročnej Tour de France.

Vyhovovať by mala najmä vrchárom, pretože ponúka viac stúpaní a horských dojazdov ako posledné ročníky. 

Z 21 etáp bude šesť horských a v nich je päť horských dojazdov. Pretekárov čaká cieľ na La Super Planche des Belles Filles, Col du Granon, Alpe d’Huez, Peyragudes a Hautacam. 

„Budú to krásne preteky, ktoré budú mať v sebe všetko. Už teraz sa na to teším,“ povedal na prezentácii dvojnásobný víťaz Tour Tadej Pogačar, pričom dodal, že bez dôkladnej prehliadky trate to nepôjde. 

Horské etapy sú podľa profilov mimoriadne náročné. Takmer štandardne majú celkové prevýšenie 3500 až 4500 metrov. 

„Veľmi zaujímavá trasa. Páči sa mi,“ vravel na prezentácii aktuálny majster sveta Julian Alaphilippe. „Najmä prvý týždeň ponúka veľa príležitostí pre agresívnych jazdcov. Zaujímavá bude etapa po pavé.“ 

Tri voľné dni

Budúcoročná Tour odštartuje 1. júla časovkou v Kodani. Pôvodne mali štart pretekov hostiť Dáni už tento rok. Pre pandémiu koronavírusu a rovnako pre kolíziu Tour s majstrovstvami Európy vo futbale však tieto etapy presunuli na nasledujúci ročník.

Po úvodnej časovke cyklistov čakajú v Dánsku ešte dve etapy, ktoré budú rovinaté. Hrozbou však bude vietor, ktorý môže rozdeliť pelotón. 

Tour 2022

Štart: v piatok 1. júla v Kodani

21 etáp: 6 horských, 7 kopcovitých, 6 rovinatých a 2 časovky

Celkovo: 3328 kilometrov. 

Najvyšší bod Tour: priesmyk Col du Galibier (2642 m), v 13. i 14. etape

V rámci 5. etapy bude 11 úsekov pavé v dĺžke 19 kilometrov.

Preteky budú mať tri voľné dni.

Cieľ: v nedeľu 24. júla v Paríži

Tradične štartujú preteky v sobotu, lenže teraz ho posunuli organizátori o deň skôr – na piatok.

Takto sa uvoľnil priestor na ďalší voľný deň (4. júla), ktorý využijú pretekári a tímy na presun z Dánska do Francúzska. 

Počas Tour tak bude v každom týždni jeden voľný deň.

Piata etapa môže byť pohromou

Postrachom pre mnohých favoritov bude piata etapa s cieľom vo Wallers-Arenberg. Po štyroch rokoch čakajú cyklistov na Tour staré kamenné cesty známe z klasiky Paríž – Roubaix.

Kým na slávnej klasike cyklisti musia zdolať približne 30 sektorov v celkovej dĺžke 50 kilometrov, na Tour to bude 19 kilometrov. 

Pavé sú staršie ako cyklistika sama. Podľa povier Francúzov nechal niektoré cesty na severe krajiny urobiť ešte koncom 18. storočia Napoleon Bonaparte a pochodovali po nich jeho vojská. O cyklistike ani Tour ešte nik nechyroval.

Dnes sú pavé prežitkom a rutinou. Zachovalo sa ich veľmi poskromne. Lenže je to jeden z najcennejších chrámov cyklistiky. 

Mnohé existujú len preto, že sa jeden deň v roku na nich jazdí slávna klasika. Teraz ich znova na Tour zaradili aj organizátori.

Rozdiely v cieli, najmä medzi pretekármi v boji o celkové prvenstvo môžu byť aj niekoľko minút.

„Je to prežitok a na Tour to nepatrí. Niekto tu môže prísť o šancu na víťazstvo na celej Tour,“ tvrdil pre Het Nieuwsblad šéf tímu Deceuninck Patrick Lefevere.

Naopak, pasovať bude určite Petrovi Saganovi a ďalším klasikárom. V rámci Tour skončil Sagan v podobných etapách na 4. mieste a na 5. mieste. 

Menej šprintov

Okrem šiestich horských etáp, čaká cyklistov sedem kopcovitých etáp, šesť rovinatých a dve časovky. 

Budúci rok by mal nastúpiť Peter Sagan na Tour už v drese nového tímu TotalEnergies. Príležitostí na dobrý výsledok bude mať viacero.

Napríklad, zvlnená šiesta etapa má podobný dojazd v Longwy ako v roku 2017. Pribudlo však jedno stúpanie pred cieľom.

Pred štyrmi rokmi v Longwy zvíťazil práve Sagan, hoci 200 metrov pred cieľom sa mu nešťastne odopla tretra a musel ju znova zacvaknúť do pedálu.

To všetko v zápale boja o víťazstvo. Hoci spomalil, súperi ho už nepredstihli.

Celkovo by mohol bojovať o víťazstvo v ôsmich až deviatich etapách. Ale nie každá rovinatá etapa sa musí skončiť hromadným šprintom.

„Koľko bude šprintérskych etáp? Veľa ich nebude. Ak sa bude jazdiť ako v posledných rokoch, tak dve etapy si niekto uchmatne.

Takže šprintovať sa bude štyri – päťkrát, ale preteky robia jazdci. Ale táto Tour bude veľmi náročná,“ myslí si Lefevere. 

Prvýkrát pôjdu Tour aj ženy 

Jedným z lajtmotívov celých pretekov bude 12. etapa. Tá je na programe 14. júla v Deň dobytia Bastilly a vyvrcholí na Alpe d'Huez. 

"Víťaz tejto etapy sa stane hrdinom Tour a symbolom odolnosti a odvahy. Boli by sme radi, ak by to bol francúzsky cyklista," zaželali si organizátori na twitteri.

Nového šampióna Tour spoznáme 24. júla v Paríži. 

Prvýkrát v histórii sa uskutoční aj ženská Tour de France. Bude mať osem etáp. Odštartuje v Paríži etapou na Chámps Elysées v deň, kedy sa končí mužská Tour.

Hneď v prvom ročníku sú však zaujímavé etapy. Jedna z nich vedie medzi vinicami po šotolinových cestách.

Ženy budú rovnako bojovať o žltý dres pre najlepšiu pretekárku v celkovom poradí, zelený dres v bodovacej súťaži a bodkovaný dres pre najlepšiu vrchárku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Na Tour bude menej šprintov, ale Sagan bude mať viac šancí na úspech