Sagan musí ísť na operáciu: Moje srdce potrebuje zastávku v boxoch

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Felipe Cano pre Slovenský zväz cyklistiky)
Miroslav Kováčik|17. mar 2024 o 16:05

Petra Sagana opäť trápia problémy so srdcovým tepom.

BRATISLAVA. Koncom februára zaskočila cyklistických fanúšikov nielen na Slovensku správa, že Peter Sagan má problémy so srdcovým tepom.

Po pretekoch v horskej cyklistike neďaleko Valencie prekročila jeho tepová frekvencia hranicu 200 úderov za minútu, čo sa mu nikdy predtým nestalo.

Sagan bol hospitalizovaný v Taliansku a hovorilo sa, že podstúpi operáciu.

Napokon však išlo "len" o zákrok, pri ktorom trojnásobný svetový šampión dostal pod kožu senzor, ktorý neustále monitoruje jeho tep.

Už po pár dňoch sa jeho zdravotný stav zlepšoval a Sagan veril, že sa čo najskôr dokáže vrátiť na horský bicykel a bude môcť pokračovať vo svojom programe. 

"Moje výsledky sa zlepšujú. Monitorovacie zariadenie, ktoré mi implantovali, meria môj srdcový tep a prenáša výsledky v reálnom čase.

Lekársky tím je spokojný a všetko napreduje, našťastie, dobre. Samozrejme, mám z toho radosť," hovoril Sagan pre denník Šport.

Tento týždeň sa mal predstaviť na dvoch podujatiach v Marseille, no napokon vo Francúzsku neabsolvoval ani jeden štart. Dôvody boli rôzne.

Žilinský rodák sa najskôr v piatok chystal na preteky na krátkej trati, ale na štart nebol pustený, pretože na konte nemá dostatok UCI bodov. 

V nedeľu mal absolvovať hlavné preteky, no tiež sa nepostavil na štart. Tentokrát mu stopku nevystavili body, ale jeho zdravotný stav. 

„Keď som trénoval na skalnatých tratiach v Marseille, srdce dostalo pár nárazov. Niet sa čoho báť, dalo by sa povedať, že moje srdce potrebuje zastávku v boxoch.

Budúci týždeň podstúpim operáciu a vďaka môjmu priateľovi, športovému kardiológovi Dr. Robertovi Corsettimu, som si istý, že sa čoskoro vrátim do sedla. Budem vás priebežne informovať," napísal na instagrame.

S určitosťou tak vynechá aj plánované preteky v cestnej cyklistike.

Budúci týždeň sa mal zúčastniť vo farbách tímu Pierre Baquette, v ktorom pôsobí ako športový riaditeľ jeho brat Juraj, dvoch jednodňových pretekov v Slovinsku.

Jeho ďalší súťažný program sa bude odvíjať od jeho zdravotného stavu. V máji by mal na ceste absolvovať etapové preteky Okolo Maďarska a nevylúčil ani možnosť predstaviť sa koncom júna na Okolo Slovenska

"Bolo by skvelé pretekať na týchto pretekoch, ktoré som počas dvoch predchádzajúcich rokoch vynechal. Veľmi rád by som vzdal hold úžasným slovenským fanúšikom a o to viac, keď by som bol súčasťou slovenského tímu.

Chcem, aby všetci pochopili, že by to pre mňa znamenalo naozaj veľa. Napriek tomu musíme všetko krok za krokom posúdiť a urobiť príslušné a to najlepšie rozhodnutie. Verím, že čoskoro bude všetko jasné," komentoval Sagan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan musí ísť na operáciu: Moje srdce potrebuje zastávku v boxoch