Skvelá správa. Sagan potvrdil účasť na Okolo Slovenska, príde aj Froome

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
TASR, Miloslav Šebela|18. aug 2021 o 11:13 (aktualizované 18. aug 2021 o 12:13)

Sagan sa na podujatí predstaví prvýkrát v kariére.

BRATISLAVA. „Legendy prichádzajú aj na slovenské cesty,“ povedal športový riaditeľ pretekov Okolo Slovenska Ľudovít Lučanič.

Po prvýkrát v histórii sa na populárnych etapových pretekoch predstaví Peter Sagan. V minulosti to nebolo možné z rôznych príčin. 

„Okrem Sagana bude na pretekoch štartovať aj štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome. Tešíme sa hoci vieme, že po zranení sa ťažko dostáva do formy. Ale sám sa vyjadril, že sa veľmi teší na Slovensko,“ doplnil Lučanič.

Tridsaťšesťročný Brit bude prvým šampiónom Tour de France, ktorý sa predstaví na Okolo Slovenska.

Froome je najlepším cyklistom na dlhých etapových pretekoch súčasnej generácie. Má 9 triumfov na pretekoch Grand Tour a v minulosti bol v jednej chvíli aktuálnym šampiónom všetkých troch veľkých etapákov.

Ďalším zvučným menom v štartovej listine by mal byť siedmy muž tohtoročnej Tour de France Kazach Alexej Lucenko (Astana).

Saganovi budú čeliť Nizzolo, Hodeg či Bol

Medzinárodné preteky by mala v priamych prenosoch vysielať televízna stanica Eurosport. Okrem toho bude podujatie vysielať aj RTVS na Dvojke. Účasť prisľúbilo sedem tímov najvyššej kategórie World Tour a šesť prokontinentálnych tímov.

Popri Saganovi budú o etapové víťazstvá špurtovať aj ďalší elitní jazdci Giacomo Nizzolo (Qhubeka), Álvaro Hodeg (Quick-Step) či Cees Bol (DSM). 

Belgický tím Deceuninck ešte nezverejnil svoju nomináciu. Je možné, že na preteky pošle jedného zo šprintérov - Sama Bennetta alebo Marka Cavendisha. 

„Obaja boli najväčší Saganovi súperi v boji o zelený dres. Ak by jeden z nich prišiel, tak si môžeme povedať, že uvidíme súboje ako na Tour de France," vravel riaditeľ pretekov a prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Preteky sa konajú v termíne od 15. do 19. septembra. Na programe je prológ a štyri etapy. Prológ aj prvá etapa sa pôjdu v Košiciach. Potom pôjdu cyklisti smerom na západ.

Druhá etapa sa odštartuje pod Spišským hradom s cieľom v Dolnom Kubíne. Z rovnakého mesta pokračuje aj tretia etapa s cieľom v Považskej Bystrici.

Záverečná etapa povedie z Trenčianskych Teplíc do Trnavy. Cyklisti dohromady prejdú takmer 700 kilometrov a zabojujú o dvanásť rýchlostných a pätnásť vrchárskych prémií.

Etapy pripravovali pre Sagana

Zostavovateľ trate Stanislav Holec potvrdil, že etapy pripravoval s ohľadom na to, aby vyhovovali naturelu Sagana.

"Slovensko je členité. Mohol som pripraviť oveľa, oveľa náročnejšiu trať. Snažil som sa celý ročník pripraviť na Sagana. Poznáme jeho prednosti. Aj z toho dôvodu je na trati len jedna prémia prvej kategórie," uviedol Holec.

V jednotlivých etapách bude patriť medzi favoritov. Môže však zabojovať aj o celkové prvenstvo?

"Ťažko odhadovať s akou taktikou príde a ako pojme preteky. Či sa napríklad pokúsi vyhrať etapu a potom bude ladiť formu na majstrovstvá sveta. Podľa mňa sa bude chcieť ukázať doma, čo najlepšie. Dokazuje to pravidelne na spoločných šampionátoch ako to bolo aj tento rok v Bánovciach nad Bebravou," myslí si Privara.

Športový riaditeľ Lučanič si myslí, že celkové poradie bude veľmi tesné. „Každá etapa bude mať špurtérsku koncovku. Tímy sú také silné, že úniky zlikvidujú a v každom tíme je silný šprintér. O celkovom víťazovi zrejme budú rozhodovať bonifikácie v cieli," vraví Lučanič. 

Ak by sa v etapách rozhodovalo len v šprintoch, zvyšovalo by to šance Sagana na celkový triumf. 

V posledných troch rokoch sa zakaždým z celkového víťazstva tešili jazdci tímu Deceuninck Quick-Step. Posledným slovenským víťazom pretekov Okolo Slovenska je Martin Prázdnovský (2005). 

Dostane ochranku

Sagan na Okolo Slovenska ešte nikdy neštartoval, hoci má za sebou už bohatú kariéru. Dlho to nebolo možné kvôli tomu, že Okolo Slovenska bolo v nižšej kategórii UCI a nemohli sa ich zúčastniť elitné tímy WorldTour.

Zmenilo sa to v roku 2017, kedy sa preteky posunuli do kategórie 2.1. Odvtedy sú na štarte aj elitné tímy. V minulých rokoch však štart Sagana nebol možný pre jeho jeho súťažný program.

Pred rokom to bolo takmer isté, lenže pre svetovú pandémiu sa musel meniť súťažný kalendár a Sagan znova neprišiel.

Bora už nahlásila organizátorom celú nomináciu, ktorá sa na pretekoch predstaví. Okrem Petra Sagana budú v tíme Juraj Sagan, Erik Baška, Daniel Oss, Maciej Bodnar, Patrik Gamper a Frederik Wandahl.

Trojnásobný majster sveta bude veľkým lákadlom pre fanúšikov. Aj pri iných podujatiach je veľký záujem o spoloćnú fotografiu s ním, či jeho podpis. Na to myslel aj Saganov tím Bora-hansgrohe a od organizátorov si vyžiadal ochrankárov, aby ho sprevádzali medzi autobusom a štartom prípadne cieľom. 

„Peťa musíme trochu ochranovať. Paradoxne pred slovenskými fanúšikmi. Po stránke bezpečnosti to bude náročnejšie, ale čo sa týka organizácie nie. Malis me tu špičkových cyklistov a ešte sme sa nestretli s tým, že by mal niekto špeciálne nároky,“ doplnil Privara.

Náklady na organizáciu sa zvyšujú

Rozpočet pretekov v posledných rokoch stúpa.

„Organizácia nás stojí 700-tisic eur. Táto cena sa každý rok zvyšuje ako sa zvyšuje kvalita tímov na pretekoch,“ uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Na dofinancovanie pretekov a výroby signálu pre Eurosport schválila vláda dotáciu 350-tisíc eur pre SZC.

V stredu ešte nebolo dotiahnuté vysielanie na Eurosporte. Dotácia pokrýva len výrobu signálu. Na zaradenie do vysielania Eurosportu musí agentúra Slovakia Travel uhradiť ďalších 350-tisíc eur. Priamy prenos by však naisto malo vysielať RTVS. 

Vzhľadom na pandémiu ešte nie je známe, s akými opatreniami sa preteky budú konať. Situácia so šírením vírusu sa môže meniť a tým pádom aj opatrenia v covidautomate. 

"Musíme počkať aké budú opatrenia. Môže sa stať, že sa budú líšiť aj od jednotlivých regiónov. Máme na to tím ľudí, ktorí to zabezpečujú, a keď budú obmedzenia, tak to zavedieme. Všetky nariadenia budeme dodržiavať. Verím, že to zvládneme. Máme vśak záujem, aby etapy sledovalo, čo najviac divákov. Bolo by smutné, ak by sme tu mali také hviezdy ako Peťo Sagan a Chris Froome, a ľudia by ich nemohli vidieť," dodal Privara.

Na Okolo Slovenska sa predstaví spolu 22 tímov a štartovať môže až 154 cyklistov. Cyklisti budú súťažiť o štyri špeciálne dresy: žltý pre lídra celkového poradia, zelený pre lídra bodovacej súťaže, bodkovaný pre najlepšieho vrchára a biely pre najlepšieho jazdca do 23 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Skvelá správa. Sagan potvrdil účasť na Okolo Slovenska, príde aj Froome