Mal ísť Vueltu, TotalEnergies však Sagana do Španielska neberie

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|21. aug 2023 o 12:23

Ďalší súťažný program Sagana je otvorený.

BRATISLAVA. V júni všetko nasvedčovalo tomu, že Petra Sagana čaká v závere sezón štart na španielskej Vuelte. Sponzor jeho francúzskeho tímu spoločnosť TotalEnergies sa stal partnerom španielskej Vuelty a francúzsky tím bude na poslednej Grand Tour v kalendári štartovať.

Sponzor má prirodzene veľký záujem, aby sa na podujatí predstavila aj najväčšia osobnosť Peter Sagan.  

Aj preto slovenský cyklista vravel, že z tohto dôvodu zrejme jeho účasť na pretekoch Okolo Slovenska nebude možná. 

Vuelta bez Sagana

„Či prídem nezávisí odo mňa, ale od môjho zamestnávateľa. Ak by to bolo na mne, rád by som prišiel na Okolo Slovenska,“ reagoval Sagan koncom júna pred spoločnými majstrovstvami SR a ČR. 

Španielska Vuelta štartuje v sobotu 26. augusta v Barcelone. Tím TotalEnergies v pondelok zverejnil nomináciu a Sagan v nej nie je. 

Poslednou Grand Tour slovenského cyklistu v kariére tak zostane tohtoročná Tour. V Paríži sa tešil, že má tieto preteky za sebou.

"Som rád, že to bola moja posledná etapa. Život však ide ďalej, šou musí pokračovať. Užil som si to v cestnej cyklistike aj na Tour. Sú to najväčšie preteky, ale už mám toho dosť," povedal Sagan pre Eurosport.

Lídrom TotalEnergies na Vuelte by mal byť Belgičan Steff Cras, ktorý po nešťastnom páde odstúpil z Tour, kde bol príjemným prekvapením.

Saganov program nie je známy

Pre Sagan to však znamená, že jeho štart na Okolo Slovenska nie je úplne vylúčený. Preteky sa budú konať od 13. do 17. septembra.

Budú viesť z Košíc do Púchova. Na trase bude viacero pamiatok, cyklisti pôjdu okolo Bojnického zámku, Oravského podzámku, budú štartovať pri zámku v Hlohovci, pôjdu popod Tatry a prejdú aj cez Oravu. Najvyšší bod pretekov bude v Zázrivej - 1061 m.

Cieľovými mestami sú Košice, Poprad, Martin, Nitra a Púchov.

„Situácia okolo štartu tímu TotalEnergies je stále otvorená. Často sa tento tím rozhoduje ohľadom štartu na poslednú chvíľu,“ reagoval ešte v júni športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič. 

„Peťo sa vyjadril že by chcel prísť na Okolo Slovenska, preto to ešte neuzatvárame. Ak príde TotalEnergies, pribudne na štartovej listine ešte jeden tím. Na tom aby prišiel na Okolo Slovenska pracujeme sedem mesiacov.“ 

Sagan nemá momentálne oficiálne potvrdené ďalšie súťažné štarty. Podľa neoficiálnych zdrojov by však mal štartovať na klasikách Bretagne Classic - Ouest-France (3. septembra) a Tour de Vendeé (1. októbra).

Je však pravdepodobné, že Sagan bude na jeseň štartovať aj na pretekoch Svetového pohára v horskej cyklistike, keďže chce zabojovať o miestenku na olympijské hry do Paríža 2024.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Mal ísť Vueltu, TotalEnergies však Sagana do Španielska neberie