Cavendish je s otáznikom. Kto príde na preteky Okolo Slovenska?

Mark Cavendish.
Mark Cavendish. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. sep 2022 o 12:35

Peter Sagan titul spred roka obhajovať nebude.

BRATISLAVA. Hlavné námestie v Košiciach bolo zaplnené. Niektorí fanúšikovia dokonca tvrdia, že ľudí bolo viac, ako sa prišlo pozrieť na pápeža Františka. Keď Peter Sagan pozdravil ľudí, bolo počuť riadny rachot. 

Trojnásobný majster sveta vlani prvý raz štartoval na pretekoch Okolo Slovenska. Stále bojoval o víťazstvo, pritiahol tisícky fanúšikov.

„Atmosféra bola skvelá,“ pochvaľoval si.

Obhajovať žltý dres však tento rok nepríde. Bude sa pripravovať v Austrálii na svetový šampionát. Fanúšikom však poslal odkaz prostredníctvom videa.

„Ahojte, fanúšikovia cyklistiky. Chcel by som vás pozvať na preteky Okolo Slovenska. Aj keď sa ich tento rok nezúčastním, pretože mám iné povinnosti, určite príďte. Uvidíte dobrú šou,“ pozval Sagan fanúšikov na preteky.

Žilinčan si tento rok zvolil pred svetovým šampionátom iný program prípravy. Posledné dni bol na sústredení v Amerike. V piatok a v nedeľu štartuje na dvoch klasikách v Kanade a odtiaľ cestuje priamo do Austrálie. 

Peter Sagan sa tento rok nezúčastní, keďže majstrovstvá sveta sú v Austrálii a letí tam z Quebecu, kde budú tento týždeň Grand Prix.

Ide tam kvôli aklimatizácii a má veľkú šancu vyhrať tam štvrtý titul majstra sveta, povedal prezident SZC a generálny riaditeľ pretekov Peter Privara.

„Vedenie tímu aj sponzor TotalEnergies mali veľký záujem o to, aby Peter na Okolo Slovenska štartoval, ale manažér dal Peťovi možnosť, aby si sám zvolil svoj program.

Peter si zvolil takúto prípravu. Máme však prísľub, že v budúcom roku by mal na Okolo Slovenska prísť,“ uviedol športový riaditeľ Okolo Slovenska Ľudovít Lučanič. 

Najväčšia hviezda nie je istá

Aj bez trojnásobného majstra sveta by 66. ročník pretekov mal mať cveng, hoci tento rok nie je taká silná štartová listina ako vlani.  

Hlavným ťahákom pretekov mal byť bývalý majster sveta a veľký rival Petra Sagana Mark Cavendish. Quick-Step ho zaradil do nominácie na preteky.

Okolo Slovenska 2022

  • prológ (13. septembra): Petržalka - Petržalka, 7 km
  • 1. etapa (14. septembra): Šamorín - Trnava, 142,3 km
  • 2. etapa (15. septembra): Hlohovec - Banská Štiavnica, 185,8 km
  • 3. etapa (16. septembra): Detva - Spišská Nová Ves, 210 km
  • 4. etapa (17. septembra): Levoča - Košice, 182,1 km

„Potešilo nás to. Lenže pred pár dňami doplnil tím do nominácie ďalšie meno. Znovu je to šprintér Ethan Vernon,“ uviedol pokračoval Lučanič. 

Organizátori tušili, že zostava tímu nie je finálna a môže v nej dôjsť k zmenám.  

„Poslali nám z tímu správu, že nevedia zaručiť účasť Marka Cavendisha na pretekoch, pretože po prekonaní covidu má zdravotné problémy. Trápi ho postcovidový syndróm a trénuje minimálne,“ uviedol Lučanič. 

Cavendish by bol veľkou hviezdou. Medzi aktívnymi pretekármi má najviac víťazstiev – 161 a je rekordérom v počte víťazných etáp na Tour de France (34). 

Quick-Step má však v nominácii aj českých reprezentantov Zdeňka Štybara, Josefa Černého či výborného dánskeho šprintéra Michaela Mörköva.

Martin Svrček pre Sportnet sa vyjadril, že tím príde v silnom zložení a bude mať najvyššie ambície.

Dva tímy sa odhlásili

Z pretekov sa však odhlásili dva WorldTour tímy: BikeExchange a Bahrain - Victorious. 

„Zdôvodnili to koronavírusom a náročným programom. Je nám to ľúto. Miesto šiestich tímov WorldTour, budú štartovať štyri,“ ozrejmil Lučanič.

Vlani štartoval na Okolo Slovenska aj štvornásobný víťaz Chris Froome, Roman Kreuziger, Domenico Pozzovivo či Alexej Lucenko. 

Chris Froome na pretekoch Okolo Slovenska 2021.
Chris Froome na pretekoch Okolo Slovenska 2021. (Autor: TASR)

Tento rok zatiaľ také osobnosti chýbajú. V nomináciách sú napríklad holandský vrchár Sam Oomen, taliansky časovkár Manuel Boaro, šprintéri Rudy Barbier, Sasha Modolo, či španielsky vrchár Mikel Nieve.

„Nie som sklamaný. Musím rešpektovať situáciu je zložitá tento rok. Majstrovstvá sveta sú v Austrálii a veľké tímy majú povinnosť štartovať na Vuelte, na klasikách v Kanade a zároveň sú jednorazovky v Belgicku. Ale pelotón bude na Okolo Slovenska podľa mňa vyrovnanejší,“ povedal Lučanič. 

„Šéfovia niektorých tímov mi písali, že nemajú sem koho poslať vzhľadom na zranenia a ochorenie covidom. Bojujeme o to, aby tu boli najlepší cyklisti. Rokujeme o tom s tímami, aby tí, ktorí nemajú iný program prišli. Aj hviezdy. Uvidíme, či sa to podarí,“ doplnil. 

Tentokrát zo západu na východ

Uzávierka nominácií je v sobotu 10. septembra. 

Na štarte sa predstaví 16 Slovákov. V reprezentačnom drese bude štartovať Juraj Sagan, za Duklu Banská Bystrica nastúpi Lukáš Kubiš, v tíme Quick-Stepu Martin Svrček a v českom tíme ATT Investments Matúš Štoček.

Naopak štartovať by nemal Erik Baška, ktorého dlhodobo trápia zdravotné problémy.

Rozpočet pretekov je milión eur. Z toho 650-tisíc eur pokrýva organizáciu, ďalších 350-tisíc je na výrobu televízneho signálu Eurosportu a na propagáciu Slovenska.  

VIDEO: Okolo Slovenska 2021

Preteky Okolo Slovenska sa budú konať od 13. do 17. septembra. Majú celkovú dĺžku 728 km. Tento rok pôjdu cyklisti zo západu na východ.

Prológ sa bude konať v Petržalke, prvá etapa vedie zo Šamorína do Trnavy. Cieľ Okolo Slovenska bude v Košiciach, kde vlaňajší ročník začínal. 

Z môjho pohľadu pôjde o najkrajší, ale aj najťažší profil pretekov za posledné roky. Opäť sme sa snažili ukázať zaujímavé zákutia nášho krásneho Slovenska.

Či už výberom etapových miest alebo traťou. Mnohé z nich sú skvosty slovenskej histórie, to najlepšie, čo doma máme, priblížil zostavovateľ trate Stanislav Holec.

Počas prológu a štyroch etáp budú cyklisti bojovať o 12 rýchlostných a 17 vrchárskych prémií. 

Na trase čakajú pretekárov stúpania na hrad Červený kameň, Červená studňa, Štiavnické Bane, Detvianska Huta, Dobšinský kopec a Grajnár.

Detailný rozpis etáp aj časový harmonogram je k dispozícii na oficiálnej stránke podujatia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cavendish je s otáznikom. Kto príde na preteky Okolo Slovenska?