Štartovka Paríž - Roubaix? Bez obhajcu, Sagana, ale s youtuberom

Mathieu van der Poel počas prehliadky trate Paríž - Roubaix 2022.
Mathieu van der Poel počas prehliadky trate Paríž - Roubaix 2022. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|16. apr 2022 o 12:30

Kto sú najväčší favoriti klasiky Paríž - Roubaix 2022?

BRATISLAVA. V predošlej edícii najslávnejšej cyklistickej klasiky bolo pretekárov ťažké rozoznať. Všetci boli zablatení, takže ich dresy vyzerali skoro rovnako.

Preteky Paríž - Roubaix sa pre pretrvávajúcu pandémiu koronavírusu uskutočnili v netradičnom októbrovom termíne. Po devätnástich rokoch ich sprevádzal dážď, čo ešte umocnilo náročnosť pretekov známych ako "Peklo severu".

Dlažobné kocky boli klzké, na trati sa vytvárali veľké kaluže a nechýbali ani viaceré pády. "Opísať to? To sa ani nedá. Bolo to extrémne. Dnes som videl veci, aké som ešte v živote nevidel," povedal víťaz z roku 2019 Philippe Gilbert.

"Paríž - Roubaix je samo osebe ťažké, dnes to bol ale extrém pre strašne ťažké podmienky. Kľúčové bolo prežiť po cieľ," doplnil Peter Sagan.

Na velodróme v Roubaix napokon mohol zdvihnúť ruky nad hlavu Talian Sonny Colbrelli, ktorý zavŕšil fantastickú sezónu. V cieli dlhší čas zostal ležať na zemi. Bol vyčerpaný, no zároveň nesmierne šťastný.

O šesť mesiacov neskôr však svoje najcennejšie víťazstvo obhajovať nebude. Koncom marca Talian skolaboval v cieli prvej etapy pretekov Okolo Katalánska a lekári ho museli resuscitovať.

Colbrelli je šťastným mužom

V nemocnici v Girone mu o pár dní na to voperovali defibrilátor a v súčasnosti nie je jasné, či vôbec bude môcť Colbrelli opäť súťažne pretekať.

"Príde čas, keď všetko vyhodnotím a potom sa rozhodnem. Necítim sa však ako bývalý pretekár," povedal Talian v rozhovore pre Gazzetta dello Sport.

Okrem toho priznal, že sa považuje za veľmi šťastného muža.

"Spočiatku som bol nahnevaný na celý svet. Prečo ja? Ale postupne som sa pozrel aj na druhú stranu mince. Som nažive, mám sa dobre a užívam si každú chvíľu, " dodal úradujúci majster Európy.

Neúčasť obhajcu víťazstva na Paríž - Roubaix je málo vídaným javom. Colbrelliho absencia však nie je jedinou anomáliou v štartovej listine 119. ročníka slávnych pretekov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Štartovka Paríž - Roubaix? Bez obhajcu, Sagana, ale s youtuberom