Priveľa zábavy a alkoholu. Alaphilippovi pohrozil šéf ukončením zmluvy

Julian Alaphilippe.
Julian Alaphilippe. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. feb 2024 o 11:55

Patrick Lefevere dal svojmu jazdcovi ultimátum.

BRATISLAVA. Keď šéf klubu či tímu nestojí za svojím hráčom či pretekárom, nie je to dobré. Aj športovec môže mať pochybnosti. Navyše to neprospieva imidžu daného klubu. 

Slovné útoky šéfa tímu Soudal Quick-Step Patricka Lefevera na Juliana Alaphilippa už nie sú ničím novým. Lefevere už dlhšiu dobu otvorene vyjadruje nespokojnosť s výkonmi dvojnásobného majstra sveta. 

Aktuálne to znovu potvrdil v rozhovor pre magazín Humo. Alaphilippe vraj nedáva do cyklistiky už toľko úsilia a energie. 

„Julian je dobrý chlap, ale po podpísaní lukratívneho kontraktu sme už od neho toľko nevideli. Rešpektujem svojich pretekárov, ale musí to zostať vo férovej rovine. Ak je niekto starší, musí sa o seba viac starať, trénovať viac, nemôže sa vzdať,“ hovoril Lefevere. 

Má plat šampióna a musí to potvrdiť

Zmluva, ktorú spomína je trojročný kontrakt, ktorý podpísal Alaphilippe na jar v roku 2021 a vyprší v tejto sezóne. V tom čase bol Francúz aktuálnym majstrom sveta. Bol na vrchole slávy.

Zmluva mu zaručuje príjem 2,3 milióna eur ročne. 

Na jeseň rorku 2021 dokázal ešte titul obhájiť. Odvtedy Alaphilippe skutočne z najvyšších priečok ustúpil. Za posledné dva roky pridal len 4 víťazstvá.

Pre porovnanie v roku 2018 a 2019 ich mal spolu 24.

No mal aj viacero zranení. Pred dvomi rokmi na klasike Liege – Bastogne – Liege mal extrémne nebezpečný pád, pri ktorom si zlomil kľúčnu kosť, niekoľko rebier a mal prepichnuté pľúca. Zo zranenia sa zotavoval veľmi dlho a na jeseň sa znovu zranil na Vuelte. 

Lefevere však výkony a výsledky Alaphilippa začal spochybňovať už v roku 2022. Už vtedy tvrdil, že „Julian má plat šampióna a musí potvrdiť, že ním stále je.“

Večierkom je koniec

Teraz Lefevere tvrdí, že Alaphilippe si až príliš užíva a to sa podpisuje pod jeho výkony. 

„Príliš veľa večierkov a priveľa alkoholu. Julian je pod veľkým vplyvom svojej manželky Marion Roussovej. Stále je mladý a plný energie. Občas mu treba ukázať, kde sú jeho hranice a povedať mu, že ďalej už nemá ísť,“ hovoril Lefevere. 

Vlani na jeseň mal vraj stretnutie, na ktorom boli okrem Alaphilippa aj jeho manželka a agent Dries Smets a Lefevere im povedal, že už nebude večierky a alkohol tolerovať. 

„Povedal som mu: 'Takto to ďalej nejde. Ak to ešte raz porušíš, okamžite ťa vyhodím.' Pochopil to a znovu sa dal dokopy,“ doplnil Belgičan. 

Vo štvrtok Lefevere uviedol na pravú mieru, že stretnutie, ktoré spomínal sa konalo v novembri 2022 a odvtedy vraj dvojnásobný majster sveta životosprávu neporušil. Vraj nevypil ani kvapku alkoholu.

Alaphilippe má v tíme Soudal zmluvu len do konca sezóny a dlhší čas sa hovorí o jeho možnom odchode to tímu Total-Energies.

V sobotu nastúpi na klasike Omloop Het Nieuwsblad. Po jarných klasikách by mal štartovať v máji na Giro d'Italia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Priveľa zábavy a alkoholu. Alaphilippovi pohrozil šéf ukončením zmluvy