Zaostáva, naposledy spadol. Sagan má jedinú možnosť, ako sa dostať na olympiádu

Peter Sagan počas MS 2023 v Glasgowe v disciplíne short track.
Peter Sagan počas MS 2023 v Glasgowe v disciplíne short track. (Autor: Felipe Cano pre Slovenský zväz cyklistiky)
Miroslav Kováčik|19. feb 2024 o 14:00

Petra Sagana čaká v horskej cyklistike zaujímavý program.

BRATISLAVA. Keď na olympiáde v Riu de Janeiro v roku 2016 vymenil Peter Sagan cestný bicykel za horský, mnohí sa v úvode jeho jazdy uškŕňali.

Hoci štartoval z posledného radu, trvalo mu minútu a pol, aby sa prepracoval na štvrté miesto a jazdil v kontakte so špecialistami na túto disciplínu.

Ktovie, ako by sa vtedy preteky skončili, nebyť viacerých defektov. 

"Myslím si, že by som asi nevydržal až do konca s tými úplne najlepšími, lebo nemám na to ani skúsenosti, ale určite to mohol byť pekný výsledok," hovoril vtedy Sagan, ktorý napokon obsadil 37. priečku. 

O sedem rokov neskôr vymenil žilinský rodák cestný bicykel za horský natrvalo s cieľom vybojovať si olympijskú miestenku v Paríži.

Jeho doterajšie výsledky však nie sú žiadna sláva.

Spadol a dostal dve kolá

V auguste minulého roka obsadil na MS v pretekoch na krátkej trati 37. miesto a na olympijskej trati prišiel do cieľa 63. s mankom vyše siedmich minút.

Pred začiatkom tejto sezóny absolvoval sústredenie v Južnej Afrike, no aj vo svojich úvodných dvoch vystúpeniach skončil ďaleko za najlepšími.

V pretekoch v Abú Zabí, ktoré boli skôr imidžovou záležitosťou, skončil na 24. pozícii a v nedeľu mu na podujatí v Španielsku nadelili najlepší jazdci dve kolá. 

Preteky v meste Chelva patria do kategórie HC, teda sú iba o úroveň nižšie ako Svetové poháre. Konkurencia bola podstatne väčšia než v Abú Zabí. Zvíťazil majster Európy Vlad Dascalu, druhý bol vicemajster sveta Samuel Gaze.

Konečné 49. miesto Sagana ovplyvnil aj pád, no napriek tomu je priepasť medzi najlepšími pretekármi na "horákoch" a Saganom príliš veľká. 

Do Ria cestoval pretekár z Lesotha

Parížska olympiáda sa začne o 159 dní. Je ťažké odhadnúť, ako veľmi sa môže Sagan dovtedy zlepšiť, no aj keby senzačne začal zrazu vyhrávať, účasť pod piatimi kruhmi nemá vo svojich rukách. 

V olympijskom rebríčku v cross country je Slovensko na 34. mieste.

Účasť v Paríži si zaistí 19 najlepších krajín. Rozdiel medzi 19. a 34. miestom je už priepastných 1600 bodov. Je to rozdiel, ktorý nedokáže jeden jazdec zmazať.

Peter Sagan zatiaľ dokázal v horskej cyklistike získať do rebríčka 12 bodov.

Jedinou olympijskou nádejou pre neho je miestenka univerzálnosti. O nej rozhoduje komisia tripartity Medzinárodného olympijského výboru. Bude o ňu žiadať viacero krajín. MOV ju však udelí len jednej krajine.

Komisia tripartity ju zvykne udeľovať rozvojovým krajinám, aby mali na hrách zastúpenie. Napríklad, do Ria 2016 ju získal v horskej cyklistike pretekár z Lesotha a v ženskej súťaži zástupkyňa z Východného Timoru.

Komisia je v rozhodovaní autonómna. Môže ju udeliť ktorejkoľvek krajine.

Jednou z krajín, ktoré sú pod čiarou, je aj Holandsko. Je to paradoxné, keďže Mathieu van der Poel by mal byť hlavným favoritom na zisk zlatej medaily.

Holanďanom však zrejme miestenka neujde.

Získajú ju totiž aj dve krajiny na základe výsledkov z MS do 23 rokov. A keďže Francúzsko aj Švajčiarsko figurujú na prvých dvoch priečkach rebríčka, miestenka by mala prischnúť Holandsku.

Mathieu Van der Poel po triumfe na monumentálnej klasike Paríž - Roubaix.
Mathieu Van der Poel po triumfe na monumentálnej klasike Paríž - Roubaix. (Autor: TASR/AP)

Svetový pohár ho čaká aj v Česku

Sagan sa v Abú Zabí vyjadril, že mu cestná cyklistika nechýba. Svoju kariéru chcel ukončiť na horskom bicykli a čas strávený v prírode si užíva.

"Užívam si atmosféru v prostredí horských bicyklov. Ak mám byť úprimný, pozdáva sa mi to omnoho viac. Som v prírode a nie nonstop na ceste. Veľmi si to užívam a pretekanie na ceste mi nechýba," povedal pre Šport24.

V horskej cyklistike síce nemá toľko súťažných dní ako na ceste, ale na ich nedostatok sa trojnásobný majster sveta sťažovať nemôže. 

Už 25. februára absolvuje preteky v Banyolese, 17. marca v Marseille a o necelé dva mesiace by ho mali čakať prvé štarty vo Svetovom pohári.

Ten v disciplíne cross country, na ktorú sa Sagan sústreďuje, sa začína 12. - 14. apríla v brazílskej Mairipore, neďaleko Sao Paula. 

V krajine známej najmä vášňou pre futbal sa uskutoční aj druhé podujatie, tentokrát v meste Araxá. Ide o novinku v porovnaní s predošlými sezónami. 

Svetový pohár v horskej cyklistike 2024

Program disciplíny cross country:

  • 12. - 14. apríl: Mairipora, Brazília 
  • 19. - 21. apríl: Araxá, Brazília 
  • 24. - 26. máj: Nové Mesto na Morave, Česká republika
  • 14. - 16. jún: Val di Sole, Taliansko 
  • 21. - 23. jún: Crans-Montana, Švajčiarsko 
  • 28. jún - 7. júl: Haute-Savoie, Francúzsko 
  • 27. - 29. september: Lake Placid, 
  • 4. - 6. október: Mont-Saint-Anne, Kanada

"Horská cyklistika pokračuje v medzinárodnom rozvoji a Svetový pohár je nepochybne kľúčovým prvkom tohto pokroku.

V sezóne tak pribudnú dejiská nielen v Európe, ale aj v Severnej a Južnej Amerike," povedal prezident UCI David Lappartient.

Pred olympiádou v Paríži sú na programe aj preteky Svetového pohára v Novom Meste na Morave, talianskom Val di Sole, švajčiarskej Crans-Montane a generálkou bude podujatie v Hornom Savojsku.

Ešte pred OH sú na programe aj majstrovstvá Európy v rumunskom Cheile Gradistei (8. - 12. mája). Svetový šampionát sa uskutoční na prelome augusta a septembra v Andorre, v stredisku Pal Arinsal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zaostáva, naposledy spadol. Sagan má jedinú možnosť, ako sa dostať na olympiádu