Burcuje kolegov do boja, aj keď vie, že bude trpieť, vraví Valach o Saganovi

Peter Sagan.

Burcuje kolegov do boja, aj keď vie, že bude trpieť, vraví Valach o Saganovi

Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|28. jún 2023 o 10:05

Na Tour bude so Saganom aj športový riaditeľ Ján Valach.

Na pretekoch sledujú fanúšikovia len jazdcov. V autách za pelotónom však pracujú športoví riaditelia. Od roku 2016 sa v elitnej cyklistike pohybuje aj JÁN VALACH.

Najskôr pracoval po boku Petra Sagana v tíme Bora-Hansgrohe, teraz sa s tímom TotalEnergies pripravuje už na siedmu Tour de France.

"Som mu nesmierne vďačný za možnosť byť s ním, vidieť najvyššiu cyklistiku a jeho vlastnosť byt lídrom. Videl som ako má líder vyzerať, ako znáša tlak a ako dokáže tlačiť kolegov do boja, aj keď vie, že bude trpieť," opisuje Valach.

Rozhovor vznikol ešte pred pádom Petra Sagana na majstrovstvách Slovenska a Česka v cestnej cyklistike v Tlmačoch.

Aktuálna sezóna je poslednou pre Petra Sagana vo WorldTour. Je to na ňom cítiť, že sa lúči s vrcholovou cyklistikou?  

To by som nepovedal. Skôr mám pocit, že to ľudia niekedy preháňajú. Peter je stále medzi nami. Normálne dokončí túto sezónu medzi profesionálmi. Nikdy nebol nastavený, že niečo som dosiahol a už na to kašlem. Je to človek momentu, no zároveň je aj zodpovedný. 

Môže si dávať Sagan stále vysoké ciele a priblížiť sa k úspechom, ktoré dosiahol v minulosti?

Prišli mladí a silní súperi. Možno v ďalších dekádach nebudú takí silní cyklisti ako jazdia teraz. Van der Poel, van Aert, Pogačar sú hviezdy.

Peter stále môže dosiahnuť úspech, ale má proti sebe súperov, o ktorých by som ani nepovedal, že sú prvotriedni. Oni sú vo vlastnej kategórii.

Napriek tomu verím, že môže uspieť a pôjde za tým. Ak zacíti víťazstvo, je schopný zdolať všetkých. A na rozdiel od mladých pretekárov nerobí chyby. Oni stále áno. 

V rozhovore sa dozviete

  • Má pred sebou ešte Peter Sagan veľký cieľ?
  • Prečo má šancu uspieť na majstrovstvách sveta?
  • Čo získal Valach od Sagana?
  • Ako sa zmenila elitná cyklistika za posledné roky? 
  • Ako sa musí pripraviť na Tour športový riaditeľ? 
  • Prečo už cyklisti na Tour nechodia po fľaše do auta? 

Je reálne, že by na Tour zabojoval o ôsmy zelený dres? 

Pôjdeme etapu za etapou a uvidíme, ako sa bude cítiť. Peter je obrovský bojovník, a keď cíti šancu, pôjde za ňou. Nebudeme hovoriť, že ideme vyhrať. Čakajú nás náročné etapy. Priestoru bude veľa. Koľko bude šprintérskych etáp? Hovoria síce, že ich má byť osem, ale možno budú štyri. Dnes je ťažké ustrážiť pelotón. 

Organizátori dávajú na záver pred cieľ vždy nejaký kopec, keď tam odíde niekto, môže prísť s náskokom pár sekúnd. Tímy skôr púšťajú jazdcov do únikov akoby mali celý deň pracovať, čakať na šprint a niekto ich potom predbehne.

Ja vidím štyri šance pre šprintérov. Potom v zmiešaných etapách sú ďalšie možnosti, ale tam to závisí aj od ďalších okolností. 

Športový riaditeľ tímu TotalEnergies Ján Valach.
Športový riaditeľ tímu TotalEnergies Ján Valach. (Autor: TASR)

Je prehnané, že súperi nepúšťajú Petra Sagana do únikov, lebo majú z neho stále obavy? 

Je to tak. Ani sme sa v poslednej dobe o to nepokúšali. Peter je vždy taký magnet. Súperi vedia, že nejde do únikov pre nič za nič. Ide tam so zámerom a chcú tam byť s ním aj ostatní. 

Pred sebou má náročnú sériu. Najskôr ho čaká Tour de France, následne majstrovstvá sveta v cestnej aj horskej cyklistike a potom zrejme aj Vuelta. Môže tieto preteky zvládnuť solídne? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Burcuje kolegov do boja, aj keď vie, že bude trpieť, vraví Valach o Saganovi