Cyklista Sergio Henao môže znova súťažiť

Henao (v strede) v spoločnosti krajanov Cháveza a Quintanu (vpravo).
Henao (v strede) v spoločnosti krajanov Cháveza a Quintanu (vpravo). (Autor: SITA/ AP)
SITA|1. jún 2016 o 11:40

Experti vyšetrujúci jeho abnormálne hodnoty v biologickom pase nebudú podnikať žiadne ďalšie kroky.

BRATISLAVA. Cyklista tímu Sky Sergio Henao môže znova súťažiť, experti vyšetrujúci jeho abnormálne hodnoty v biologickom pase nebudú podnikať žiadne ďalšie kroky.

Pritom ešte 20. apríla sa skupina odborníkov z Lausanne dožadovala ďalších informácií od kolumbijského vrchárskeho špecialistu. V utorok o zvrate informovala Medzinárodná cyklistická únia (UCI).

Dvadsaťosemročného rodáka z Rionegra stopli už v roku 2014 po tom, ako v jeho biologickom pase nastali nezhody v krvnom profile, ktoré niekedy môžu naznačovať prítomnosť látok zvyšujúcich výkon.

V prípade Henaa sa to však vtedy nepotvrdilo.

Tento rok ho Sky suspendoval len niekoľko hodín pred začiatkom aprílovej klasiky Valónsky šíp, kde mohol patriť medzi favoritov na víťazstvo.

Pár dní predtým druhý rok po sebe obsadil celkové druhé miesto na pretekoch Okolo Baskicka, na ďalších etapových podujatiach Tour Down Under a Paríž-Nice figuroval v prvej desiatke konečnej výsledkovej listiny.

"Sme radi, že je koniec, ale nie sme prekvapení. Vždy sme verili v Sergia. Mal našu plnú podporu. Toto rozhodnutie znamená, že sa môže vrátiť späť na trať. Som si istý, že bude veľkým prínosom tímu v zostávajúcej časti sezóny," komentoval na facebooku šéf tímu Sky Dave Brailsford.

V Henaovom prípade sa predpokladá teória, že za jeho anomáliami v krvnom profile môže byť kolumbijské vysokohorské prostredie, v ktorom žije.

Počas sezóny pri striedaní menšej a väčšej nadmorskej výšky môže dochádzať k výkyvom hladiny hemoglobínu.

Krvné farbivo na seba viaže kyslík a jeho percento v krvi sa zvyšuje vo väčšej nadmorskej výške, pretože telo si kompenzuje nižší príjem kyslíka z redšieho vzduchu.

Informácie sú z webov Cyclingnews a Cyclingweekly.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklista Sergio Henao môže znova súťažiť