Crosby začal tam, kde pred rokom skončil

Sidney Crosby do zranenia kraľoval NHL. Tabuľku produktivity  viedol o desať bodov pred Stevenom Stamkosom. V prvom zápase po návrate ukázal, kam sa chce vrátiť.
Sidney Crosby do zranenia kraľoval NHL. Tabuľku produktivity viedol o desať bodov pred Stevenom Stamkosom. V prvom zápase po návrate ukázal, kam sa chce vrátiť. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|22. nov 2011 o 15:13

Najväčšia hviezda NHL sa vrátila po desiatich mesiacoch na ľad skvele. Islanders strelila dva góly a na dva prihrala.

BRATISLAVA. Prvá strela gól, potom ďalší a ešte dve asistencie, aby toho nebolo málo. Takto sa vracia na ľad hviezda. Žiadne oťukávanie, skúšanie podmienok či hľadanie formy, ale rovno to najlepšie, čo vie.

To, že Crosby nehral od januára pre otras mozgu, nebolo proti New York Islanders vôbec vidieť. V zápase ryl ľad ako zúrivý býk.

Pri prvej akcii v piatej minúte zápasu ukázal svoje umenie v plnej kráse. Najprv pomohol spoluhráčom získať puk za bránkou, potom si nakorčuľoval do stredného pásma, kde mu prihral Pascal Dupuis. Bez problémov sa zbavil obrancu a nechytateľným bekhendom zavesil puk do rohu bránky.

Pri následnej oslave sa dalo vyčítať z Crosbyho úst, ako sa mu „uľavilo“.

„Dúfam, že doma sa nikto nepozeral na moje pery. Nemohol som sa udržať,“ so smiechom skonštatoval miláčik Kanady pre faceoff.com.

Návrat á la Lemieux

Jeho senzačný návrat pripomenul fanúšikom Pittsburghu podobnú situáciu spred jedenástich rokov, keď sa 27. decembra 2000 vrátil na ľad po vyliečení rakoviny Mario Lemieux. Legendárny útočník strelil gól, na dva prihral a v sezóne získal skvelých 76 bodov v 43 zápasoch.

„Na ten zápas si pamätám. Mario hral skvele, pri návrate sa to nepodarí hocikomu,“ povedal pre The Globe and Mail Crosby.

Dvadsaťštyriročný útočník už po prvom zápase naznačil, že forma z januára by nemusela byť až tak ďaleko, ako si mnoho odborníkov myslelo.

„Štyri body sú skvelé, ale stačilo mi, že som mohol byť späť v akcii. Miestami som mal pocit, že čakám na návrat celú večnosť,“ dodal Crosby.

Kreatívny center sa výborne dopĺňal v útoku s krídelníkmi Pascalom Dupuisom a Chrisom Kunitzom.

„Môžete od neho čakať všetko. Je preč desať mesiacov a vráti sa štyrmi bodmi. Je to presne to, čo ľudia s výnimočným talentom robia,“ povedal Dupuis.

Tvrdé súboje zvládol

Zápas proti Islanders sa niesol v pozitívnej nálade, ale v desiatej a jedenástej minúte diváci strnuli. Najprv Crosbyho kroščekoval Milan Jurčina a vzápätí ho tvrdo narazil na mantinel Travis Hamonic.

Kapitán Penguins však oba súboje zvládol a po zápase okomentoval narazenie od Hamonica ako vlastnú chybu. „Bola to hlúposť ísť do súboja, ktorý bol od začiatku prehraný. Na druhej strane ma to však presvedčilo, že som už stopercentne v poriadku.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Crosby začal tam, kde pred rokom skončil