Cíger nechce uspokojenie, čaká profesionalitu

SITA|1. okt 2008 o 08:14

Jeden z najväčších večerov vo svojej trénerskej kariére zažil v utorok kouč hokejistov Slovana Bratislava Zdeno Cíger.

BRATISLAVA. Jeho zverenci odohrali s klubom NHL Tampa Bay Lightning na domácom ľade vyrovnaný prípravný duel, o ktorého výsledku v prospech zámorského tímu rozhodli až samostatné nájazdy.

"Spokojní môžu byť fanúšikovia i my. Je to pekný pocit. Chalani si dokázali, že hráči z NHL sú tiež normálni ľudia a dá sa proti nim hrať. Treba to len zobrať profesionálne. Som rád, že to moji zverenci pochopili," povedal po zápase Cíger, ktorý má z obdobia svojej aktívnej činnosti aj skúsenosti so zámorskou profisúťažou.

Kouč slovenského majstra si po súboji s Tampou, za ktorú v minulosti hrával, pochvaľoval profesionálny prístup všetkých, ktorý sa na organizácii samotného duelu akýmkoľvek spôsobom podieľali. To mu v domácej súťaži často chýba. Fanúšikovia zažili v utorok večer v Bratislave profesionalitu zámorského typu.

"Na Slovensku sa dlhé roky len uspokojujeme s dosiahnutými vecami. Robota je tu veľmi ťažká, stále sa napádame, upadáme do rôznych kritík. Aj chceme niečo zmeniť, ale nedá sa to. Profesionálny hokej však tvoria úplne iné veci, je iný. My sa tu sami ubíjame v rôznych stresoch. Dnes bol celý deň na odlišnej úrovni ako zvyčajne," upozornil Cíger, ktorého za koučing vyzdvihol na pozápasovej tlačovej besede tréner súpera Barry Melrose.

"Nemôžem povedať, že by ma pochvala nepotešila. Robím svoju prácu tak, ako ju cítim. Nie je to však jednoduché, ak uspejete alebo nie, tak vás každý kritizuje, a to potom ubíja. Slová uznania mi dodali ďalšie sily do práce. Je tu veľa schopných ľudí, na ktorých treba stavať. Určite ešte vo svete nemám veľké trénerské renomé, dnešným dňom sa môj boj oň neskončil," poznamenal Cíger, ktorý absolutórium vyslovil fínskemu brankárovi Sasu Hovimu. Na blondiakovi v bratislavskej bránke bolo v tomto stretnutí vidieť veľkú pohodu. Podľa trénera je v profesionalite príkladom pre ostatných: "Rovnako by mali zmýšľať všetci. Aj napriek nedávnemu zraneniu chcel hrať a mňa teší, že sa mu zápas vydaril."

Slovan nevstúpil do súboja s favoritom práve najšťastnejšie: už v 2. min prehrával. Pred gólom urobil chybu mladý obranca Lukáš Bohunický. Na striedačke ho za hrúbku nikto nekritizoval. Spoluhráči mladíka podržali. Slovan hral proti Lightning naplno, hráči bojovali od prvej do poslednej minúty. "V úvode som videl u chalanov nervozitu, mali zviazané ruky. Bohunickému sme dali dôveru, rastie nám. Urobil chybu, ktorú nikto nečakal. Bola by hlúposť, ak by som ho preto posadil. Môžem zničiť hokejistu, ja som to zažil na vlastnej koži. Toho sa chcem určite vyvarovať. Ak však niekto nemá snahu, potom sa to rieši inak," skonštatoval Cíger.

Po hokejovej lahôdke prichádza pre Slovan extraligová realita. Už v piatok nastúpia úradujúci majstri doma proti Liptovskému Mikulášu, azda najpríjemnejšiemu prekvapeniu doterajšieho priebehu súťaže. Na domácom ľade hráči Slovana za svojimi výkonmi z previerok s náročnými súpermi zatiaľ zaostávali. To trápi aj trénera, ktorý získal ostatné dva extraligové tituly.

"Uspokojujeme sa doma s tým, že liga ide dopredu. Nechcem znižovať jej úroveň alebo ju podceňovať, ale musíme hrať podobne náročné zápasy. V nich vidno, že máme aj u nás kvalitu. Hráči sa však na duely s papierovo ľahšími súpermi nevedia pripraviť v hlave. Ja chcem byť profesionál a žiadam, aby nimi boli aj moji zverenci. Stále sa však niekde schovávame a nedá sa to zmeniť. Dlhé roky to tak funguje a človek sa už aj bojí, čo bude. Neviem, v čom je chyba, ale musíme ju nájsť a odstrániť," dodal Cíger.

Nachádzate sa tu:
Domov